В края на зимата е добре да започнем здравословен хранителен

...
В края на зимата е добре да започнем здравословен хранителен
Коментари Харесай

По-здрави с хранене по цветове


В края на зимата е добре да стартираме здравословен хранителен режим, с който да се пречистим от токсините и да влезем още веднъж във форма. Има най-различни разновидности, с които ще свалим килограмите, само че значимото е това да не става за сметка на здравето.

Храненето по цветове е доста уместно за това време. По данни на американското министерство на земеделието, в случай че се извършва вярно, този режим може да предотврати сърдечни болести, хипертония, диабет, да понижи риска от развиване на рак.

Основното предписание е да разделим храните съгласно седемте цвята на дъгата. Освен витамините и минералите, кото съдържат, храните по цветове могат да подобрят настроението ни.

Цветното хранене наподобява доста на монодиетата, която до някаква степен следва правилата на разделното хранене. Бяло, зелено, алено, оранжево, виолетово, жълто. По тези цветове се разпределят храните от понеделник до събота, като неделя се счита за разтоварващ ден, в който би трябвало да пием единствено вода и чай. Ако се храним по този начин за 1 месец, освен ще заредим организма си с доста фитонутриенти, само че и ще свалим сред 2 и 4 кг (зависи от структурата на всеки).

Ето по какъв начин цветовете на храните дават отговор на разнообразни потребни субстанции:

Жълто и оранжево

Храната има избрани цветове възоснова на съдържащите се в нея витамини. Жълтият и оранжев колорит на плодовете и зеленчуците се дължи на каротеноидите, които се свързват с:

По-добро зрение
По-силна имунна система
По-здраво сърце
Намаляване на риска от развиване на рак

Най-добре познатият каротеноид е бета-каротинът, който оказва помощ на организма да усвои витамин А. Калий, бром, фолиева киселина и витамин С са най-важните детайли, които се намират в жълти и оранжеви плодове и зеленчуци.

Лилаво, алено, синьо

Храните със сини, червени или лилави цветове постоянно имат антоцианини, които са известни със своите антиоксидантни свойства. Тези пигменти защищават тялото от свободни радикали и могат също да допринесат за предотвратяването на:

Удар
Рак
Макулна недъгавост
Сърдечно заболяване
Проблеми с паметта

Свързани публикации.. Печени картофи - за какво са по-полезни? 0 Карфиол - усилва защитните сили през зимата 0 Има ли хранителен режим против меланхолия? 0

В алените храни нормално има ликопен, в допълнение към антоцианините. Този пигмент защищава от инсулт.

Лилавите, сините и алените плодове и зеленчуци съдържат потребни минерали и витамини, в това число:

Фолиева киселина
Калий
Витамин С
Храните с тези цветове оказват помощ при проблеми със зрението, инфекции на пикочните пътища и имунни проблеми.

Зелено

Зеленият нюанс на плодовете и зеленчуците идва от веществото хлорофил. Лутеинът също е постоянно срещан в тях. Доказано е, че веществото се грижи за зрението ни. Други субстанции в зелените храни са:

Витамин С и К
Фолиева киселина

Бяло

Белите храни съдържат алицин и полифенол, които имат антиоксидантен резултат. Тези субстанции понижават риска от поява на рак и сърдечни болести.
Белите храни също съдържат:
Калий
Витамин С

Ниацин
Фолиева киселина
Рибофлавин

Експертите по хранене предлагат приблизително по 5 порции плодове и зеленчуци на ден, които може да се разпределят съгласно цветовете на дъгата. Ако се нуждаем от разтоварване, само че не можем да издържим 1 месец, може просто да пробваме 1-2 седмици, което също ще има добър резултат въру тялото ни.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР