В края на пролетта и началото на лятото през 2020-а

...
В края на пролетта и началото на лятото през 2020-а
Коментари Харесай

Скритият рекетьор - кантарите на Кулата

В края на пролетта и началото на лятото през 2020-а шестте кантара за премерване на товарите на преминаващите през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата “ камиони бяха сменени с ново потомство електронни везни.

И оттогава се оказа, че тировете масово са претрупани над допустимия тонаж.

След сигнал на Сдружението на дребните и междинни превозвачи, че се постановат санкции на място, които не могат да бъдат оспорени по никакъв метод, Софийска градска прокуратура прави инспекция, както на място, по този начин и на документите на няколко институции.

 Установено е, че поставените нови кантари от съответния вид и производител не подлежат на метрологичен надзор според настоящото национално законодателство, заради което подобен не е реализиран от Българския институт по метрология. Също по този начин Агенция “Митници ” и Държавната организация за метрологичен и механически надзор не са се съгласували за закупуването на кантарите и тяхното приложение на граничните пунктове. 

Прокуратурата е дала 30-дневен период за правене на писмени отчети по отношение на подхванатите съответни ограничения, за премахване на установените нарушавания и несъответствия за запазване на публичния интерес и правата на жителите. 

Колко време са били притискани и потъпквани правата на превозвачите описа пред БНР Веселин Дангов от Съюза на българските транспортни служащи, който има дребна компания, самият той е водач на един от камионите.

Простата сметка демонстрира, че ако на денонощие през " Кулата " минават 2000 камиона, по информация на институциите, и в случай че половината от тях са цялостни, от глоби за претрупани камиони се събират поне 100 хиляди лв. дневно.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР