В края на октомври на строителен обект в престижния квартал

...
В края на октомври на строителен обект в престижния квартал
Коментари Харесай

Първо бяха българи, после албанци... Това е ужасно.

В края на октомври на строителен обект в влиятелния квартал на Хамбург ХафенСити се стигна до огромна покруса: четирима строителни служащи починаха откакто скелето, върху което са работили, се срути и ги понесе към гибелта. Първоначално бе обявено, че жертвите са българи. Впоследствие полицията опроверга и сподели, че са албански жители. В тази връзка немският вестник " Тагесцайтунг " (ТАЦ) интервюира Лена Томбанзен, която управлява отдела за услуги във връзка със свободното напредване на жителите в границите на Европейски Съюз към хамбургската обществена организация " Работа и живот " и е добре осведомена с трудовите условия на мигрантите по градежите. " От години изискванията са неприятни и хората биват назначавани на работа посредством подизпълнители или даже посредством подизпълнители на подизпълнителите ", споделя тя и изяснява, че колкото по-надолу във веригата е даден служащ, толкоз по-лоши са и трудовите условия.

" Лесно се експлоатират такива хора "

Лена Томбанзен споделя пред ТАЦ, че единствено преди няколко седмици тя е посетила дружно с екипа си градежи в ХафенСити, където са се с срещнали строителни служащи от най-различни националности - хора от Украйна, от България, от Полша, само че и от Афганистан, Сирия, също по този начин и алабнаци, гърци, унгарци. Често тези хора при започване на диалога споделят, че са удовлетворени, че получават 20 евро на час и че това е напълно добре. Но в случай че човек продължи да ги разпитва, се оказва, че не са напълно щастливи с изискванията, при които са принудени да работят, изяснява Томбанзен. " Много от тях са по този начин да се каже частници, би трябвало да записват така наречен гевербе, с цел да работят, което пък значи, че сами би трябвало да се застраховат здравно. Много от тях обаче не го вършат, тъй като си мислят, че регистрацията на тяхното гевербе е трудовият им контракт. Или пък по този начин им споделят. Това значи, че те са удовлетворени досега, в който не пострадат при трудова акцидент или не се разболеят и тогава ги уволнят или просто им кажат, че към този момент няма потребност да идват на работа. "

В изявлението за ТАЦ Лена Томбанзен изяснява още, че мигрантите от горепосочените страни се назначават най-много за по-лесни действия - за тези, за които не са нужни квалифицирани фрагменти. " Разбира се, най-лесно е да се намерят общи служащи, доста от които нямат професионална подготовка и не приказват добре немски или пък нямат безусловно никакви знания по езика. Но тъкмо поради това не са осведомени и с правата си. А такива хора се експлоатират по-лесно. "

Сред трудовите права, за които приказва обществената експертка от Хамбург, са да вземем за пример правото на трудово възнаграждение при болнични, правото на заплатен отпуск, правото на погашение на изключителните часове. " Много постоянно при нас идват хора, които се оплакват, че когато се разболеят, техният началник им споделя, че няма потребност повече да се връщат на работа или че през днешния ден нямат потребност от тях. " Така работодателите се измъкват от задължението да им платят надницата за деня, която в Германия им се полагала по закон, изяснява Томбанзен. " И всичко това са устни ангажименти и след това е мъчно да се потвърди. "

Що се отнася до изискванията по градежите, тя споделя, че таман там има доста строги правила. Но когато служащите не приказват немски, те надлежно не схващат всичко, което им се споделя. " Съмнявам се дали постоянно има преводач или различен служащ, който да приказва съответния език и да дава директиви ", споделя Томбанзен, само че прибавя, че постоянно по градежи е виждала по какъв начин служащите са на групички - тук са турците, там са румънците и така нататък И надлежно до тях има човек, който им дава директиви на техния език, един тип шеф промяна. " Но това не постоянно е по този начин. "

" Това е извънредно "

По мотив нещастието от ХафенСити Лена Томбанзен споделя, че най-разтърсващото в тази ситуация, е, че работодателят даже не знае кой работи за него. " Първо бяха българи, след това албанци. Очевидно не е било допустимо да изяснят идентичността... В цялата верига от толкоз доста подизпълнители в последна сметка явно не е ясно кой работи през днешния ден и кой не е на градежа. Как може да не е допустимо да схванеш кои са починалите служащи? " Всичко това е извънредно, споделя тя пред ТАЦ.

***
Вижте и това видео от нашия списък:

Мегапроект: Тунелът сред Дания и Германия

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР