В края на миналия месец публикация на заместник-председателя на партия

...
В края на миналия месец публикация на заместник-председателя на партия
Коментари Харесай

Санкциите срещу руския петрол се проваляли: Цончо Ганев подведе 20 000 във фейсбук

В края на предишния месец обява на заместник-председателя на партия “Възраждане ” Цончо Ганев във Facebook твърди, че интернационалните наказания против съветския нефт са се провалили. Ганев се базира на две американски медии, като употребява единствено заглавията на техни публикации от последния месец. Публикацията на Ганев е споделена допълнително от 30 групи и самостоятелни профили във фейсбук и е достигнала до над 20 000 консуматори.

Factcheck.bg ревизира обстоятелствата, свързани с направеното изказване. Аргументите, с които Цончо Ганев обосновава изказванието си, съставляват типичен случай на преднамерено сортиране на информацията по даден въпрос. По този метод тя да удостоверява избрана теза, като в това време се пренебрегва огромно количество други данни, които й опонират.

В съответния случай са показани мнения на самостоятелни анализатори, а не на медии, както неправилно твърди Ганев. Те се отнасят до разнообразни аспекти на тематиката и стигат до разнообразни изводи. Всъщност, при цялостното им разглеждане, цитираните източници дават и доказателства, че глобите работят. Въпреки това заглавията са употребявани като илюстрация на тезата, че глобите не работят.

Материалът на CNBC е озаглавен „ Санкциите против съветския петрол изцяло се провалиха, твърди петролен специалист “. Той преразказва сегмент от бизнес предаването Street Signs Asia, което се излъчва от Сингапур. В изданието от 2 февруари посредством видеовръзка се включва самостоятелният анализатор Пол Санки, който разяснява
положението на петролните и газови пазари в световен мащаб
и обстановката с горивата в Европа. Видеото с неговото присъединяване е приложено към публикацията и в него може да се види цялото наличие на диалога с специалиста. Заглавието на самото видео е “Пазарът на нефт наподобява в много добра форма ”, а в късия си коментар за глобите против Русия Пол Санки споделя следното:

„ Това, което прави нещата комплицирани на петролните пазари, което ги приближава до „ мечешката “ страна на пазара (термин, който най-общо разказва пазарна обстановка с ниски цени и нерешителност на вложителите – бел. авт.), е че предлагането на съветски петрол не е спряло, Русия продължава да изнася в обилни количества. Всъщност имам информация от доста благонадежден източник, че саудитците разпитват по какъв начин по този начин съветският петрол продължава да тече. Възниква въпросът какво ще стане със глобите върху петролните артикули, които следва да влязат в действие. Защото това не наподобява да работи. “

Пол Санки, който е способен анализатор на петролните пазари, наподобява приема
предлагането на съветски нефт
на релативно ниски цени като знак че глобите не работят. Това обаче демонстрира недоумение на замисъла на настоящите наказания против Русия. Целта на ограниченията наложени от Европейския съюз, страните от Г-7 и Австралия в никакъв случай не е била да се прекъсне достъпът на съветския нефт до международните пазари, показва.

Целта на глобите е да понижат потенциала на Русия да финансира военната си машина, като намалят приходите й от енергоносители. В същото време санкциониращите страни се пробват да обезпечат непоклатимост на доставките на горива в световен мащаб. Наложеният таван на цените цели да има опция да се търгува с съветския нефт, без да се допусне безотговорно нарастване на цените.

В този смисъл описаната от Пол Санки обстановка на работещ пазар с релативно ниски цени и петрол, който „ продължава да тече “, може да бъде избрана по-скоро като триумф на глобите.

Какво съдържа обявата в Bloomberg

Статията от 24 февруари е със заглавие “Русия е продавала петрол на цени доста над тавана, настояват откриватели ”. В нея са показани резултатите от изследване на екип откриватели от разнообразни университети, измежду които Колумбийският, Университетът на Калифорния в Лос Анджелис и Международният университет в Испания.

На базата на разбор на митнически данни от съветски пристанища, те
правят оценка резултата от глобите върху съветския нефт,
включително ембаргото от страна на Европейски Съюз и тавана на цените, натрапен от Европейски Съюз, Г-7 и Австралия. Една от констатациите на изследването е, че през първите четири седмици от влизането в действие на тези ограничения, Русия е съумяла да продава нефт на някои пазари на цени по-високи от заложения санкционен таван. Ето какво установяват учените в систематизираните резултати от разбора си:

След въвеждането на глобите Русия е съумяла да пренасочи износа си на недопечен петрол към различни пазари като Индия, Китай и Турция без спад в изнесените количества, само че с цената на чувствителни понижения на част от пазарите, при които глобите са довели до трагично по-ниско търсене. Това е понижило приходите от експорт на нефт през предходната година, които без глобите щяха да бъдат по-високи.

Понижението на цените на някои от пазарите не е толкоз сензитивно, колкото сочат цените на петрола вид Уралс на интернационалните пазари – междинната експортна цена за барел
през първите четири седмици от глобите
е била към 74 $ при междинни интернационалните котировки на Уралс от 52 $ за барел. Това се отнася изключително за износа от тихоокеанските пристанища на Русия, откъдето потеглят огромна част от доставките за Китай. Тази междинна цена надвишава наложения от санкциониращите страни таван от 60 $ за барел.

Пренасочването на износа на прерабтени петролни артикули от Европейски Съюз към други пазари може да се окаже мъчно за Русия. Санкциите може я принудят да изнася недопечен нефт на
понижени цени към Индия и Турция,
които да го преработват в своите рафинерии и да го продават на страните, прилагащи ембаргото. Това би означавало загуби за Русия поради понижените износни цени, както и поради загубата на добавена стойност, която другояче биха произвели рафинериите й.

Авторите на изследването декларират също, че констатациите им не са аргумент за анулация на глобите против Русия, а единствено за по-строг надзор върху тяхното използване. Те приканват също за намаление на съществуващия
таван върху цените на съветския нефт
до 35 $ за барел, тъй като първите седмици от действието на мярката демонстрират, че макар заканите Русия няма да понижи добива и предлагането на петрол на пазара и е склонна да продава даже на по-ниски цени.

Санкциите доведоха до сензитивен спад в цената на съветския нефт. След като през юни предходната година тя надвиши 100 щатски $ за барел, сега стойностите й се движат под наложения предел от $60. В съпоставяне с януари 2022 година понижението на цените е с над 40%. Разликата сред котировките на петрола вид Брент и съветския Уралс, които се усилиха още след нашествието в Украйна, доближават рекордни стойности от над 30 $ за барел след въвеждането на глобите.

Официални данни оповестени от съветското министерство на финансите демонстрираха, че приходите в бюджета от продажби на нефт са паднали до най-ниското си равнище от март 2021 година насам. Именно намаляването на тези доходи беше главната цел на глобите. По калкулации на Международната организация по енергетика приходите от нефт и газ са съставлявали 45% от съветския федерален бюджет през януари 2022 година Дупката в бюджета, която се отвори вследствие на глобите, принуди Русия да
таксува петролната и газовата си промишленост
с спомагателни налози, с цел да компенсира загубите. Данъчното нарастване за интервала 2023-2025 ще възлиза на над 60 милиарда $ и е най-голямото в историята на страната.

Русия не понижи производството и износа на нефт. Според доста анализатори това беше най-големият риск при налагането на глобите, като някои прогнози сочеха, че европейското ембарго може да понижи износа на съветски петрол с 3 до 5 милиона барела дневно, което щеше да докара до забележителен скок на цените. Налагането на таван върху цената към този момент оказва помощ този сюжет да бъде избегнат.

Твърдението на заместник-председателя на “Възраждане ” Цончо Ганев, че глобите против съветския нефт се провалят, е подвеждащо, тъй като е основано само на заглавията на две медийни изявления.
Пренебрегнати са данните, които свидетелстват,
че интернационалните наказания дават резултат. Цените на съветския нефт са сензитивно по-ниски по отношение на същия интервал на предходната година. Руските институции признават, че приходите в бюджета от продажбата на нефт са намалели. Петролните пазари остават релативно постоянни, като предлагането на недопечен петрол не е намалено и скок на цените няма.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!34ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

, 04.03.2023, 12:00
04.03.2023, 11:14
04.03.2023, 10:20
04.03.2023, 09:32
Последни публикации-04.03.2023, 12:30-04.03.2023, 12:00-04.03.2023, 11:14Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР