В края на миналата година Европейската комисия изнесе списък със

...
В края на миналата година Европейската комисия изнесе списък със
Коментари Харесай

Пловдив лидер по строителство на жилища. Какви са цените

В края на предходната година Европейската комисия изнесе лист със страните, застрашени от нов заможен балон. Сред тях е и България. От Европейска комисия предизвестяват, че знаците за възможен балон са бързият растеж на цените на парцелите и тяхното надценяване. Според статистиката през предходната година цените на недвижимите парцели у нас са скочили с 12%.

Задава ли се нов заможен балон?

Според специалиста на Индъстри Уоч Георги Стоев, сега обстановката е по-различна от 2008-2009 година. „ Ако някой си мисли, че стартира да се повтаря оня заможен балон - няма такива индикации”, споделя Стоев. Въпреки това Пловдив продължава да е водач (като площи РЗП) в издадените разрешителни за жилищно строителство. Анализаторите споделят, че това се дължи на положителната индустриална динамичност в града и към него. Икономистът Георги Стоев разяснява по този начин: “търсенето на жилища, което върви след индустриалното строителство, ще има потребност от нови площи. Хората идват от по-отдалечени места и е обикновено да купуват парцели. Те се местят в Пловдив със своето семейство, а това значи ново жилище, само че и детска градина, учебно заведение. Така че особено за Пловдив не бих се тормозил - в града няма заплаха от нов заможен балон”, заключи специалистът.

Цените на парцелите фактически се подвигнаха, само че с към 10 %, разяснява Георги Димитров, шеф на RE/MAX Advantage в Пловдив. ”Това се случи, тъй като на пазара няма качествени парцели, а търсенeто е огромно. Средната цена на жилищата в Пловдив е 700 евро за квадратен метър. В някои елементи на града тe доближават до 850 евро/ кв. м - т.е. цената в огромна степен зависи от местоположението и от степента на комплектност. 1000 евро на квадрат за Пловдив е по-скоро казус - има и такива предложения, само че жилището би трябвало да е в супер център и да е обзаведено луксозно”, безапелационен е шефът на RE/MAX Advantage в Пловдив. Заключението му е, че в идващите 2 години не може да се чака срив в цените на парцелите.

Първо цените на парцелите започнаха да порастват в София, само че в следствие това се случи във втория по величина град Пловдив, разясняват брокерите на „ Bulgarian Properties “. Според тях в града на тепетата скокът е с 10-12 на 100 през последното тримесечие и по този начин междинните цени за квадратен метър жилищна повърхност доближиха 750 евро. Процесът обаче е законосъобразен - в огромните градове София, Пловдив, Варна стопанските системи са мощни, заетостта е висока, хората са с по-високи приходи и надлежно мислят за покупка на лично жилище, регистрират от организацията.

Не се следи мощен растеж в жилищното строителство, твърди основния проектант на Пловдив Юлиана Петрова. И прави следното съпоставяне - през 2016 от в общината са постъпили 360 обекта, през 2017-а обектите са 390. „ Разбира се, те се отнасят за всевъзможен тип нови градежи, а жилищните здания са към 1/3 от тези обекти, посочи арх. Петрова. Очертават се два квартала, в които може да се приказва за „ строителен бум” - единият е регион Южен, а другата локация, където се строи интензивно, е „ Западен” - в кв. “Кишинев”, кв. “Христо Смирненски ”. Арх. Петрова също не е уверена, че се задава нов заможен балон. “След като има търсене естествено ще се строят нови жилища. Пазарът самичък контролира обстановката - факт е, че тези новопостроени жилища се продават на зелено”.

В началото на 2018-а в града започват няколко нови жилищни плана. С “Plovdiv City Park II “ продължава първия стадий от инвестицията на компания ”Хъс”. Още пет секции с РЗП 16 611 кв. м. Ще се вдигнат до Кауфланд и мол Пловдив. Проектът “Грийн плейс” също има развиване, за новите блокчета към този момент са издадени позволения за градеж от общината. Комплексът се строи наоколо до някогашната детска градина “Мир” на ул. „ Знаме” в „ Западен”. Три нови блока ще подвигат и до Факултета по дентална медицина, в подножието на Младежкия рид.
тагове жилища строителство заможен пазар цени  Пловдив водач по строителство на жилища. Какви са цените
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР