„В края на годината въпросът за размера на минималната работна

...
„В края на годината въпросът за размера на минималната работна
Коментари Харесай

Виолета Желева: Близо 70% от работниците получават суми, близки до минималната работна заплата

„ В края на годината въпросът за размера на минималната работна заплата е още веднъж на дневен ред. Дали въобще ще бъде увеличена и с какъв брой? По данни на Национален статистически институт над 70% от служащите получават суми, близки до минималната работна заплата. Към момента не виждаме във фокуса на Министерството на труда и обществената политика да стои решаването на въпроса с въвеждане на механизъм за установяване на минимална работна заплата и минимално заплащане. " Това съобщи от парламентарната естрада националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Виолета Желева в запитване към обществения министър Деница Сачева по отношение на новия механизъм за установяване на минималната работна заплата.
Депутатът Надя Клисурска разяснява, че в България заплатите са от 4 до 6 пъти по-ниски по отношение на междинната европейска заплата, а по продуктивност на труда ние сме 44% по отношение на средноевропейската: „ Няма по какъв начин да не създадем констатацията, че по отношение на междинния европеец сме 2 пъти по-малко производителни, а заплатите са ни 4 пъти по-ниски. Това демонстрира, че трудът на българския служащ е мощно недооценен, което обрича стопанската система на непрекъснат апетит за квалифицирани фрагменти. "

Надя Клисурска: Българската система за обезпечен най-малък приход е изцяло несъответстваща и би трябвало да бъде изменена
„ Социално-икономическата рецесия, която се задълбочи по време на ковид сподели, че са нужни доста повече устойчиви решения, предвидимост и сигурност за най-уязвимите обществени групи. Българската система за обезпечен най-малък приход е изцяло несъответстваща и от дълго време трябваше да бъде изменена. " Това съобщи от парламентарната естрада националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Надя Клисурска в запитване към Деница Сачева по отношение на размера на обезпечения най-малък приход. Тя изясни, че става дума за сумата от 75лв, която е замразена от 2018г. и няма визия за нейното увеличение. Тя акцентира, че ръководещите още веднъж нямат да решат най-основните проблеми на българското общество.
Виолета Желева съобщи, че държавното управление самоуверено е отворило политическата кошница на обещанията, а един от главните принадлежности на общественото подкрепяне за поредна година ще остане замразен на 75лв, което е 12% от минималната работна заплата по отношение на предни години, когато е било 31%: „ Провеждането на добра обществена политика има потребност от добър инструментариум, държавното управление обаче работи на правилото „ искайте и ще ви дадем ", само че единствено за някой и в случай че може по-малко. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР