В края на декември хиляди железопътни работници стачкуваха в Обединеното

...
В края на декември хиляди железопътни работници стачкуваха в Обединеното
Коментари Харесай

Пак сме последни. Този път по заплати на машинистите


В края на декември хиляди железопътни служащи стачкуваха в Обединеното Кралство. Те приканиха за увеличение на заплащането и по-добри условия на труд. Протестът им сътвори безпорядък за хората, които възнамеряваха пътуванията си преди Рождество Христово и Нова година. Стачките на железничарите се чака да продължат и през януари 2023 година, пише euronews.com.

В Европа Обединеното Кралство обаче не е единствената страна, в която железопътните служащи стачкуват през предходната година. Такива митинги имаше ив някои от страните на Европейски Съюз, като Франция, Австрия, Холандия и Италия. Протестите там също се чака да продължат. Инфлацията в Европейски Съюз на годишна база е 11,5 % през октомври 2022 година достигайки равнища, невиждани от началото на 80-те години на предишния век. 
-->
Стачките на служащите сложиха още веднъж тематиката за заплащането им на дневен ред. И по този начин, кои страни заплащат на машинистите най-вече и кои минимум в Европа и по какъв начин се трансформираха заплатите на железопътните служащи в Обединеното Кралство? 

Наскоро Евростат показа данни, събрани посредством изследване на общия обзор на заплатите в железопътния бранш през 2021 г. 

През по-миналата година прогнозните междинни брутни месечни приходи на машинистите са варирали от 632 евро в България до 5542 евро в Обединеното Кралство. Сред страните членки на Европейски Съюз Дания, в която машинистите взимат приблизително по 4 463 евро, е единствената страна, в която железничарите печелят толкоз доста. По над 3000 евро взимат Ирландия, Люксембург, Германия и Франция. Страните са следвани компактно от Нидерландияя и Финландия, където взимат надлежно 2 947 и 2 939 евро. 

В 16 от страните членки на Европейски Съюз машинистите са получавали приблизително месечно под 2000 евро през 2021 година Страната ни е последна в класацията, като преди нас по заплати са румънските машинисти, които са взимали по 900 евро и тези в Унгария, които са взимали по 922 евро. 

 В статистическите данни се вижда и че съществува разлика в заплащането сред мъжете и дамите измежду машинистите. В множеството страни мъжете печелят повече от дамите. През 2021 година изчислените междинни брутни посачови приходи на дамите машинисти са били по-високи от тези на мъжете единствено във Англия и Люксембург. По равно са взимали в Белгия, Ирландия, Кипър и Литва. Във всички останали страни мъжете машинисти са получавали повече от дамите в специалността. 

В стачката си от края на декември английските железопътни служащи подчертаха, че техните митинги не са свързани единствено със заплащането. Машинистите стачкуват в символ на признателност с други служащи в железниците, чиито заплати бяха замразени през последните три години. Заплащането не подхожда на възходящата инфлация. 

Снимка: euronews.com
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР