В края на август започва да зрее един от най

...
В края на август започва да зрее един от най
Коментари Харесай

Тиквата – тайните на вкусния есенен плод

В края на август стартира да зрее един от най известните и потребни зеленчуци – тиквата.

Тиквата се употребява още от антични времена. Открита е на територията на днешно Мексико преди към 5000 години. Пренесена е в Европа през XVI век от испанците и доста бързо се популяризира.

Тиквата е първенец измежду зеленчуците в благосъстоянието на желязо. Освен него съдържа витамините B, C, E, PP, каротин и редкият витамин Т, който способства за по-ускорените темпове на метаболизма.

Тиквата усъвършенства действието на стомашно-чревния тракт, сърцето, кръвоносните съдове, черния дроб, бъбреците, усилва жлъчната секреция и усъвършенства метаболизма.

Тиквата е цялостна с микроелементи, които съдържат минимално количество калории.

 Сок от тиква

Тиквеният сок успокоява и приспива. Тиквените семки се считат за положително противоглистно средство, а маслото от тях има дезифенкциращ резултат и оказва помощ при порязвания и изгаряния.

Една тиква може да стигне до 35 кг. Въпреки това в книгата с Рекордите на Гинес е записана 820 килограмова тиква, отгледана от американеца Крис Стивънсън.

Този зарзават се среща в разнообразни цветови разновидности – оранжев, жълт, зелен, червен, бял и сив.

Съществуват даже разнообразни суеверия и митове с тиквата, като тя е главен протагонист на празника Хелоуин.

В античен Китай тиквите са се употребявани като талисмани, с които се притегля благосъстояние в дома. Китайците почиствали една тиква, поставяли вътре монети и я слагали в предната част на къщата, с цел да притеглят материално благоденствие. В някои региони на страната подарявали тиква на младите двойки, като благопожелание за плодовитост.

В Лаос популяризират легенда, сходна на тази за Ноевия ковчег, съгласно която птица предизвестила един от най-праведните хора за идния потоп. Заедно със фамилията си той се скрил в една огромна тиква и по този начин останали единствените оживели от бедствието.

 Тиква

В Камбоджа и Тайланд употребяват тиквите за преследване на зли духове и лекуване на неплодородие.

В западна Европа и Съединени американски щати този зарзават е основен воин на мистичния празник Хелоуин, като служи за основаването на загадъчна атмосфера.

Вижте още:

- Най-здравословните ястия с тиква;

- Защо да ядем постоянно тиква;

- Десерти с тиква за душата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР