В края на 80-те години на миналия век за немските

...
В края на 80-те години на миналия век за немските
Коментари Харесай

16-цилиндровата S-Klasse, която не се сбъдна

В края на 80-те години на предишния век за немските инженери няма непостижими цели. Парите за развойна активност са в обилие, а колите се проектират и създават по този начин, че към момента вървят.

В Mercedes-Benz работят интензивно над наследника на остарялата S-Klasse W126, само че този път задачата им е много по-сложна. До този миг в Щутгарт не са имали сериозна конкуренция в първокласния клас, само че през 1987 година BMW пуска нова седмѝца с първия в следвоенната история на Германия 12-цилиндров мотор.

Пред конструкторите на бъдещия W140 стои една-единствена задача. Те би трябвало да основат най-хубавия автомобил в света, а баварската конкуренция към този момент е вдигнала летвата със 750i и интензивно се приказва, че тества 16-цилиндрова трансформация на E32.



Инженерите на Mercedes-Benz просто няма по какъв начин да останат по-назад и през 1988 година също стартират работа над лимузина, която по проект ще се споделя 800 SEL. Под предния ѝ похлупак ще се инсталира 16-цилиндров 8.0-литров мотор с показател M160.

Моторът има атмосферно пълнене и развива мощ 540 к.с. По информация от немската автомобилна преса от тези години са направени общо 35 тестови мулета с подобен елемент и по всичко проличава 800 SEL ще стане бъдещият флагман на марката.



За страдание проектите на Mercedes-Benz се провалят. През 1991 година немското законодателство е променено и са въведени доста по-строги екологични правила, които слагат на карта освен бъдещето на 800 SEL, а даже и на 12-цилиндровия 600 SEL, чиято мощ е понижена от 408 на 394 к.с. Проектът на BMW за 16-цилиндрова седмѝца също е преустановен.

Говори се, че от 35-те прототипа на 800 SEL до през днешния ден е оживял най-малко един. Автомобилът се съхранява в хангарите на един от изпитателните полигони на Mercedes-Benz. За разлика от баварците, които интензивно популяризират 16-цилиндровата си E32-ка, в Щутгарт избират да работят дискретно по плана и за него продължава да се знае малко.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР