В кравефермата на Георги Тончев във великотърновското село Плаково се

...
В кравефермата на Георги Тончев във великотърновското село Плаково се
Коментари Харесай

Животновъд: Цената на сиренето трябва да е 10-12 лева

В кравефермата на Георги Тончев във великотърновското село Плаково се отглеждат към 950 говеда, а стадото от млечните крави наброява 400. Има и 150 теленца. Най-много мляко дава кравата Болярка. Тя е порода Холщайн Фризийско говедо и е на 2 години. За пръв път става майка тази година.

„ Кравата Болярка е на първо теле тази година, отелена е преди 75 дни и сега за 24 часа дава 40 кг мляко. За нейната лактация от 305 дни, в случай че го поддържа това мляко, ще даде най-малко 10 тона и половина! За да дава 40 литра мляко, тя изяжда 50-52 кг от тази смеска “, споделя доктор Мария Кънчева, която е ветеринарен доктор.

Смеските за хранене на кравите като Болярка включват царевичен силаж, люцерна, соев шрот, кюспе, царевица, обогатени с витамини и минерали. Цените на всеки един от тези съставни елементи порастват непрекъснато.

„ От тази седмица кюспето е на нова цена - 650 лв., царевицата и тя непрекъснато е на нова цена...Фуражът е ужасно безценен сега, той е най-големият разход “, изяснява шефът на фермата Станимир Котларов.

Разходите по една крава обаче не стопират дотук. Всяка година животните имат по две наложителни имунизации.

„ Ваксините, витамините, които получават в храната, хормоните, които се използват, с цел да бъдат заплодени навреме…скочиха неведнъж “, продължава лекар Кънчева.

От декември изкупната цена на суровото мляко пада, като сега се търгува от 90 ст. до лев.

„ За мене е нелогична високата цена на магазините на млечните артикули. При тези цени на млечните артикули в магазините, кравето мляко би трябвало да е три лева- изкупната цена. Или пък при тази изкупна цена на млякото, 10-12 лв. би трябвало да е сиренето “, безапелационен е животновъдът Георги Тончев.

В същото време вносът на мляко от Унгария, Полша и Украйна продължава. Това в допълнение усложнява работата на нашите кравеферми. След скока на фуражите и горивата през предходната година, когато последва вълна от банкрути на ферми, Георги Тончев предвижда нови банкрути и тази година.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР