В Копривщица днес тържествено се отбелязва 143-та година от Априлската

...
В Копривщица днес тържествено се отбелязва 143-та година от Априлската
Коментари Харесай

Копривщица отбелязва 143 години Априлско въстание

В Копривщица през днешния ден тържествено се отбелязва 143-та година от Априлската епопея. Гости на честванията са ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на туризма Николина Ангелкова, висши военни, духовници и кметове на възрожденски общини.

В тържественото си слово ръководителят на Народното събрание напомни, че единствено " преди броени дни отбелязахме тържествено 140-годишнината от подписването на Търновската конституция - един от най-прогресивните документи за Европа на времето си ". Учредителното заседание, поставило началото на Третата българска страна, стартира активността си едвам три години след днешните събития, които се разиграват тук, в Копривщица, на 20 април 1876 година, на Калъчевия мост. Само три къси години разделят Кървавото писмо на Каблешков от разгорещените политически диспути, които се случват през 1879 година във Велико Търново, добави Караянчева. Тя означи, че " доста постоянно, когато подреждаме прочувствено най-важните моменти от историята си, ние мислим за Априлското въстание като за дело на сантиментални, въодушевени, обречени да останат вечно млади герои. А за събитията три години по-късно във Велико Търново - като за държавнически героизъм на улегнали мъдреци ".

Всъщност, доста от първите ни национални избраници са били дейни участници в битките за Освобождението на България. И всички те - Строителите на модерна България, са носели в сърцата си пресния спомен от Априлското въстание, гордостта от този полет на българския дух и горестта от кървавото проваляне. И поклонението пред събитията, почнали тук, на Калъчевия мост, преди 143 години, несъмнено им е пособие, когато е трябвало да превъзмогват идейните си несъгласия и персоналната си надменност в името на гигантската цел. А тази цел е била ни повече - ни по-малко, да сложат новоосвободената ни страна на картата на Европа, уточни Цвета Караянчева.

Когато ние, българите, погледнем Копривщица, постоянно можем да разпознаем един от знаците на нашата просвета, на нашето Възраждане. Защото това малко планинско градче ни е дало Бенковски, Каблешков, Каравелов, Найден Геров, Димчо Дебелянов. Дало ни е доста от първите български свободни вестници като " Свобода ", " Независимост ", " Знаме ". Оставило ни е приказната си архитектура и луксозните дърворезби, сподели ръководителят на Народното събрание. Караянчева напомни и думите на Захарий Стоянов: " Копривщица е била цели епохи република без сенат и министри, без харти и президенти, 10 пъти по-либерална от френската и 100 пъти по-демократична от американската ".

Априлското въстание е нашият щит против клеветник, който си разреши да каже, че ние, българите, сме получили свободата си безплатно. Копривщица е нашият щит против всеки клеветник, който си разреши да каже, че не сме били дозрели да вземем ориста си в лични ръце. Незрелите нации не построяват места като Копривщица, където предприемаческият дух, свободолюбието, достолепието и културата се срещат, с цел да градят цивилизация, акцентира Цвета Караянчева.

На този ден се събираме тук, с цел да се преклоним пред паметта на героите и да помним и да описваме на нашите генерации, че българинът преди 143 години е изкрещял мощно в Европа и е споделил: " Не ща да бъда към този момент плебей, тъй като свободата е право на всички! ", съобщи в умозаключение ръководителят на Народното събрание.

По-рано през днешния ден Цвета Караянчева и формалните посетители поставиха цветя пред паметника на Тодор Каблешков в Копривщица.

Тази вечер Караянчева ще участва и на честванията в Панагюрище, където ще одобри тържествената проверка-заря и ще произнесе слово.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР