В Контрасти тази седмица се спряхме на ноцебо ефекта. Какво

...
В Контрасти тази седмица се спряхме на ноцебо ефекта. Какво
Коментари Харесай

Връхлети ли ни ноцебо ефектът, трябва да потърсим помощ

В " Контрасти " тази седмица се спряхме на ноцебо резултата . Какво го поражда, до какво води, каква е ролята на родителите за неговата поява, кои по-често са наранени от него-мъжете или дамите и по какъв начин може да се освободим от него? Тези въпроси разяснява Яна Кирова . Терминът идва от латински и безусловно значи “ще пострадам ”. Докато при плацебо резултата се усещаме добре, при ноцебо се следи негативен резултат, подбуден от някакво самовнушение, разбиране или фикция. Ноцебо е и убеждението, че в никакъв случай няма да съумеете да постигнете или извършите нещо, което желаете. Което обаче няма действителна причина. Приемайки непознатото мнение за правилно, без да ревизира неговата правота, човек разрешава на различен да дирижира живота му.

След задълбочено изследване, извършено през 2012 година в Мюнхен, откриватели разкрили, че пациент, който авансово се е настроил отрицателно към предстоящите резултати получава странични резултати доста по-често от предстоящото.  В този смисъл, може да се каже, че ноцебо резултатът се приближава много до концепцията за хипохондрията. Ноцебо резултатът в действителност се отключва още от ранна възраст, предизвестява Яна Кирова:

С ноцебо резултата ние имаме поради негативните последици от отрицателното мислене и отрицателните убеждения. Нашите базови убеждения и полезности се образуват през първите шест години, тогава когато съзнанието не е интензивно, не е сериозно. Ако родител си изпусне нервите и каже на детето: " Ти за нищо не ставаш ", то не си споделя, в случай че е на четири години: " Хей, чакай, ти не си прав аз не съм склонен ", то приема това изцяло и това става негово разбиране. Тези убеждения отиват в подсъзнанието, единствено че съзнанието се ръководи от подсъзнанието. Така това " ти не ставаш за нищо " се трансформира в " аз не ставам за нищо ". 

Яна Кирова поучава да търсим помощ, без да се срамим, защото е допустимо човек самичък да си помогне, само че това ще му отнеме години, резултатът не е явен, а страдащият ще е пропуснал доста благоприятни условия, ще е претърпял още разочарования и непълноценни връзки, ще похаби и доста психическа сила. В живота има доста компликации и ние би трябвало да се оправяме с тях, а ноцебо резултатът може да заплаши здравето ни и даже живота ни. Когато някой се възприема като едно беззащитно създание, което е жертва единствено на събитията, това е извънредно демотивиращо и човек прездварително взема решение, че няма да се бори.

За да не си навреди самичък, попадайки по въздействието на негативизма, човек не би трябвало да приема всичко за чиста монета. Трябва да се научи да филтрира информацията, поучава Яна Кирова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР