В консуматорското общество, в което живеем, спестовността е непозната добродетел.

...
В консуматорското общество, в което живеем, спестовността е непозната добродетел.
Коментари Харесай

5 начина да не харчите парите си на вятъра

В консуматорското общество, в което живеем, спестовността е непозната добродетел. Дори и да има изобилно благосъстояние, постоянно е по-добре, в случай че човек не пилее парите си. Според специалисти има лесни способи да се понижат ненужните разноски. Ето и пет от най-простите решения, при които се икономисват средства, препоръчани от Time.com, представени от bTV:

1. Не купувайте нови неща единствено тъй като са финален вик на модата

Редихте се на опашка за последния модел смарт телефон? Проблемът е, че постоянно ще излизат по-нови телефони, или нови фотоапарати, нови модели обувки или кухненски роботи. В днешно време търговията върти света. Ако фирмите спрат да основават нови артикули, бизнесът им ще загине. Но това не значи да пилеете парите си по всеки нов модел, който излезе по магазините.

Малък образец с колите. Всяка кола губи 11% от цената си сега, в който се качите на нея, а за първата година цената ѝ понижава общо с 19%. Дори и да я препродадете няма да върнете първичната си инвестиция, а ще си „ избиете ” парите чак след много каране.

2. Не купувайте неща на ликвидация, от които нямате потребност

Световната наклонност да се вършат разпродажби в края на всеки сезон към този момент навлиза и в България. Лесно е човек да се понесе по общия възторг и да накупи неща, от които няма потребност. Дори и елементарните акции по магазините имат отрицателен резултат върху финансовото ви положение. Въпреки че взимате „ три на цената на две ”, най-добре би било да не купувате въобще.

Подобен резултат върху средствата ви има и извършването на покупки от по-нисък клас магазини, в които цените, само че и качеството на предлаганите артикули са по-ниски. Експерти са пресметнали, че е по-добре да си вложите пари в по-качествена движимост, само че да я имате за по-дълго.

3. Стремете се банковата ви карта да няма такса обслужване

Някои банки ви таксуват с така наречен „ такса обслужване ”, при която взимат избрана сума всеки месец, единствено тъй като имате сметка при тях. По-добре е да преместите активите си в друга банка, само че да си спестите ненужните разноски.

Подобна е и обстановката, когато проверявате салдото по сметката си или теглите пари от банкомат на банка, друга от тази, към която е сметката ви – таксуват ви ненужно. По-добре използвайте интернет банкиране, с цел да ревизирате наличните си пари и планирайте от рано от къде и по кое време ще теглите кеш.

4. Извадете си потребителска карта или карта за отстъпки

Може да намирате за досадно всякога да ви питат дали имате потребителска карта, когато пазарувате, само че в действителност те могат да са потребни. Ако постоянно някои магазини или заведения, по-добре е да се информирате дали оферират карти за отстъпки или така наречен потребителски карти.

Обикновено са направени по този начин, че какъв брой повече пазарувате, толкоз повече пари спестявате. В някои случаи пониженията могат да доближат до 20%.

5. Хранете се повече у дома и по-малко на открито

Ако всеки ден си купувате закуска, обядвате с сътрудниците и избирате вечерята си от меню, сигурно давате забележителна сума за храна на месец. Готвенето и яденето у дома са добър метод да спестите пари, а и да живеете по-здравословно.

Нямате никакви извинения, в случай че умеете да готвите. А даже и да не можете, спестяването на средства е добър мотив да се научите.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР