В книгата си Денят, в който детството ми свърши 19-годишният

...
В книгата си Денят, в който детството ми свърши 19-годишният
Коментари Харесай

Денят, в който детството ми свърши: как Фархад бяга от Ислямска държава


В книгата си " Денят, в който детството ми свърши " 19-годишният язид Фархад Алзило споделя по какъв начин е съумял да избяга от " Ислямска страна " и да стигне до Германия. В самолета просто не можал да сдържи радостните си сълзи.

Фархад Алзило

Като дете нееднократно е спал навън поради жегите. Днес живее в Щутгарт, където приключва учебно заведение. Преди седем години Фархад Алзило и неговото язидско семейство напущат Ирак, бягайки от " Ислямска страна " (ИД). " Денят, в който детството ми свърши " е озаглавена книгата, в която 19-годишният юноша споделя за бягството и за новия си живот в Германия.

В нея той разказва по какъв начин на трети август 2014-а година животът му внезапно се трансформира. В този ден бойци от ИД влизат в селото, обитаемо с язиди, в което живее и фамилията на Алзило. Пред очите на момчето ислямистите убиват татко му и отвличат сестрите му. Тогава Алзило е на 11 години. Терористите се готвят да убият и него, само че вземат решение да го пожалят, тъй като още не му пораства брада.

В Германия животът му е напълно различен

С майка си и останалите деца в фамилията Алзило бяга през пустинята и дружно с ексклузивен контингент бежанци съумява да стигне до Щутгарт. " След два часа, които от наслада ми се сториха като две минути, се добрахме до летището. Тогава за първи път в живота си видях аероплан, пътуването с който за всички нас беше необикновено чувство, тъй като щеше да ни води в Германия. "
Редакцията предлага
Алзило споделя по какъв начин е плакал от наслада, че отпътува за Германия. В книгата си той разказва по какъв начин е тръгнал на учебно заведение, по какъв начин учи езика, приспособява се към новата среда и става част от обществото. За Дъждовни води споделя, че за него е доста значимо книгата или интензивността му в обществените мрежи да вдъхнат вяра на младежите: " Дойдох в Германия на 11 години. Бях момче, което преди този момент всеки миг можеше да бъде убито. Междувременно приключвам учебно заведение, научих немски и британски и съм деен в обществените мрежи. Всичко е допустимо, стига човек да е съдбоносен ", твърди Алзило.

Той желае един ден децата му да схванат за какво живее в Германия и от кое място е пристигнал. Авторът на книгата се дефинира като целенасочен, по този начин мислят за него и околните му. За фамилията си той споделя по-подробно в последната част от книгата си. Включил е и разказите на четирите си сестри от времето, в което са били в плен на " Ислямска страна ".

" Посветете допустимо най-вече време на обичаните си "

Със същата целенасоченост, вяра и наслада, с които е писал книгата, Алзило гледа напред към бъдещето. Иска на първо време да приключи учебно заведение, след което да следва и доста да пътува. Мечтата му е да види Дубай.

Но желае да направи нещо за язидите и за човешките права като цяло. Участва интензивно в активността на една язидска организация, набираща дарения за религиозното малцинство. Освен това приканва хората да са признателни за това, че в Германия могат да имат добър живот и да не се оплакват за дреболии. " Искам всички да посветят колкото може повече време на своите обичани хора - преди да е станало късно " - това е, с което би желал да се запомни книгата му.

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Детето, което три години беше в плен на ИД

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР