В книгата Облаците се разотиват последни“ авторката говори с визуалността

...
В книгата Облаците се разотиват последни“ авторката говори с визуалността
Коментари Харесай

Красотата на изпитанията и надеждата през погледа на пишещия художник

В книгата „ Облаците се разотиват последни “ авторката приказва с визуалността на езика и написа с перото на неговата сензитивност и богата обагреност. С разказите си тя смесва измисленото и действителното, тъжното и смешното, разумното и неуместното в човешкия живот. Повече от 10 години Диляна Николова живее и работи и в Англия, където годишно излага свои произведения. В богатата ѝ креативна биография има голям брой оценки и награди от наши и интернационалните изложения. Диляна е член на български и интернационалните журита, в това число и за спектакъл. За да напишат нещо, художниците би трябвало да имат някакво извънредно значимо съображение, твърди Диляна Николова:

„ Изкуството е документ, документ, въпреки и извънредно индивидуален. Произведенията на изкуството са паралелната, неофициална, и неведнъж по-истинна история. Писането е необикновен тип отговорност към поколенията, свидетелски показания за времето, за хората, за света. Както заявяват в полетата на църковните книги съзнателните и смирени създатели на преписки „ Писахме да се знае... ”

 Диляна Николова е многообразен създател. Тя работи в региона на карикатурата, сатиричната рисунка, илюстрацията. Автор е на няколко сюжета за анимационни и документални филми. Творческият ѝ път стартира рано – още със довеждане докрай на гимназията открива своя първа независима галерия и същата година е удостоена с премията: " Най-добра жена карикатурист “. От 1988г. основава и планове за театрални кукли за огромна част от спектаклите на Малък куклен спектакъл *СЛОН*, тя е създател и на сюжети за документални и анимационни филми. Диляна Николова има магистърска степен по българска лингвистика от Софийския университет. Отличителна линия в творчеството на Диляна Николова е, че тя не търси в карикатурата решение на битовите и злободневни проблеми на всекидневието, а я трансформира във философска рисунка.

Авторката споделя: „ Светът наподобява на безконечен лабиринт, формиран от обособени части като зле направен пъзел, във всяко от които, духовно изцяло изолиран от останалите, обособеният човек се блъска в огражденията, постоянно без даже да си дава сметка за безнадеждното безсмислие, в което е попаднал. Но това напълно не значи, че светът е тъжно място, постоянно даже е доста радостно в кутийките, а от време на време даже човек си мисли, че е свободен и над тези неща, че единствено останалите са се объркали, което е също доста публикувано и по своему занимателно. ” – прибавя с усмивка.

Героите в разказите на Диляна Николова са мечтатели, неудачници, луди се лутат в очертанията на една окаменяла от пресметлива разумност „ нормалност ”, която не е по силите им да одобряват.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – персонален списък на Диляна Николова 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР