В класацията на европейските държави по процент на ваксинирани с

...
В класацията на европейските държави по процент на ваксинирани с
Коментари Харесай

В Източна Европа се страхуват повече от локдаун, отколкото от вируса

В класацията на европейските страни по % на имунизирани с първа доза против COVID-19 си проличава една ясна наклонност. Във втората половина на тази ранглиста са всички страни от някогашния Източен блок. Всеки гражданин на Полша, който се имунизира против ковид, до неотдавна можеше да се включи в специфична лотария и да завоюва до 220 000 евро. Тази акция продължи едвам няколко седмици. Правителството стигнало до извода, че парите не са в положение съществено да покачат мотивацията на хората. Михал Дворчик, който дава отговор за държавната имунизационна акция, установи, че що се касае до имунизацията, поляците не могат “да се похвалят с огромни успехи”.

Източноевропейските страни изостават

49% от популацията на Полша е имунизирано най-малко един път против COVID-19. В Германия процентът е 63, във Франция - 68. В началото на годината Полша ваксинираше повече хора от съвсем всяка западноевропейска страна. Но както в множеството източноевропейски страни, с времето искащите да се имунизират понижиха внезапно.

Когато се огледа статистиката за % на ваксинираните по страни, може да се види, че всички страни от някогашния Източен блок са измежду изоставащите. И до момента в който в някои страни членки на Европейски Съюз - като Малта, Португалия, Белгия, Испания, Дания и Ирландия - имунизираните с първа доза са над 70 % от популацията, в други - като България и Румъния - те са надлежно 15,6 и 26,6 %. Това разминаване сред източните и западните европейски страни може да има и съществени последствия, написа “Ди Велт”. Напълно допустимо е в един миг поляците и чехите, да вземем за пример, да не могат да се придвижват по този начин свободно, както французите или италианците. В източните страни, измежду които Полша, Чехия и Унгария, от седмици към този момент броят на имунизациите стагнира. Изглежда здравните управляващи на тези страни към този момент са достигнали до всички, които са желаели да се имунизират.

Локдаун и нови ограничавания за неимунизираните?

Случващото се в някогашните комунистически страни е и образец за проблемите, пред които ще се изправят или пък към този момент са изправени някои западни страни. Защото скоростта на имунизиране се забави и в Германия. Ако през юни над 1 милион души се имунизираха всеки ден, в последните седмици те са сред 50 000 и 400 000 на ден, от които едвам към една пета идват за първа доза с ваксина. Така източноевропейският сюжет скоро ще се трансферира и в Германия и управляващите ще би трябвало да намерят решение на тази обстановка. В някои страни, като Франция и Италия, високите равнища на ваксиниране бяха достигнати не посредством финансови тласъци, а посредством напън и ограничавания. Пределно ясно е, че в тези страни неимунизираните ще би трябвало да се съобразят с много повече ограничавания в публичния живот.

Европа към този момент е застигната от четвъртата вълна на пандемията. Новите случаи порастват съвсем на всички места, а мощно заразният Делта вид на вируса се популяризира с бързи темпове. Експертите предизвестяват, че най-късно през есента лечебните заведения ще стартират да се пълнят. Дали ще се стигне до локдаун обаче, към момента не е ясно. В Полша да вземем за пример въвеждането на ограничавания за неимунизираните, сходно на тези във Франция, би довело до сериозен конфликт сред политиците от ръководещата партия “Право и справедливост” и техните гласоподаватели, които са скептични към всевъзможни ограничения. Макар до 31 август в страната към момента да има наложени правила за отдалеченост и носене на маски в закрити пространства, съвсем никой не ги съблюдава.

Ниско доверие в институциите - невисок % на имунизираните

“Хората в Полша се опасяват повече от нов локдаун, в сравнение с от вируса”, споделя икономистът Марчин Кедзерски. Според него ниското равнище на имунизации в източните страни се държи на обичайно слабото доверие на посткомунистическите общества към институциите. При множеството хора, които не се имунизират – да вземем за пример в Словакия и Полша, се касае не за радикални антиваксъри, а за такива, които подценяват заплахата от вируса, изключително през летните месеци. И въпреки те хипотетично да са по-склонни да се имунизират, едва ли това ще се случи преди новата четвърта вълна в Европа. Едно нещо може да отслаби провалите от новата вълна на инфекции в Източна Европа: естественият имунитет. Необходимата статистика по тематиката не е налична, само че “по време на третата вълна коронавирусът бе по-широко публикуван в Източна Европа, в сравнение с в Западна “, споделя Марчин Кедзирски. Той обаче се тормози от възможна пета вълна при започване на идната година. “Защото имунитетът на доста хора до тогава може да е изчезнал”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР