В Китай явно се е появила нова мутация на опасния

...
В Китай явно се е появила нова мутация на опасния
Коментари Харесай

Нова мутация на К-19, по-опасна ли е?

В Китай очевидно се е появила нова разновидност на рисковия ковид, която вероятно се популяризира по-бързо. Независимо от това, разновидността крие един огромен късмет, счита водещият немски вирусолог Кристиан Дростен, цитиран от Дойче веле.

Новият ковид непрестанно се трансформира, а това в допълнение затруднява и създаването не ефикасно лекарство и ваксина. Близо половин година след началото на пандемята учени по целия свят са записали към 100 разнообразни разновидности на SARS-CoV-2.

Такива вариации са естествени, тъй като генетичният материал на вирусите с времето мутира, а по този начин пораждат нови подвидове. В хода на този развой може да се трансформират и свойствата на вируса - той може както да отслабне, по този начин и да стане по-агресивен.

Тук се крие и обяснението на една привидна мистерия: Защо в разнообразни райони вирусът провокира разнообразни по активност талази от заболяване и за какво при хората заболяването постоянно минава по напълно друг метод?

Нов вид на вируса в Китай

Нека да забележим какво става в Китай - онази страна, от която потегли коронавирусът. Наложените доста строги ограничения съумяха значително да слагат под надзор разпространяването на КОВИД-19. Напоследък се съобщаваше единствено за обособени случаи - основно на хора, идващи от чужбина. Наскоро обаче от няколко провинции пристигнаха вести за нови инфекции - и то зародили на локална почва, а не импортирани от чужбина.

Първите проби демонстрираха още, че в Китай очевидно се популяризира нова версия на вируса, която се отличава от истинския вариант. Проследявайки тази нова разновидност, китайските учени стигнаха до един пазар в Пекин, където се транжира и продава вносна сьомга. Още не е ясно върху кой тъкмо импорт падат съмненията, тъй като Китай импортира сьомга от Норвегия, Чили, Австралия, Канада и Фарьорските острови.

Както е известно, пазарът " Синфади " незабавно беше затворен, а към 10 000 души, които имат връзка с него, ще бъдат подложени на тест за SARS-CoV-2. В южната част на Пекин бяха изолирани няколко жилищни блока, затворени бяха общо девет учебни заведения и детски градини. Градските управляващи отложиха отварянето на главните учебни заведения и не разрешиха груповите пътувания до други провинции.

Но по какъв начин тъкмо мутира вирусът?

За да се развъжда, той има потребност от клетка-гостоприемник. Когато обхванат в тази клетка, вирусите внасят своя генетичен материал, а по този метод клетките на човешкото тяло стартират да копират вируса в милионен тираж.

И тук идва най-интересното - при всяко прекопирване се получават дребни неточности, които последователно трансформират генетичния код на вируса и той мутира. Но такива разновидности не го вършат безусловно по-опасен, в противен случай - той може и да отслабне.

Редица знаци демонстрират, че новата вълна от болести в Китай е провокирана от разновидност на вируса, при която признаците на заболяването се развиват по-бавно. Известният немски експерт Кристиян Дростен счита, че хипотетичната разновидност може да е за положително. Според него, мутиралият вирус за разлика от предходните му разновидности, вероятно " се развъжда по-бързо в лигавицата на носа ". Това би означавало, че заболяването последователно може да се трансформира просто в хрема, която въобще не визира белите дробове.

Но може да се развие и различен, по-опасен сюжет. " Ако мутиралият вирус в действителност се развъжда по-бързо, той може тежко да удари и другаде - освен в носа, само че и в белите дробове. " Дростен изяснява, че при този сюжет засегнатите ще се усещат същински заболели, а не просто хремави или неразположени. Това от своя страна може да ги накара да си останат у дома и да спрат разпространението му. " А за самия вирус това не е преференциално ", споделя вирусологът. Според него, по-бързото разпространение в последна сметка води до това, че " вирусните епидемии стават по-безобидни. "

Най-благоприятният сюжет

Мутиращият вирус може даже толкоз да отслабне, че в последна сметка напълно да изчезне - както се случи с вируса ТОРС (Тежък изострен респираторен синдром) през 2003 година. През ноември 2002 година пандемията ТОРС потегли от Южен Китай и единствено за няколко седмици се популяризира съвсем по всички континенти. Това беше и първата пандемия през 21 век, която вся боязън измежду милиони хора. Накрая обаче тя затихна единствено за половин година, взимайки общо 774 жертви. През май 2004 година Световната здравна организация оповести, че пандемията е победена.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР