В Италия се изкарват големи пари, имам мерцедеси, ауди, апартаменти

...
В Италия се изкарват големи пари, имам мерцедеси, ауди, апартаменти
Коментари Харесай

Сводникът Гаргата: С пари от Италия накупих мерцедеси и имоти

В Италия се изкарват огромни пари, имам мерцедеси, ауди, жилища в Ботевград, а и парцел в село Трудовец, хвалел се пред познати Галин Бенчев-Гаргата. В махалата шушукали, че печели от сводничество в чужбина и за 2-3 година се е замогнал без ден трудов стаж, написа " Труд ".

Възходът му обаче не трае дълго. Вместо в слънчева Италия, той попада в ареста, а след време обикаля пандизите. Още през април 2012 година, притиснат от доказателствата на прокуратурата, Гаргата подписва съглашение и е наказан на 3 година затвор условно. Но не се кротва и отново се оказва на мушката на правораздаването.

По ново дело на Специализираната прокуратура в София Галин Бенчев и още 5-има са упрекнати за присъединяване в проведена незаконна група за трафик на дами и склоняването им към проституция, работила в Италия от 15 октомври 2011 година до края на 2014 година Всички по това време живеят в прилежащи жилища в един блок в Ботевград. Сред тях са сестрата и братът на Гаргата - Пенка и Петко Сенатора, двама от племенниците му и жена, с която живее под един покрив и му е родила дете.

Според следствието Гаргата командвал родата, определял цените за сексуслуги и местата за проституиране на пътя сред курортните селища Марина де Лесина и Сан Северо в Южна Италия. Намира квартири и дава обещание да пази дамите „ да не им се случи нещо “. За отбивките на пътя, на които проститутките привличали клиенти, казвал, че са му отстъпени от албанците, на които би трябвало постоянно да се регистрира.

Гаргата набира девойките от Ботевград и близки села с обещанието, че дневно в Италия могат да си докарват по 400-600 евро. Някои от тях пътували с бус или кола през Гърция до Сан Северо и близкия град Торе Маджоре. Гаргата първо наел апартамент, а след това къща в лозя край автомагистрала SS16. Свидетели споделят, че от терасата той даже можел да следи труженичките на пътя.

Жените наричали къщата „ месария “ (от италианската дума masseria-ферма). Ходели до автомагистралата пеш. Проституирали от 10 ч до 17,30-18 ч, само че не и по мрачно. Конкурентки им били освен италианки, само че и румънки. Гаргата им носел храна и прибирал част от заработката.

Секструженичките трябвало да му дават сред 50 и 90-100 евро дневно за „ място и протекция “. Някои се противели, че в случай че си платят „ рекета “, ще им остане толкоз, колкото изкарват и в България.

При зарибяването Гаргата от време на време обещавал по-ниски отчисления и квартира за негова сметка, само че след това държал всеки да си покрива наема.
Така става с И. Р., която отпътува в Италия през ноември 2011 година Ден след идването хората на Гаргата u споделят къде и при какви цени ще обслужва мераклиите за платена обич.

Сексуслуга за не повече от 10 минути, да вземем за пример „ свирка “, им коствала 20 евро, а от 30 евро нагоре плащали „ за друго “ според от екстрите и времетраенето.

В продължение на месец И. Р. изкарва приблизително по 200 евро дневно. Връща парите за транспорта до Италия и за наема. Гаргата не съблюдава първичната спогодба и вместо по 20-30 евро дневно, желае ту по 50, ту по 80 евро от заработката. Обикновено проститутката предава парите на Петко Сенатора, а той на брат си. На втория месец И. Р. се прибира в България, само че се връща още веднъж през лятото и есента на 2012 година

През това време Гаргата се среща с Цв. М. Двамата излизат на срещи, Гаргата се фука с лъскаво ауди. „ Разполагаше с доста пари, джобът му беше подут от пачки, черпеше ни и се хвалеше, че имал връзки с полицията и никой не можел да му каже нищо “, споделя Цв. М. Гаргата u предлага да замине с него. Казва u, че в Италия се „ работи на пътя “, само че за „ доста хубави пари “. Цв. М. е безработна и приема предлагането. Заминава със сестра си и още едно момиче, само че е разочарована.

„ Месарията беше мизерно обзаведена, доста мръсна. Първоначално нямаше ледник, от време в точния момент и токът спираше “, споделя по-късно тя при разпит. Проституира малко повече от 2 месеца и взема решение да се прибере с още едно от девойките. Гаргата обаче заплашва, че ще ги „ даде на албанците “, които били „ доста неприятни “. Прибягва към закани и в дните, в които проститутките не докарват нищо. Тогава уговорените вноски от 50 или 90 евро им се натрупат като дълг.

Случва се дамите да остават без персонални карти под претекст, че при боса и хората му документите ще са „ на несъмнено място “. На отбивките не може да се проституира без позволение, води се строга отчетност. Веднъж две от девойките пробват да изкарат пари без сводниците, само че за по-малко от два часа ги хващат и към този момент са принудени да заплащат вместо 50, 90 евро дневно за „ наказване “.

На автомагистралата „ продавачките на обич “ изкарват приблизително по 150-200 евро на промяна, а в по-силните дни и по 250 евро. Най-оборотната стига до 450 евро дневно, само че други не се радват на задоволително и платежоспособни клиенти и не съумяват да изкарат повече от 100 евро.

Босът ужасно се ядосвал, когато дамите кръшкат, вместо да изкарват пари на пътя. Веднъж една от тях си пристигнала час по-рано и съгласно очевидци отнесла шамари и ритници в бъбреците. Тя и преди имала проблеми с шефа, които се решавали с „ тупаници “. През март 2014 година за нея се застъпил приятелят u И. Б, само че и той усетил силата на непознатия пестник в лицето.

„ Не си ти индивидът, който да основава разпоредбите и да ме учи какво да върша “, креснал Гаргата и му наредил да се маха. Заканил се, че в случай че не си тръгне незабавно, щял да каже на девойките да отидат при карабинерите и да го натопят, че им е сводник, с цел да го арестуват.

Онзи се уплашил, събрал си багажа и изкарал нощта на паркинг, с цел да може на сутринта да хване ферибота и да се върне в България. Проститутката му се обадила и поискала да се прибере с него, само че трябвало да откри метод да стигне до ферибота. Съдбата този път застава на нейна страна.

Докато дамата е на пътя, се появяват карабинери и тя се обажда на Гаргата да u донесе персоналната карта за инспекция. Така документът остава у нея. На другия ден разплакана, проститутката се примолила на клиент да я закара до ферибота. Докато двамата с приятеля u пътуват, Гаргата се обажда по джиесема и заплашва, че един от двамата няма „ да слезе жив “ от ферибота и че ще пострадат майката и сестрите на дамата. Тя счупила телефона и го изхвърлила. „ Със боязън се прибрахме в България “, споделя по-късно приятелят ѝ.

Въпреки бягството сводниците не престават да захлебват в Италия. Печалбата им отива по два метода до България. При единия парите са пренасяни през границата от подсъдимите, техни близки и познати. Свидетел споделя, че Галин, Петко и Стамен ги разпределяли на по-малки суми, увивали ги в хартия и тиксо и ги криели по колите. Другият вид бил да ги пращат по компании за бързи преводи от името на трети лица.

Разследващите разкриват, че единствено през 2011 година - за близо 8 месеца, са направени над 100 превода на суми сред 50 и 1999 евро, при които са трансферирани общо 36 376 евро (равни на 71 000 лева.). Колко тъкмо пари са пратени в България през годините не е ясно. Но даже, откакто на 26 август 2011 година Гаргата е арестуван в ареста за към месец и половина (с него са задържани брат му и още един мъж), част от дамите не престават да проституират край италианската автомагистрала и да дават уговорените отчисления.

Според една от версиите разплитането на трафика стартира след разработка от пролетта на 2013 година На процеса подсъдимите настояват, че са изкарали парите с непосилен труд на полето - с бране на броколи, а и с транспортна активност. Версията им обаче е оборена с доказателства, събрани от Специализираната прокуратура в София. В резултат и апелативният, и Върховният съд отхвърлят тезата, че парите са изкарани в селското стопанство. Нещо повече - магистратите одобряват, че валутата е пращана по този начин, че да не бъде проследена.

Пред спецсъда една от жертвите декларира, че не желае да е частен обвинител и цивилен просител по делото. „ Дошла съм тук (в залата-б. а.), с цел да ми върнат парите. Никой не ме е предиздвикал да отида в Италия. Работила съм като продажница и преди да отпътува. Плащах рекет на Галин (Гаргата) по 50 евро всеки божи ден “, споделя тя.

Отрича се от първичните си изказвания, че е била бита. От показания, дадени пред арбитър още до момента в който тече следствието, се отмятат и други очевидци. Въпреки това профилираната прокуратура събира задоволително улики, с цел да разобличи уредниците на схемата. Обвинителният акт по делото е импортиран в съда от прокурор Детелина Ганчева.

Първите присъди са произнесени на 25 януари 2017 година Гаргата е наказан на 8 година и 40 000 лева санкция по 6 обвинявания. Според претекстовете към присъдата групата му е работила от 15 октомври 2011 година до края на 2014 година Втората инстанция - Апелативният профилиран съд, понижава наказването от 8 на 7 година и санкция от 30 000 лева

Останалите също получават сурови присъди, които през април 2017 година са редуцирани от апелативните магистрати. Наказанието на брата на Гаргата - Петко, е понижено от 7 на 5 година и 20 000 лева санкция. По 5 година затвор за присъединяване в незаконна група, са наложени на Чопи и братовчед му. На сестрата на Гаргата - Пенка, в последна сметка са отредени 3 година условно с 4 година изпитателен период и 1200 лева санкция. За разлика от останалите тя е приета за отговорна и за държане на цигари без бандерол.

Жената на Гаргата отървава пандиза с 3 година условно. Съдиите демонстрират благосклонност, тъй като има хлапета, за които да се грижи. Тя и Гаргата се грижели за 4 деца. Магистратите вземат поради, че трима от групата към този момент са осъждани за трафик на дами и сводничество през 2009-2011 година Върховен касационен съд отхвърля повече благосклонност и удостоверява наказванията им.

„ Влезлите в действие неоправдателни присъди са най-точният аршин за сполучлива работа на прокуратурата. Те носят и задоволство на екипите от прокурори и следователи. В случая е наложено наказване за осъществени закононарушения, които се характеризират с извънредно висока степен на социална заплаха. А точно действие на проведена незаконна група, която реализира вторична незаконна активност - трафик на хора за полова употреба “, споделя след окончателния и сполучлив свършек на делото прокурор Детелина Ганчева.

„ Подобни ефикасни санкции утвърждават престижа на българското правораздаване измежду европейските ни сътрудници - този път, най-много в Италия, на чиято територия е работила незаконната група “. В момента Гаргата е в пандиза. Съдът разпоредил той да излежи първо обща присъда от 3 година за остарели провинения, а след това 7-те години, дадени му поради мрежата от проститутки в Италия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР