В интервю за американското издание Политико новият министър-председател на България

...
В интервю за американското издание Политико новият министър-председател на България
Коментари Харесай

Денков пред Политико: Няма повече да си затваряме очите пред руската намеса

В изявление за американското издание " Политико " новият министър-председател на България Николай Денков съобщи, че е извънредно време да се приключи " този модел, при който правоприлагащите органи и службите за сигурност си затварят очите, когато става въпрос за следствие на случаи, в които Москва дърпа конците ".

Денков пристигна на власт на 6 юни и е изправен пред съществени провокации в опитите да насочи държавното управление си към пронатовска и проукраинска траектория в страна, в която съветската агитация и мрежите за въздействие - упражнявани посредством разследващите служби и проведената престъпност - имат голяма власт, отбелязва изданието.

Въпреки това, при започване на опитите си да промени метода, по който България се оправя с лостовете на съветското въздействие, той направи необикновената стъпка да разкритикува непосредствено прокремълската, ултранационалистическа партия " Възраждане ", като съобщи, че управляващите би трябвало да проверяват дали държанието ѝ е минало законовите червени линии. На 27 юни Денков обществено упрекна партията, чиято поддръжка е повишена до към 16 % на последния парламентарен избор спрямо 10 % през есента, че е " неофашистка " и води " война... против европейските полезности ", написа " Политико ", представено от Българска телеграфна агенция.

Запитан за апела си за деяние против " Възраждане ", Денков дефинира нормалния метод на български публични лица към съветската интервенция със заглавието на последния филм на Стенли Кубрик " Широко затворени очи ".

" Единственото нещо, за което съм помолил, е другите институции да престанат да гледат на другата страна ", съобщи той в изявление пред " Политико " в Брюксел предходната седмица, уточнявайки, че обществените му забележки по отношение на " Възраждане " са били реакция на " лъжите ", употребявани " нападателно " от нея и други промосковски партии, с цел да " сплашват българското население " с прокремълска агитация.

" Те популяризират лъжите посредством обществените медии, с цел да плашат популацията и се пробват да употребяват тази среда, с цел да извлекат политическа изгода ", добави Денков, като означи, че " Възраждане " е прибегнало до " езика на експанзията " и подстрекателството. " Тази експанзия става все по-видима и не е нещо, което може да се допусне да се развива повече ", добави той.

Набиращата все по-голяма известност в България проруска партия " Възраждане " извърши редица прояви против офисите на Европейския съюз в София, физически блокира депутати в Народното събрание, насочи закани против хора по време на събитие, проведено от ЛГБТ общността, и приканва да бъдат унищожени враговете на съветския президент Владимир Путин, отбелязва изданието.

Всъщност водачът на партия " Възраждане " Костадин Костадинов даже не се пробва да прикрива лоялността си към Москва. Малко след несполучливия протест на Евгений Пригожин в края на предишния месец той съобщи, че дълг на елементарните българи е да унищожат " уродливата сган " - евентуално съперниците на Путин в България - които се надяват, че въстанието на наемниците от групата " Вагнер " може да значи края на президента. Партията също по този начин се стреми към осъществяване на референдум за прекъсване на присъединението на България към еврозоната - различен от целите на ръководещия кабинет " Денков-Габриел ", написа " Политико "

Призивът на Денков за деяние на 27 юни не закъсня. В същия ден Софийската градска прокуратура съобщи, че ще проверява Костадинов за тирада на омразата и подбудителство към принуждение. Костадинов отхвърли дейностите на българския министър председател против него, като съобщи, че Денков просто извършва инструкциите на американското посолство в София.

На въпроса дали се притеснява, че метода посредством законови средства против " Възраждане " може да има противоположен резултат - да разреши на партията да натрупа още повече въздействие, като съобщи, че е жертва на пропагандна принуда, Денков се усъмни, че това може да направи реториката на проруската партия по-язвителна. " Те така и така го споделят ", съобщи той.

Списание " Политико " засегна и тематиката за Украйна, като означи, че проевропейското и пронатовско държавно управление на Денков е побързало да ускори уговорките си за изпращане на оръжия на Киев.

Това освен слага администрацията на българския министър председател в конфликт с ползите на Москва, само че и с президента Румен Радев, някогашен водач от Военновъздушните сили, който е нееднозначен във връзка с позицията на България в НАТО и враждебно надъхан към въоръжаването на Киев.

Това е стъпка, която още веднъж насочва вниманието към поредицата от необясними гърмежи и пожари в български оръжейни фабрики и хранилища от 2011 година насам, отбелязва " Политико ". Последният гърмеж се случи в град Карнобат, в обект, който беше обиден и предходната година вследствие на това, което притежателят дефинира като съветска офанзива. Въпреки че години наред българските управляващи проверяват случаите, формалните лица са внимателни във връзка с това какво в действителност се е случило и дали в действителност има съветска интервенция при гърмежите в оборудванията.

На въпроса какво се случва, Денков съобщи, че работата по случаите се бави. " Не знам, тъй като нямам визия до каква степен тайните служби, системата на прокуратурата са се пробвали да намерят отговор ".

В същността си догатките на Денков, че управляващите в никакъв случай не са се вглеждали прекомерно в случаи като " Възраждане " и гърмежите в заводите, разкриват степента на съветското въздействие в българските институции. Голяма част от най-влиятелните лица от подземния свят в България произлизат от обвързваните с Москва служби за сигурност от времето на комунистическото ръководство. След рухването на Берлинската стена тези олигарси в сянка са заграбили първокласни национални активи и основали всеобхватни мрежи за проведена престъпност, които източват средства от Европейски Съюз, правят изнудвания и контрабанда на опиати, оръжие и хора, отбелязва изданието.

Въпреки това Денков изрази вяра, че трендовете се трансформират. " Почти съм уверен, че българският народ е проевропейски надъхан. За страдание те са жертва на доста дейна и доста нападателна прокремълска, пропутинска агитация ", съобщи министър председателят. " Трябва да разбираем на хората какви са изгодите от това да бъдем пълноправни членове на Европейския съюз и НАТО ", добави той, наблягайки въпрос, който съгласно него " в никакъв случай не е бил обясняван вярно " на хората.

Един от целите на новото държавно управление е огромна промяна на разследващите служби за премахване на сътрудниците на Москва, написа " Политико ".

Опитите на управляващите обаче срещат съпротивата на президента Румен Радев, който е считан за промосковски надъхан и който сега назначава шефовете на другите служби за сигурност, което попречва всяка смяна в системата. За да преодолее това затруднение, новото държавно управление ще се опита да направи законови промени в Конституцията на Република България, което по думите на Денков ще отнеме " един или два месеца ", " в случай че президентът не промени мнението си... което мисля, че би било много рационално за него ", написа американското издание.

Министър-председателят на България е изправен пред сложна борба в опитите да отърве страната си от съветското въздействие: както самият той признава, не може да се каже какъв брой надалеч се простира обсегът на въздействието на Москва, написа " Политико ".

Запитан дали счита, че президентът Радев следва позицията на Русия от персонално разбиране, или извършва директни заповеди от Кремъл, Денков се засмя, отбелязва " Политико ". " Не мога да отговоря на тези въпроси. Не знам отговорите ", съобщи той след къс размисъл.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР