В интернет се разпространява коментар на предполагаем лекар, чрез който

...
В интернет се разпространява коментар на предполагаем лекар, чрез който
Коментари Харесай

Не, не „бъркат с тестовете за коронавирус у нас”

В интернет се популяризира коментар на хипотетичен доктор, посредством който се всява (за следващ път) суматоха по отношение на идната пандемия с ковид вариант COVID-19. В случая аз попадам на препечатана версия в e-vestnik.bg, в която се всява подозрение дали биологичният материал от изследваните хора се съхранява и транспортира вярно. Авторът счита, че превозването не е вярно, а това води до подправени негативи в резултатите, което хипотетично изяснява и за какво към момента не е открит инфектиран с COVID-19.

Проблемите тук са няколко. Не е ясно дали създателят “д-р Георги Тодоров ” е действителен човек и доктор. Дори да е подобен, това не го прави способен да отхвърля аналитична методика изключително, в случай че в никакъв случай не е работил директно в областта на молекулярната биология и потреблението на молекулярни техники за диагностика.

Лекарите и лабораторните експерти в действителност взимат биологичен материал вярно и по съответен метод, разказан и от Световната здравна организация. Това се удостоверява и от самия създател на обявата. За разбор на горни дихателни пътища се взима натривка с тампон от нос и/или гърло. За разбор на долни дихателни пътища се взима проба от храчка (5).

Данните по отношение на вирусите от семейство Coronaviridae демонстрират, че предпазване при ниски температури, хладилни условия, температури под 4°C резервира изцяло вирусите в дейна форма и непокътнати дълготрайно време – до 28 дни (1). Вирусите в биологичният материал се резервират.

Според рекомендациите на СЗО по отношение на превоза на проби за разбор на COVID-19, сходни условия могат да се реализиран по няколко разнообразни метода.

- Обикновен (мокър) лед. Не се счита за рисков и не е нужно да се отбелязва в пратката. Недостатъкът е, че контейнерът и опаковката на тестът би трябвало да са непропускливи за вода. Самият лед надали е сполучлив вид за дълъг превоз.

- Сухият лед се счита за леко рисков, тъй като паренията му могат да са токсични за хората. Все отново това е въглероден диоксид. Той би трябвало да бъде обозначен при превоз. Въпреки това най-често се употребява изсъхнал лед като охладител. Изискването е той и тестът да са сложени в стиропорен резервоар, който е пропусклив за газове. Ако контейнерът не е пропусклив, теоретично е допустимо да се следи детонация (2).

- Течен азот – също постоянно употребен охладител, само че най-вече за проби, които изискват извънредно ниски температури.

Охлаждането на сходен биологичен материал със изсъхнал лед е позволено при превоз и в Съединени американски щати от Центъра за надзор на болесттите (3).

По-добри ли са серологичните проби от генетичните?

Друго неуместно обвиняване към медицинските експерти е, че употребяват скъпи генетични (PCR) способи за проучване, вместо налични серологични (тестове с антитела). Истината е, че все още надеждни и широкодостъпни серологични проби, които да заменят употребяваната PCR техника, няма. Геномът на COVID-19 бе секвениран (прочетен) доста бързо, а в следствие бе основана и qPCR (генетичната) методика за проучване. За последно сполучлив опит за основаване на серологична методика за диагностика бе изработен през 17 февруари (4). Установено е, че серологичният способ не може да се употребява за диагностика през първите няколко седмици от инфекцията, когато към момента няма ясно изразителен имунен отговор и е допустимо да се регистрира подправен негатив.

Генетичните способи (qPCR) се употребяват по време на самата дейна зараза, когато са налични вирусни частици в тялото. Серологичните техники се предлагат за установяване дали някой не е боледувал от вируса – в този случай PCR методиките не са ефикасни. Много постоянно някои хора се инфектират, изкарват инфекцията безсимптомно, а това може да бъде несъмнено единствено със серологичен тест, само че не и генетичен.

Не вярвайте на всичко, което се написа в интернет. Дори, в случай че хипотетичният създател има “д-р ” пред името.

Автор: доктор Йордан Стефанов – микробиолог, 6nine.net

Цитирани източници:

https://e-vestnik.bg/31900/barkat-s-testovete-za-koronavirus-u-nas-zatova-ne-otkrivat

1) Persistence of coronaviruses on inanimate surfaces and their inactivation with biocidal agents Kampf, G. et al. Journal of Hospital Infection, Volume 0, Issue 0

2) Public Health England. 2020. COVID-19: laboratory investigations and sample requirements for diagnosis. https://www.gov.uk/government/publications/wuhan-novel-coronavirus-guidance-for-clinical-diagnostic-laboratories/laboratory-investigations-and-sample-requirements-for-diagnosing-and-monitoring-wn-cov-infection

3) CDC. 2020. Interim Guidelines for Collecting, Handling, and Testing Clinical Specimens from Persons Under Investigation (PUIs) for Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nCoV/lab/guidelines-clinical-specimens.html

4) Wei Zhang, Rong-Hui Du, Bei Li, Xiao-Shuang Zheng, Xing-Lou Yang, Ben Hu, Yan-Yi Wang, Geng-Fu Xiao, Bing Yan, Zheng-Li Shi & Peng Zhou (2020) Molecular and serological investigation of 2019-nCoV infected patients: implication of multiple shedding routes, Emerging Microbes & Infections, 9:1, 386-389, DOI: 10.1080/22221751.2020.1729071
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР