В хола на 82-годишната Уоли Фънк седи най-богатият мъж на

...
В хола на 82-годишната Уоли Фънк седи най-богатият мъж на
Коментари Харесай

82-годишната Уоли Фънк, която излетя с Безос в Космоса

В хола на 82-годишната Уоли Фънк седи най-богатият мъж на планетата - милиардерът и създател на " Амазон " Джеф Безос. Но не това е най-важното. За старата жена доста по-важно е какво ѝ споделя той. А точно: че Фънк може да се качи с Безос на ракетата му " Ню Шепърд " и да се насочи към Космоса. " Това е най-хубавото нещо, което в миналото ми се е случвало ", споделя Фънк и прегръща милиардера.

60 години по-късно фантазията ѝ се сбъдва

Никой не е чакал за това толкоз дълго, колкото Уоли Фънк. Тя е най-възрастният човек, летял в Космоса. През 1961 година, когато е на 21, Фънк взема решение да стане космонавтка. Движението за правата на дамите занапред прохожда. Едва 1/4 от американките работят, а равните благоприятни условия към момента са идеал. Но за Фънк това няма значение. Тя се записва в стратегия, която цели да разбере дали дамите могат да устоят на същите условия в Космоса като мъжете. По време на един от тези проби би трябвало да пълзи в мрачен контейнер с вода, споделя тя в изявление за C-Span. " Всичките ти сетива там ичзеват ", спомня си Фънк. " Но би трябвало да лежиш допустимо най-дълго. Счупих върха с повече от 10 часа. "

" Летенето е мъжка работа "

Учените не чакат такива резултати. Джон Глен - първият американец, направил орбитален галактически полет, е трябвало да издържи единствено една трета от това време. Много проби потвърждават, че дамите са тъкмо толкоз добре квалифицирани да бъдат космонавти, колкото мъжете. Но все пак НАСА не ги наема. Летенето е " мъжка работа ". Така споделя самият Глен при чуване в Конгреса през 1962 година. Нито една от дамите, взели участие в програмата, не излетява в Космоса. " Можехме да го създадем ", споделя Уоли Фънк. " Само да ни бяха разрешили. Едно куче съумя, една маймуна съумя. Мъже съумяха. Жените също могат ". Но са нужни още 20 години, до момента в който НАСА разреши на жена да излети.

През цялото време Фънк продължава да тренира настойчиво - да вземем за пример в тестова центрофуга. Там претендентите са завързани за стол и са завъртани все по-бързо в кръг, с цел да се симулира изстрелването на ракета. Но за разлика от мъжете, Фънк не е снабдена с по този начин наречения G-Suit, тип спомагателен костюм, който оказва помощ за кръвообращението. Фънк е принудена сама да сътвори костюма си. " Обадих се на майка ми ", спомня си тя. " Мамо, имам нужда от най-гадния ти корсет и еластичния ти колан за стомах. " Със своя самоинициативен костюм, Фънк устоя в последна сметка теста с впечатляващи резултати. Кандидатства за НАСА четири пъти, само че по този начин и не трябва призната. Причината е, че няма инженерно обучение. След това пък се оказва прекомерно стара за организацията.

Най-опитният член на екипа

Летенето обаче остава нейна тръпка и тя става водач. Днес Уоли Фънк има позволение за пилотиране на всичко допустимо - с изключение на за галактически транспортен съд. Тя е прекарала близо 20 000 часа във въздуха. Сега, на 82 години, най-сетне се сбъдва най-голямата ѝ фантазия. Днес (20 юли) Уоли Фънк е изхвърчала евентуално със скритото удовлетворение, че няма различен в екипа, който да знае толкоз доста за летенето, колкото тя.

Автор: Франциска Хопен
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР