В горивното подразделение на руската корпорация „Росатом“ – ТВЕЛ, приключиха

...
В горивното подразделение на руската корпорация „Росатом“ – ТВЕЛ, приключиха
Коментари Харесай

Русия разработва гориво от ново поколение на безопасност

В горивното поделение на съветската корпорация „ Росатом “ – ТВЕЛ, завършиха плановите стадии при създаването на толерантно гориво от ново потомство на сигурност. В изследователския реактор МИР в съветския Димитровград, Научно-изследователският институт за атомни реактори приключи втория цикъл на облъчване на топлоотделящи сборки с пробни топлоотделящи детайли за реактори ВВЕР и PWR в „ толерантно “ осъществяване. Всяка от двете пробни горивни касети съдържа по 24 топлоотделящи детайла с четири разнообразни комбинации от облицовъчни материали и горивен състав.

Горивните таблетки са направени от обичайния уранов диоксид и уран-молибденова сплав с нараснала компактност и топлопроводимост. След първия и втория цикъл на облъчване, няколко горивни детайла от всяка горивна касета са извадени за следреакторни проби на материалите и вместо тях са конфигурирани нови необлъчени мостри. След два цикъла на облъчване в реактор МИР всички топлоотделящи детайли са херметични.

По поръчка на ТВЕЛ във Високотехнологичния научно-изследователски институт за неорганични материали „ Бочвар “ започнаха действия по създаването на технология за произвеждане на таблетки с толерантно гориво от уранов дисилицид (съединение на уран и силиций - U3Si2). Вече е създаден пробен слитък от U3Si2 за идващото развиване на технологията за разработване на прахуляк и таблетки.

„ Новото изследване на толерантните горива се базира на преимуществата на урановия дисилицид. Първо, това е високата компактност и наличие на уран, което може да разреши прекосяването към по-дълги горивни цикли, без да се усилва обогатяването с уран-235. На второ място са високата топлопроводимост и невисок топлинен потенциал, което значи по малко съхранявана топлота в дейната зона на реактора и по-ниска температура на облицовката на топлоотделящите детайли. На трето място, по-ниската работна температура може да докара до възстановяване на експлоатационните характерности на горивото”, съобщи Александър Угрюмов, вицепрезидент на ТВЕЛ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР