В годината, в която България ще реализира един от най-големите

...
В годината, в която България ще реализира един от най-големите
Коментари Харесай

Ще избегне ли правителството емисия на външен дълг

В годината, в която България ще осъществя един от най-големите бюджетни дефицити от повече от десетилетие, се появиха първите сигнали, че в тактиката за финансирането му нещо куца. В началото на седмицата Министерството на финансите Интересът беше слаб, а с цел да вземат участие, вложителите желаеха по-висока рента от препоръчаната им от страната.

Провалянето на аукцион не е нещо извънредно, за последно това се случи и преди година. В момента обаче обстановката е радикално друга. Войната в Украйна увеличи геополитическия риск, а дружно с упованията за по-високи лихви се повишават доходността и рисковите награди. Държавата по проект би трябвало да набере над 7 милиарда нов дълг, като аукционът в понеделник е сигнал, че. Още повече че той в никакъв случай не е поемал толкоз огромен размер ДЦК в една година. Към края на февруари общият държавен дълг е 32.5 милиарда лева като в края на март равнището му би трябвало да е паднало, защото падежира емисия по външния дълг за 1.25 милиарда евро.

Проваленият аукцион крие и още един риск - 10-годишните облигации са аршин за дълготрайните лихви по конвергентната стратегия за влизане в еврозоната. В допълнение - от няколко години не се разгласява и емисионен календар. А той дава някаква прогнозируемост и повече сигурност за купувачите - банки, застрахователи и фондове.

Всички тези фактори покачват капиталовата неустановеност.
Реклама
Единият от разновидностите да се излезе от тази обстановка е България да емитира дълг на външните пазари, което държавното управление към този момент заобикаля. Рискът е от малко по-висока рентабилност и доста политически офанзиви. Предимството би било, че средствата ще бъдат набрани еднократно и към вложителите няма да бъдат изпращани смесени сигнали като с проваления през седмицата аукцион.

За да е сполучлива сходна емисия обаче, подготовката би трябвало да стартира незабавно - летните месеци не са подобаващи поради отпуските, а през есента лихвите ще са още по-високи. По това към този момент, наподобява, няма подозрение.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР