В Германия депутатите и канцлерът се опитват с всички средства

...
В Германия депутатите и канцлерът се опитват с всички средства
Коментари Харесай

САЩ и Полша тласкат Германия към танкова война

В Германия депутатите и канцлерът се пробват по всевъзможен начин да забавят доставката на тежки танкове “Леопард ” в Украйна, което Варшава и най-важното Вашингтон се пробват да реализират. Вярно, Байдън, който пое ролята на шеф, убеждаващ Шолц, е също толкоз твърдоглав в нежеланието си да съобщи “Ейбрамс ” на Киев. Ще се появят ли танкове с немски кръст в последна сметка по полетата на Украйна?

Бундестагът не гласоподава въпроса за даване на Украйна на танкове “Леопард-2 ”. ТАСС изяснява: даже в случай че гласуването се организира и предлагането беше утвърдено, то щеше да има съвещателен темперамент. Въпросът за обезпечаването на военно съоръжение е отговорност на немското държавно управление.

В същото време полският министър председател Матеуш Моравецки упрекна немското държавно управление, че се пробва да попречи на “Леопард-2 ” да бъде предаден на Украйна. „ Германия бяга от това, както дяволът бяга от тамяна. Те не желаят да изпращат своето съвременно оръжие “, съобщи полският министър председател.

Както военният специалист Василий Кашин изясни по-рано, появяването на нови западни бронирани транспортни средства в Украйна е неизбежна - защото ВСУ изчерпват остарялата руска техника, в това число тази, доставена от западните съдружници. „ Зависимостта от остаряло съоръжение от руската ера е повода за спада на морала на украинските бойци “, акцентира лондонският “Таймс ”.

„ Общо в армиите на европейските страни има към две хиляди танка “Леопард-2 ”, само че те ще бъдат доставени в Украйна единствено със единодушието на Берлин “, напомня Владислав Белов, началник на Центъра за германистика към Института на Европа на РАН. Но означаваме, Моравецки сподели, че разрешението на Берлин в този случай е сякаш „ вторично “.

Освен това полският министър председател сподели, че в случай че Федерална Република Германия откаже доставките на танкове, тогава Варшава е „ подготвена да построи дребна коалиция “. „ С Германия това е огромна коалиция: 100-120 танка “, изясни Моравецки. “Имаме подготвеност да прехвърлим общо 14 танка. Но 14 танка няма да трансформират нищо. Имаме потребност от немски, финландски, датски танкове, френски. Западна Европа би трябвало да съобщи по-модерни танкове на Украйна ”, уверен е полският министър председател.

Проточилото се гласоподаване в Бундестага и шумните изказвания на ръководителя на полското държавно управление се случиха в навечерието на срещата на ръководителите на министерствата на защитата на западните страни. Тя би трябвало да бъде открита в петък в американската авиобаза “Рамщайн ” в Германия. На срещата ще бъде разисквана по-нататъшната помощ на Киев, преди всичко въпросът за прехвърлянето на танкове “Леопард-2 ”

Първо " Леопарди " и по-късно ли " Ейбрамс "?

Германия на срещата в Рамщайн ще бъде представлявана от новия министър на защитата Борис Писториус. Припомняме, че предшественичката му Кристина Ламбрехт подаде оставка поради медиен тормоз. Освен това главният обект на рецензия беше точно неналичието на старание в помощта за Украйна. Според “Ройтерс ” ръководителят на Пентагона Лойд Остин, до момента в който е в Германия, ще приказва с немския си сътрудник Писториус, с цел да повлияе на решението на Берлин.

Канцлерът Олаф Шолц явно към момента се пробва да се ограничи до " правилни " изказвания. И по този начин, като част от речта си на Световния стопански конгрес в Давос, той сподели, че Русия би трябвало да загуби, с цел да се постави завършек на спора в Украйна.

Но немските политически кръгове упорстват Шолц да вземе решението, което изисква цялата евроатлантическа общественост. В четвъртък ръководителят на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген съобщи, че Германия, претендираща за ролята на водеща мощ, би трябвало да стане водач в доставките на танкове за Украйна. Той разкритикува забавянето на оръжието, като назова помощта за Киев " морално обвързване ".

Но е явно, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън работи като главен тласък за осъществяването на " моралните отговорности " на Шолц. Според „ Зюдойче Цайтунг “ точно това е било обсъждано в телефонния диалог сред канцлера и Байдън.

„ Шолц разиска с ръководителя на Белия дом опцията за прекачване на „ Леопард-2 “ в Киев, при изискване че Съединени американски щати дадат на Федерална Република Германия танкове „ Ейбрамс “, само че Вашингтон сподели, че няма да направи това. Затова Шолц отхвърли първи да даде на Украйна танкове „ Леопард-2 “, означи Белов.

Вашингтон, припомняме, се пробва да подсигурява, че Берлин освен разрешава на други страни от НАТО да реекспортират тези танкове за Украйна, само че и я доставя с оръжия от личните си ресурси. Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер отговори на думите на Шолц, като съобщи, че всяка страна би трябвало да вземе лично суверенно решение по отношение на прехвърлянето на едно или друго военно съоръжение на Украйна. В същото време тя означи, че Вашингтон към този момент е най-големият снабдител на помощ за Киев.

Но в това време позицията на Съединени американски щати по отношение на „ Ейбрамс “ не се е трансформирала. Вашингтон към момента не вижда смисъл да дава на Украйна такива танкове заради компликации с поддръжката им, сподели заместник-прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх.

Междувременно Варшава чака зелена светлина, с цел да стартира да доставя всевъзможни тежки танкове на Украйна, без значение дали са американски или немски. „ Полша, която закупи 250 танка предходната година и в този момент основава център за образование на техните екипажи, съобщи, че е подготвена да даде на Украйна най-малко един „ Ейбрамс “, като по този метод направи първата стъпка, след която Берлин би трябвало да стартира да трансферира своите танкове в Киев ”, подсети Белов.

На фона на дейното присъединяване на Германия в танковата война в Украйна изказване направи съветският дипломат във Вашингтон Анатолий Антонов. Според него съветската войска ще унищожи всяко оръжие, което западните страни изпратят на украинските войски.

Посланикът направи паралел с времето на Великата отечествена война. Появата на танкове с нацистка символика на територията на някогашния Съветски съюз очевидно цели Русия да смъкна режима в Украйна, сподели Антонов. Наистина от средата на 40-те години в Украйна не са се появявали немски танкове.

„ Самият Берлин добре осъзнава, че доставката на танкове за Украйна е преход на борбата към стадия на прокси война, с присъединяване на Германия в спора с Русия на страната на Украйна. А Шолц не желае това “, сподели Белов.

„ Съединените щати би трябвало да принудят Германия да достави тежко оръжие на Украйна, което ще означи „ подпалването на мостове “ с Русия. Танкът „ Леопард-2 “ е знак на немския военно-промишлен комплекс, заради което се слага специфичен акцент върху него като част от натиска върху германците ”, споделя Сергей Денисенцев, специалист в Центъра за разбори, тактики и технологии, от своя страна.

Берлин се тормози да не подкопае репутацията на Леопардите

Според специалистите инатът на немския канцлер има и друго пояснение, което може да се назова техническо. „ Шолц не желае визитната картичка на немския военно-промишлен комплекс – танкът „ Леопард-2 “ – да бъде нападнат от съветската войска като част от спора в Украйна “, споделя специалистът Александър Михайлов.

„ Подобни доставки ще доведат до това в интернет ще се популяризират видеоклипове по какъв начин гори немска техника на бойното поле, което доста ще понижи цената ѝ “, счита военният специалист.

От политическа позиция е належащо да се извърши непрекъсната доставка на оръжия за Киев, показва Михайлов. Възниква обаче въпросът: какво да изпратят там? „ Американски „ Ейбрамс “, немски „ Леопард “ или английски „ Чалънджър “? Независимо от отговора, във всеки случай ще приказваме за националните танкове на дадена страна. Нито един артист не желае да направи това, тъй като приказваме за бъдещето на страната като снабдител на военния пазар “, отбелязва военният специалист.

„ Конфликтът в Украйна ще завърши, само че целият свят ще помни неуспехите на съответни модели. Ако приказваме съответно за " Леопардите ", Германия няма толкоз доста от тях: към 200 броя. Тоест доставката на този модел на Киев може да докара до дефицит на въоръжение в Бундесвера. И от кое място да вземат нови танкове? “, изяснява Михайлов.

Всъщност от чисто техническа позиция Федерална Република Германия няма да има проблеми с производството на спомагателни машини, счита Белов. Както „ Краус Мафе “, по този начин и „ Райнметал “ са подготвени да възобновят производството, сподели Белов. Между другото, немският военно-промишлен комплекс няма да работи гратис, тъй че финансовият интерес на Берлин сигурно е налице тук “, уточни немският експерт.

Но, пита Белов, за какво Съединени американски щати не имат намерение да доставят своя „ Ейбрамс “ на Украйна? „ Защото това е евентуален трофей за съветската войска. Руските експерти обаче също биха се заинтересували да се заровят в Леопард-2. Освен това, както „ Ейбрамс “, по този начин и „ Леопард-2 “, в случай че бъдат трансферирани в Украйна, ще изискват кардинално нова логистика и обслужване. Затова обстановката е тежка “, отбелязва специалистът.

Ще пречупят ли Шолц?

Миналата седмица беше оповестен политически документ на ръководещата Социалдемократическа партия на Германия, който осъжда спецоперацията, само че и тезата, че спорът сред Русия и Украйна би трябвало да премине в спокойно русло, отбелязва Белов. „ Тъй като Шолц съставлява ГСДП и партията образува държавното управление, както канцлерът, по този начин и ръководителят на немското министерство на защитата Борис Писториус би трябвало да следват тази стратегия “, показва германистът.

„ Шолц взема поради мнението на гласоподавателите. Повечето германци не поддържат доставката на танкове. Освен това немското държавно управление не желае ескалация на войната и желае да поддържа допустими връзки с Русия “, сподели Денисенцев. Експертът отбелязва, че правилото работи за всеобща аудитория - до момента в който Берлин не сложи " Леопардите ", Германия като че ли не се намеси в спора в Украйна.

„ Германия евентуално въпреки всичко ще бъде принудена да се сбогува с избран брой танкове. Най-вероятно ще лобира „ Леопард-2 “ да не са непосредствено на фронтовата линия. Нека стои някъде покрай Лвов като фон за снимане на медийни истории “, предвижда Михайлов. „ Берлин ще даде на Киев най-много 10 танка, а не няколко бригади, за което упорства Полша “, сподели на собствен ред Белов.

Превод: В. Сергеев

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР