Движението на солидарност с палестинците се разпространява все по-силно по

...
Движението на солидарност с палестинците се разпространява все по-силно по
Коментари Харесай

Антивоенното движение се разпространява по целия свят: Мобилизации в университети в Канада, Франция и Австралия

Движението на взаимност с палестинците се популяризира все по-силно по света, оповестяват международните организации.

Тъй като броят на починалите в Газа продължава да нараства и американската полиция към този момент арестува хиляди протестиращи, събиращи се в спонтанни лагери в университетите в страната, канадските студенти в символ на взаимност сътвориха свои лични лагери в разнообразни кампуси в най-северната страна на Америка.

Вчера студенти от университета в Торонто сътвориха лагер в оградена тревна зона в центъра на кампуса с желанието да останат, споделиха уредниците, до момента в който администрацията на университета не разкрие финансовите си връзки и не се освободи от тези, които поддържат израелския апартейд окупация и нелегално заселване на Палестина.

Ръководството на университета заяви, че е в разговор с протестиращите и че лагерът не пречи на ежедневните действия на университета.

Други лагери са основани в университетите на Британска Колумбия, Отава и Квебек.

В разнообразни френски университети студентите също се надигнаха, като най- всеобщите демонстрации бяха следени в университета Сорбона и Sciences Po в Париж.



Директорът на последния, Жан Басер, през вчерашния ден отхвърли настояването на протестиращите да преразгледа връзките на институцията с израелските университети. Десетки студенти неотложно започнаха седяща проява в университета, с цел да стачкуват против това решение, до момента в който студентски представител сподели, че един студент е почнал гладна стачка, с цел да стачкува против метода, по който Sciences Po потиска студентите, и се чака други сътрудници да последват образеца му.

Студентите упорстват администрацията на университета да организира обществено гласоподаване за преразглеждане на партньорствата си с израелските висши образователни заведения.

Стотици хора, протестиращи против войната на Израел против Газа, също се събраха в няколко университета в Австралия, настоявайки държавното управление на страната да предприеме повече начинания за мир в Близкия изток и да прекъсне връзките си с компании, които имат връзки с Израел.



Пропалестински студенти сътвориха спонтанен лагер пред основната постройка на университета в Сидни, един от най-големите в страната, до момента в който сходни демонстрации бяха извършени от студенти в университетите в Мелбърн, Канбера и другаде.

За разлика от Съединени американски щати митингите в Австралия са мирни, с лимитирано полицейско наличие. Показателно е, че заместник-ректорът на университета в Сидни Марк Скот сподели пред локалните медии, че пропалестинският лагер може да остане, защото не се означават насилствените произшествия, следени другаде.

Австралия обичайно е корав съдружник на Израел, само че става все по- сериозна към войната в Газа, изключително откакто австралийски жител, член на филантропична група, беше погубен при израелска офанзива предишния месец.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР