В габровското село Яворец се складират отпадъци, фирмата работи в

...
В габровското село Яворец се складират отпадъци, фирмата работи в
Коментари Харесай

Защо боклук от Италия се складира в село Яворец и спазени ли са българските закони?

В габровското село Яворец се складират боклуци, компанията работи в селото от 2017 година. Това не са боклуци, това е суровина – полиетилен и полипропилен, изясни в предаването „ Тази сутрин” вложителят.



Според него суровината би трябвало де се сортира и да се рециклира, тя идва от Италия, от Англия и от България.

Има способени органи, които вършат инспекции непрекъснато, последната инспекция беше на 11 октомври от екоинспекция, изясни още вложителят.

" Ако те са намерели нарушаване, няма да имаме право да продължаваме да работим ", означи Микеле Лоскалцо.

" Имаме фактури, които демонстрират, че купуваме материали. Има подписани контракти, с които се купува суровината ", сподели още той.

Той изясни още, че на площадката се отделят разнообразни типове боклуци – след сортирането им се предават на компании за преправка в България. По думите му след сортирането остават от 5% до 10% боклуци, само че той се депонира. Хората от селото обаче са обезпокоени от миризмата, която се носи и от това, че може боклуци да попаднат в реката, от която се поливат зеленчуковите градини в селото.



Местните хора са обезпокоени и от желанието на вложителя да разшири активността си.

Има капиталово предложение от компанията на Микеле Ласкалца, тормози ни, че ще се употребява от 50 до 100 тона вода, безводието в Яворец е реалност, лятно време минаваме на режим, означи Христо Трифонов, гражданин на село Яворец.

В новото капиталово предложение се желае да бъдат обработени материалите, които се сортират, да бъдат във вана с утаител и по-късно отпадните води да бъдат включени в канализацията на селото, изясни още той. От екоинспекцията към момента съгласуват новото капиталово предложение.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР