В Европейската комисия се работи за общо закупуване на около

...
В Европейската комисия се работи за общо закупуване на около
Коментари Харесай

Асен Василев: ЕК работи за покупка на 10 млрд. куб. мeтра газ за България, Гърция, Румъния и Украйна

В Европейската комисия се работи за общо закупуване на към 10 милиарда кубически метра природен газ за потребностите на няколко страни, измежду които и България, разгласи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев след среща с немския си сътрудник Кристиан Линднер, съобщи БНР.

Василев не посочи нито от кое място ще бъде закупено синьото гориво, нито по какъв начин ще бъде доставено и разпределено.

" Вече са направени всичките обследвания на инфраструктурата и сега се работи по общ контракт сред Гърция, България, Румъния и, евентуално, Украйна за общо количество над 10 милиарда кубически метра газ ", сподели вицепремиерът.

От своя страна Кристиан Линднер похвали България за финансовата непоклатимост и дефинира като " впечатляващо " ниското равнище на държавен дълг, като съгласно него Германия " би трябвало да се учи от българския опит " по този въпрос.

Линднер не даде съответен отговор дали Германия ще поддържа България за еврозоната. Според него поддръжката за страната ни за влизане в еврозоната не е политически въпрос, а България би трябвало да извършва всички критерии от Маастрихт, в това число и за ценова непоклатимост. В същото време преди към две седмици Европейската централна банка и Европейската комисия дадоха " зелена светлина " за приемането на Хърватия в паричния съюз, макар че Загреб не извършва един от основните маастрихтски критерии - за дълга.

Вицепремиерът Асен Василев разяснява и въпроса дали ще бъде открита парламентарна поддръжка за актуализацията на бюджета.

" Силно имам вяра, че в българския парламент има задоволително виновни депутати, с цел да се одобри актуализация на бюджета, която е рационална и която работи в интерес на българските жители ", сподели той. Актуализацията на бюджетите на здравната каса, Държавното публично обезпечаване и на страната са трите съществени точки в дневния ред на Народното събрание за на следващия ден.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР