В епохата на социалните медии прекомерното заплащането за вечеря може

...
В епохата на социалните медии прекомерното заплащането за вечеря може
Коментари Харесай

Ястие от Макдоналдс и клип в TikTok създадоха лъжлива представа за икономиката на САЩ

В епохата на обществените медии несъразмерното заплащането за вечеря може да се трансформира в покана за всеки да размаха обществено пестник над положението на международната стопанска система.


Вземете образец с ястието за 16 $ от Макдоналдс, което провокира отвращение в TikTok в края на предходната година. Ако сте го пропуснали, същността е, че в Айдахо има човек, който е платил 16,10 $ за бургер, огромни пържени картофи и напитка.

" Разбирам, че има дефицит на работна ръка. Разбирам, че има нарастване на заплатите и редица други неща ", споделя той във видеото. " Но 16 $?... Това е просто полуда. "

Дори година по-късно видеото се популяризира в TikTok, Reddit, New York Post и Newsmax поради това, което моментът сякаш споделя за положението на американската стопанска система.

Това се трансформира във все по-неудобен проблем за политическите стратези и икономистите от Демократическата партия, които до момента не са съумели да предадат посланието, че стопанската система в действителност се оправя отлично.

Разбира се, цените на бързото хранене са се повишили дружно с всичко останало през последните няколко години, само че не с толкоз, колкото допуска видеото на TikTok. Бургерът във видеото не е общоприет артикул от менюто на Макдоналдс - това беше еднократен " опушен " двоен четвъртпаундер с бекон и сирене, тип лимитирано предложение, което заведенията за хранене за бързо хранене постоянно пускат, с цел да усилят продажбите в бизнес, който се движи с тънки маржове.

По данни на Economist това лято междинният Big Mac в Америка е коствал 5,58 $. Това е с към 75 цента повече спрямо януари 2020 година, тъкмо преди пандемията да се развихри. Тъй като по-голямата част от заведенията за хранене на Макдоналдс в Съединени американски щати са самостоятелни, цените варират в другите райони. (Например в богатия град Дариен, Кънектикът, комбинираното ядене Big Mac може да ви коства към 18 долара).

Мегафонът на обществените медии

В епохата преди TikTok или YouTube моментът с бургера за 16 $ щеше да трае няколко секунди. Човекът, който го е купил, може да е поклатил глава и да се е насладил на ястието си или даже да се е върнал на касата, с цел да попита дали не е станала неточност при отчитането на поръчката му.

Но в ерата на обществените медии възмущението се разгласява, се издига и се ускорява, подхранвайки възмущението на други хора от свят, в който храната, жилището и бензинът са по-скъпи, в сравнение с в предишното.

Въпреки инфлационния махмурлук, който държи цените високи, стопанската система, по съвсем всички индикатори, би трябвало да е едно от най-големите пера в шапката на президента Джо Байдън през последните три години. Но американските гласоподаватели не престават да споделят на социолозите, че не усещат всички положителни вести, които икономистите виждат в данните.

В анкета на Си Ен Ен, оповестена по-рано този месец, 72% от всички американци споделят, че нещата в страната вървят зле, а 66% декларират, че стопанската система ще бъде " извънредно значима " при вземането на решение за кого да гласоподават през идната година.

Мнозинството, 58%, обявиха пред Си Ен Ен в изследване, оповестено през септември, че политиката на Байдън е влошила икономическите условия.

Дори на пръв взор изолираният случай с ястието за 16 $ в Макдоналдс доближи до бюрото на Службата за цифрова тактика на Белия дом, която го наблюдава като едно от многото пресилени изказвания за стопанската система, на които администрацията на Байдън се пробва да противодейства, съгласно в. " Washington post ".

Истинският проблем

Може би по-значимият стопански извод от станалото известно ядене на Макдоналдс не е, че ястието фактически е коствало 16 $, а че индивидът е платил за него.

Не е ясно дали потребителят на TikTok, който е разгласил видеото, Тофър Олив, е видял цената на специфичното меню, преди да го поръча. Но McDonald " s не крие цените си и е ясно, че Олив е платил за него, тъй като е снимал касовата записка.

Тази част от историята отразява една по-голяма икономическа наклонност - американците споделят, че се усещат зле от стопанската система, когато ги питат социолозите, само че дейностите им приказват друго.

Независимо от по-високите цени и всеобщото неприятно въодушевление американските консуматори са извънредно склонни да харчат пари за храна, пътувания, билети за концерти и всевъзможни други артикули.

Потребителските разноски, които са най-големият мотор на американската стопанска система, доведоха до замайващ годишен растеж на брутния вътрешен артикул на Съединени американски щати от близо 5% през последното тримесечие - повече от два пъти по-висок от предходното тримесечие.

Това не значи, че всички американци процъфтяват, само че подсказва, че исторически мощният пазар на труда - безработицата е под 4% от близо две години - дава на служащите възприятие на сигурност за бъдещите им заплати./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР