В Екатерининската зала на Кремъл се състоя церемония по връчването

...
В Екатерининската зала на Кремъл се състоя церемония по връчването
Коментари Харесай

Президентът на Русия В. В. Путин награди Светейшия Патриарх Кирил с орден „Свети апостол Андрей Първозвани“

В Екатерининската зала на Кремъл се състоя гала по връчването на Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил на висшата държавна премия на Руската Федерация - медал „ Свети деятел Андрей Първозвани ".

Наградата връчи Президентът на Руската Федерация В. В. Путин.

Както се отбелязва в указа на държавния Глава, орденът на светия деятел Андрей Първозвани е присъден на Светейшия Патриарх Кирил «за извънреден принос в съхранението и развиването на духовните и културни обичаи, укрепването на мира и единодушието сред народите».

На 20 ноември 2021 година Предстоятелят на Руската Православна Църква навърши 75 години.

***

В. Путин: Ваше Светейшество! Позволете ми сърдечно да Ви поздравя с юбилея - със 75-годишнината Ви.

Вие избрахте за себе си пътя на духовно, нравствено служение и го следвате с достолепие, мъдрост и надълбоко схващане за отговорността за ориста на нашия народ, за ориста на Русия. Безусловно, Църквата познава разнообразни времена, само че през днешния ден нейният глас още веднъж закупи голямо значение, в него се вслушват, на него се доверяват. И в огромна степен това е резултат от Вашите персонални старания и непрестанен овчарски труд, откровена грижа за одобряване в сърцата на хората на идеалите на мира, положителното, справедливостта, любовта и взаимното схващане.

Под Вашето вещо духовно управление Църквата интензивно взе участие в живота на обществото при решаването на насъщни обществени задания, при реализацията на огромни, значими за цялата наша страна планове.

Плодотворното Ви пастирско служение Ви завоюва непреклонен престиж, освен в Русия, само че и отвън нейните лимити, уважението на милиони вярващи в цялата наша голяма страна.

Ще отбележа също и Вашия голям принос в одобряването на обичайните полезности на нашите нации, в съхраняването на нашето историческо и културно завещание. Днес, когато се борим с пандемията на коронавирусната зараза, Вашият апел към сближение пред лицето на опасността въодушевява свещенослужителите на Руската Православна Църква, доброволците и всички, които извършват милосърдна задача в помощ на болните, нуждаещи се от поддръжка и духовна опора.

Ваше Светейшество, за мен е голяма чест да отбележа Вашите заслуги и труд за богатството на Родината и да Ви връча най-високата премия на Русия - ордена на свети деятел Андрей Първозвани, изключително уважаван просветник и просветител на християнската религия.

Още един път от душа Ви приветствам с юбилея. Желая Ви положително здраве и триумфи във Вашето благородно служение.

Патриарх Кирил: Ваше Превъзходителство, дълбокоуважаеми Владимир Владимирович!

Сърдечно Ви благодаря за тези думи, които Вие в този момент казахте, отбелязвайки моя непретенциозен труд, и несъмнено, за този върховен медал на Русия.

Орденът „ Свети деятел Андрей Първозвани " е държавна премия, само че неслучайно тази висока премия е открита в чест на деятел Андрей. Той е бил един от дванадесетте апостоли, просветил със светлината на Христовата истина тази земя, която през днешния ден съставлява забележителна част от Русия. И по тази причина, несъмнено, този медал е в прочут смисъл освен върховен държавен знак за отличие, само че и реликва, тъй като на него е изобразен свети Андрей Първозвани.

Изхождайки от обстоятелството, че висшият медал на модерна Русия е орденът на Андрей Първозвани, просветителя на нашата земя, аз бих желал да опиша по какъв начин се промени животът на нашия народ през последните десетилетия, по какъв начин се трансформираха хората.

Известно, е че «несть человек, иже жив будет, и не согрешит», - по този начин твърди църковната мъдрост. Няма нито един човек, който да е изживял живота си без да сгреши. Срещат се и групови неточности и ние знаем, че в историята на нашия народ и страна имаше и такива неточности.

В края на XX век и при започване на XXI век по един изумителен метод се подреди нашият живот - държавен, публичен, персоналният живот на голямо количество хора, по този начин, че ние осъзнаваме, че живеем в щастлива страна. И макар многото проблеми, които са ни добре познати, ние имаме най-важното - ние сме свободни, ние сме самостоятелни, ние запазихме нашата просвета, ние съхранихме нашата религия. Запази се нашият народ, макар тежките премеждия на XX век.

Днес, с огромен ресурс от резистентност Русия върви по своя исторически път и през този необикновен интервал на нашата история Вие възглавявате нашето Отечество.

Благодаря Ви за премията и по едно и също време бих желал да Ви изразя признателност от името на Руската Православна Църква и от свое име за Вашето непрекъснато внимание към духовния живот на хората, за Вашето съотнасяне на политиката с нравствеността, за Вашия блян да строите живота на нашето Отечество освен върху закона, само че и върху истината. За всичко това ние Ви благодарим. Аз съм уверен, че голямо количество хора и безспорното болшинство на чадата на Руската Православна Църква изцяло поддържат моите думи.

Още един път Ви благодаря за високото отличие. Позволете да Ви пожелая здраве, помощ Божия, дълги години живот и триумфи в ръководството на Руската страна.

В. Путин: Ваше Светейшество, доста Ви благодаря.

В края на тази гала - можем да кажем скромна, нищо, че събитието е огромно, скромна, тъй като ние сме принудени да живеем в изискванията на известни ограничавания, свързани с ковид, аз към този момент приказвах за това, само че все пак, това е тържествена гала, по огромен случай, по сериозен мотив. Ето какво бих желал да кажа за край.

Разбира се, ние прелестно разбираме, че в основата на благополучието на страната, в основата на развиването на стопанската система, повишението на отбранителната дарба и сигурност стоят триумфите на страната в региона на стопанската система. Това е базата, която не предстои на никакво подозрение.

Но има и доста по-дълбоки неща. И самата стопанска система, и всичко, което е обвързвано с нея, зависят от духовните начала на всяко едно общество, които сплотяват това общество в едно цяло. И единствено обединявайки се в това цяло, обществото и страната реализират триумфи.

Ваше Светейшество, точно Вие сте този човек, който обръща внимание на най-важното - на нашата религия, на нашите духовни начала, на нашите базови полезности, - и го вършиме фактически от цялата си душа, с цялостно отдаване на силите.

Още един път изричам думи на най-искрена признателност към Вас и Ви искам всичко най-хубаво. Поздравявам Ви.

Патриарх Кирил: Благодаря.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР