В ежедневието си всеки един от нас среща много и

...
В ежедневието си всеки един от нас среща много и
Коментари Харесай

Как да разпознаем манипулаторите и да се предпазим от тях

В всекидневието си всеки един от нас среща доста и разнообразни хора, с които поддържа връзка на разнообразни равнища – дали в работата, в метрото, в сладкарницата или даже вкъщи. С всички тези хора ние имаме разнообразни взаимоотношения, според от  степента на доверие, което демонстрираме към тях. Но истината е, че колкото повече се доверяваме на някого, толкоз повече се излагаме на риск, да бъдем подложени на по този начин наречената психическа операция.

Да не забравяме неписаното правило-където има връзка, има и операция.

Не е наложително този вид обществено въздействие да е постоянно отрицателно. Всъщност съществуват доста случаи от всекидневието ни, в които то може да се окаже и благотворно – да вземем за пример, когато здравно лице се пробва да повлияе на собствен пациент да промени саморазрушителните си привички. Този вид обществено въздействие не се възприема като рисково, първо поради позитивните си цели и второ заради обстоятелството че хипотетичният „ манипулатор “ не принуждава своята „ жертва “ да одобри неговото въздействие.

Но ние няма за какво да се пазим от този тип благотворни обществени въздействия. Задачата ни е да стоим надалеч от другия тип такива, а точно тези, които биха могли да ни навредят.

Манипулаторът, както ще го назоваваме от тук насетне, е индивидът, който се пробва да упражни своето обществено въздействие върху нас, основно по две аргументи – с цел да ни употребява като средство за реализиране на личните си цели или просто защото…е подобен.

Манипулаторът е човек, който изпитва нужда да управлява хора, събития и обстановки, както се споделя, да държи конците в свои ръце, постоянно не се стопира пред нищо и употребява разнородни манипулативни способи за осъществяване на своята цел. Внимание,  тези похвати доста постоянно задействат прочувствената страна на жертвата, което прави рационалното обсъждане на обстановката обременено и не напълно съответно, което, несъмнено, прави мъчно разкриването на машинация посредством операция. Такива манипулативни способи могат да бъдат както похвалите и комплиментите, по този начин и предизвикването на подозрения в персоналните качества на „ жертвата “,  изнудването или вменяването на възприятие за виновност. Тези хора са на всички места към нас и разпознаването им се оказва не толкоз лека задача. Но все пак има редица фактори, посредством които един манипулатор може да бъде разпознат. Така да вземем за пример тези хора постоянно трансферират личната си виновност върху различен, обожават да играят ролята на жертва, настроенията и държанието им се трансформират постоянно, според от публиката. Тези хора не изпитват възприятие на емпатия и прочувствена обязаност. Предлагаме ти да се запознаеш с няколко разновидности на изкусния манипулатор.

  1. Манипулаторът „ с подправена усмивка “ е най-често срещаният измежду типа си. Той е приветлив и привлекателен към останалите, постоянно ухилен и отзивчив. По доста подъл метод се добира до своите цели, като работи безскрупулно и няма да се посвени да употребява всичките му познати техники, с които да те заплени, предразположи и да те заплете в лъжливата си мрежа, тъй че до момента в който с приятност ти смуче кръвта, ти ще се чудиш дали да не му спретнеш една баница просто по този начин, за черните му очи.
  2. Очарователният манипулатор създава своята тактика в хода на действието и съгласно посоката, в която поеме развоят на обстановката. Разбира се, неговата тактика работи за това той да бъде преобладаващата фигура в актуалните взаимоотношения, неговите потребности да бъдат задоволени, желанията му да бъдат изпълнени и въобще постоянно да бъде в по-добрата позиция. Този вид имат постоянно добър усет във връзка с бижута, скъпи коли и движимости. При директна връзка постоянно гледа в очите, задава неуместни въпроси и се пробва да измъкне допустимо най-вече информация от вас. За сметка на това, в случай че някой прояви интерес към него, надали ще получи явен отговор. И в случай че същият този някой посмее да изиска и услуга, би трябвало да е наясно, че ще заплати минимум двойна цена за тази си храброст.
  3. Солидарният манипулатор – него можем да разпознаем по това, че за всяка осъществена от него услуга, той се старае да вмени у другия възприятие за дълг, употреба и постоянно твърди, че ответната страна е получила доста повече, в сравнение с в миналото е дала или може да даде.
  4. Образованият манипулатор – постоянно приказва с екстаз за образованието си и класата си, за опита си. Той презира всички, които са под неговото равнище и се учудва на тяхното незнание и липса на класа. Има умеенето да убеждава останалите да вършат това, което му се желае. Изкусен измамник и прави усещане на човек, който схваща от всичко.
  5. Срамежливият манипулатор е доста необичаен тип и заради тази причина е мъчно да бъде разпознат. Той не натрапва наличието си и своите мисли и стремежи постоянно предава чрез различен човек. Обича да влиза в ролята на уязвим и слаб човек, който работи безвредно. Но напълно не е по този начин.
  6. Манипулаторът принудител. Той се открива елементарно, отличава се с принуждение, непрекъсната рецензия и неодобрение от дейностите на близките. Това са обременяващи и неприятни хора, постоянно показващи експанзия без забележима причина.

Как да се предпазим от манипулатора?

На първо място би трябвало да знаем, че операцията не вирее измежду хора, които имат високо равнище на самостоятелност, които са задоволително зрели, с цел да съдят сами за своите лични дейности, да носят отговорност за постъпките си и не разрешават на останалите да ги управляват посредством изкуствено вменяване на възприятие на дълг или виновност.  При определяне на обстановка, в която човек е манипулиран, вид е просто да се пресечен взаимоотношения с манипулатора, да не му се дава персонална информация, в случай че сред двете страни има настоятелен връзки, всичко би трябвало да бъде изрядно документирано, без условия за компрометиране на връзките.

И последно – манипулаторът в никакъв случай не се трансформира. Дори и разобличеният подобен. Независимо от какъв брой кладенеца носи вода, за те убеди в противното.

Инфо: https://glamgirls.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР