В едно демократично общество няма нищо по-нормално от провеждането на

...
В едно демократично общество няма нищо по-нормално от провеждането на
Коментари Харесай

Коментар на Петър Волгин: Кой се страхува от референдуми?

В едно демократично общество няма нищо по-нормално от провеждането на референдуми. Нашите ръководещи, без значение в коя част на идеологическия набор се намират, постоянно настояват, че най-важното за тях е да извършват желанията на гласоподавателите. А няма по-естествен метод, отвън изборите, хората да кажат какво желаят от провеждането на референдуми. И тук се получава една парадоксална обстановка. Властовите елити, които били мощно заинтригувани от мнението на хората, внезапно стават много скептични, когато стане дума за допитвания до същите тези гласоподаватели. Веднага стартират едни усуквания и шикалкавения. Ама съответният въпрос бил доста комплициран. Ама той претендирал експертност. Ама какво разбирали хората от него. Ама нали по тази причина вървим на избори, да делегираме права на политическите си избраници, пък след това те щели да вземат решение вместо нас за всичко.
Подобни причини са си типично шмекеруване, което демонстрира тоталното отвращение на властовите елити да се преценяват с нашите претенции . Когато зададеш един най-нормален въпрос като този за какво нямаше референдуми, на които да кажем дали желаеме да сме членове на НАТО и Европейски Съюз, елитите дават отговор – но вие сте дали своят вот за партиите в Народното събрание, които са взели решенията за тези присъединения, тъй че няма за какво в този момент особено да ви питаме. Само че сходно умозаключение е, най-малкото, манипулативно, а политически неточно казано, си е напряко лъжливо. Ето за какво. Когато хората са дали своят вот за партии като Национална движение „Симеон Втори", помните ли, че и такова нещо имаше, което даже избори печелеше, или Българска социалистическа партия, което от дълго време не е печелило избори, сигурно главният им мотив не е бил, че дават гласа си за сходни обединения, с цел да бъдат вкарани в НАТО, да речем. Така че, в случай че в действителност желаете да получите отговор на въпроса желаят ли българите страната им да членува някъде, просто задайте този въпрос. А не ни заливайте с алабализми.

Абсолютно същото важи за толкоз тържествено обявяваното идно участие на България в Еврозоната . Ако желаете да разберете дали желаеме еврото да бъде въведено на 1 януари 2024 година, просто ни попитайте. И спрете с нефелната обосновка, че тъй като сме дали своят вот за еди коя-си партия, пък тя била за бързото въвеждане на еврото, и ние сме били за същото. Може пък и да сме на друго мнение по този въпрос от партията, за която сме дали своят вот, нали?

Още един обичан мотив имат съперниците на референдумите и доста обичат да го дават по тематиката за еврото. Че какво схваща средностатистическият българин от комплицирани финансови материи, че да го питаме, тръби целокупният умнокрасивитет. Въпроси като този с влизането в Еврозоната е комплициран и по тази причина ще го решаваме ние, тъй като сме умните. И красивите, несъмнено. А вие, тъпите и грозните, ще изпълнявате нашите решения. Вярно, никой не се показва тъкмо с думите, които употребявам в този момент, само че в случай че махнете лицемерните уфлянквания, ще видите, че тъкмо това имат поради тези, които се считат за „ солта на земята “.

Само че естествените хора, даже и без да имат няколко доктората по финансови въпроси, могат да си дадат сметка за някакви значими неща. Например това, че в случай че най-бедната страна в Европейски Съюз влезе в клуба на богатите, за множеството хора това ще донесе минуси, а не плюсове. Да, всякакви хора ще завоюват. Тези, които се занимават с финансови спекулации, да вземем за пример. И по никакъв начин не е инцидентно, че точно сходни лица всекидневно ни приказват по тв приемниците какъв брой добре ще се усещаме, в случай че по-бързо станем част от Еврозоната. И не помнят да упоменат дребния, само че доста значителен факт – по-добре ще се усещат те, а не всички ние.

А най-сигурният метод да стане ясно каква част от българското общество желае да сменим лв. с евро на 1 януари 2024 година е да бъде проведен референдум по тематиката. И аз в действителност не разбирам - за какво най-големите почитатели на еврото са и най-големите съперници на тази напълно естествена процедура. Нали са уверени в правотата си, нали са на " вярната страна на историята "? Значи не би трябвало да имат никакви проблеми с това да ни убедят какви реки от мед и масло ще потекат след въпросната дата, в случай че се откажем от лв.. След като знаят толкоз доста, мигновено ще убедят българите в правотата си и голямото болшинство от нас ще гласоподава за моменталното въвеждане на еврото в България. А може би въпреки всичко елитите подозират, че нито са толкоз умни, нито са толкоз безапелационни и точно по тази причина толкоз не харесват референдумите.

По обявата работи: Анастасия Крушева БНР подкасти: В центъра на системата
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР