В един от най-приказните австрийски градове - Залцбург, цените на

...
В един от най-приказните австрийски градове - Залцбург, цените на
Коментари Харесай

Поскъпване от 110% за 10 години

В един от най-приказните австрийски градове - Залцбург, цените на жилищата за последното десетилетие са се повишили със 110%. Тенденцията на повишаване ще продължи, безапелационни са брокери. Тя е присъща освен за този град, само че и за яла Австрия. За миналата година в страната парцелите са отчели ценови растеж от 8%, сочат данните на Централната банка.

Наличието на голям брой туристи и студенти са двете аргументи за постоянното повишаване на жилищата. купувачите постоянно търсят реновирани апартамент в центъра на града, който се намира под закрилата на ЮНЕСКО, а също по този начин и къщи на брега на езерото в Залцкамергут.

При прекъсването на пазара за шест седмици вследствие на пандемията от ковид в средата на март " наблюдавахме отлагането на договаряния и покупко-продажби, само че цялостно прекъсване нямаше ", споделя Марк Хюсхес, лицензиран сътрудник на Engel & Völkers в Залцбург.

Независимо от обстоятелството, че половината от жителите на града са наематели, хората се пренасочиха към крайградските зони " с дребни частни къщи с дребни градини ", добавя Хюсхес. Става дума за хора, които до пандемията са вложили в градски жилища.

По време на летния пик на пандемията цените на недвижимите парцели в първокласните региони на Залцбург се покачиха със 7%-8%, споделя Марлис Мур, притежател и изпълнителен шеф на компанията Marlies Muhr Real Estate. " Ръстът е вследствие на страховете на хората да не изгубят спестените средства поради растеж на инфлацията ", добавя тя.

В Залцбург се следи лимитирано предложение на на пазара, вследствие на ограничение на новото строителство и блян да се запазят зелените територии. Мур споделя, че вследствие на карантираната хората са станали по-разумни и избират да си купят парцел, ситуиран наоколо до езеро, вместо да стоят затворени в жилище. Някои клиенти даже купуват сходни парцели онлайн без да са направили действителен оглед. За растеж в продажбите спомагат и ниските лихви по ипотечните заеми.

В Залцбург и Виена цените на квадратен метър жилищна повърхност варират сред 5000 и 7000 EUR. В Инсбруг и Брегенц те са с към 5% по-високи.

В първокласния сегмент цените на парцелите в Залцбург стартират от 750 000 EUR и доближават до 15 млн. EUR. Нова двуетажна тухлена къща с гараж в добър регион може да се купи против 3 млн. EUR. Нов мезонет с градина на покрива коства към 20 000 EUR/кв.м. А за парцел с аспект към крепостта Хоензалцбург - древен палат над историческия център на града, цената е с 25% повече.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР