В Древна Гърция грахът е бил основната храна на обикновените

...
В Древна Гърция грахът е бил основната храна на обикновените
Коментари Харесай

Ползите и вредата на граха за организма

В Древна Гърция грахът е бил главната храна на елементарните хора. Доста, по-късно европейците го смятаха за деликатес, приготвяха ястия от него за кралската софра.

Днес от него се подготвят грахови супи, ястия, прибавя се към гарнитури и салати (например обичаната на всички съветска салата). Нека узнаем какви изгоди има грахът за човешкото тяло и по какъв начин да го съхранявате вярно.

Химичен състав и хранителна стойност на граха

Калорийното наличие на пресния зелен грах е 81 ккал, а на граха под формата на зърнени храни е 298 ккал.

Хранителна стойност на 100 г свеж грах: протеини - 5.0 г, мазнини - 0.2 г, въглехидрати - 8.3 г Хранителна стойност на 100 г грах, за зърнени храни: протеини - 20.5 г, мазнини - 2 г, въглехидрати - 49.5 г.

По съответствие на наличието на протеини, този артикул може елементарно да се съпостави с месото. Голямото количество въглехидрати го прави отлична енергийна напитка.

Кои са витамините в граха?

Витамин А

Осигурява бърза регенерация на тъканите, подкрепя хормоналната система и има позитивен резултат върху положението на кожата;

Каротин (провитамин А) - оказва помощ за подсилване на костната система и зъбния гланц, усъвършенства зрението;

 Грахови шушулки

Витамин С

Укрепва имунната система на индивида, има удобен резултат върху нервната система и защитните функционалности на тъканите от действието на свободните радикали;

Витамин B-комплекс

Витамини от група В (пиридоксин, тиамин, рибофлавин, фолацин) - с помощта на тези витамини се усъвършенстват метаболитните процеси, забавя се стареенето на клетките.

Грахът съдържа просторен коктейл от доста микроелементи: йод, флуор, цинк, селен, манган, никел, кобалт, мед, молибден, желязо, хром, силиций, ванадий, исполин, калай, цирконий, алуминий, стронций. Това способства за снабдяването на тялото с сила, човек по-лесно понася физическата интензивност, дейната мозъчна работа.

Има и преимущества в граховите шушулки. Те са източник на хлорофил, витамини Н, Е, РР. Съдържа доста макроелементи: калций, калий, магнезий, натрий, фосфор, хлор и сяра.

Ползите от граха

Грахът, както свеж, по този начин и под формата на сготвени храни, има диуретично, холеретично и слабително деяние, като по този метод способства за отстраняването на непотребната течност. Затова се предлага на хора със болести на черния дроб, бъбреците, сърцето и тези, които страдат от хипертония. Калият подкрепя работата на сърдечния мускул, дружно с магнезия и калция поддържа кръвното налягане в естествени граници.

Редовната консумация на грах оказва помощ за нормализиране на метаболизма на мазнините и понижава натрупването на мазнини в черния дроб. Благодарение на бавното асимилиране в червата, предотвратява образуването на нездравословен холестерол в кръвта. Нисък гликемичен показател (пресен грах - 50 единици, изсъхнал - 25) възстановява равнищата на кръвната захар. Благодарение на наличието на инозитол, той е чудесно антисклеротично и липотропно вещество.

Грахът е потребен, тъй като отстранява свободните радикали от човешкото тяло, които предизвикат развиването на рак.

Поради ниското си наличие на калории, се предлага за хора с наднормено тегло и диета.

Няколко зърна грах преди хранене ще облекчат киселините.

Вреда от граха

 Грахът предизвиква газове

Грахът съдържа пурини (вещества, които покачват наличието на пикочна киселина и натрупват соли на тази киселина (урати) в ставите), тъй че не се предлага за постоянна приложимост от възрастни хора и пациенти с подагра.

Трябва да се внимава към диетата за тези, които имат изострен нефрит и дейни етапи на обостряне на стомашно-чревни болести, като холецистит, тромбофлебит или язва.

Този артикул предизвиква отичане на корема (поради много висока централизация на захари и груби влакна), тъй че не би трябвало да се употребява от бременни дами и по време на кърмене, в композиция с огромния размер на матката, може да увеличи вътреабдоминалното налягане.

Съхранение на грах

Грахът при пазаруване би трябвало да е корав, с идентичен размер и самата повърхнина би трябвало да е гладка.

Необходимо е да се вземе поради цвета при закупуване, качественият грах има компактен цвят, без петна, повреди, плаки и замърсявания. Изберете примес от грах без непознати частици, без признаци на съществуване на влага и конденз.

Начинът на предпазване зависи от типа на граха. Сухият грах не може да се съхранява в ледник, само че пък може умерено да съхранявате зелен грах във фризера.

Ако обичате грах, предлагаме да опитате нашите предписания за:

- пиле с грах;

- яхния от грах;

- или грах на фурна;

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР