В доклада се казва, че през последните 6 месеца нищо

...
В доклада се казва, че през последните 6 месеца нищо
Коментари Харесай

РБ: Евродокладът показва, че съдебната реформа е изключена от електрическата мрежа

В отчета се споделя, че през последните 6 месеца нищо не е свършено. Казва се, че правосъдната промяна е изключена от електрическата мрежа. Това съобщи ръководителят на ДБГ Димитър Делчев на нарочна конференция през днешния ден (16 ноември).
Припомняме, че през вчерашния ден Европейската комисия разгласява следващия отчет по Механизма за съдействие и инспекция. Управляващите побързаха да се похвалят с “най-добрия отчет, който страната ни е получавала”, до момента в който опозицията видях в него следващия неуспех на ГЕРБ.
По думите на Делчев от документа излиза наяве, че у нас правосъдната промяна се изчерпва с доста празни приказки и никакви дейности. “По тази тематика - отчетът ясно подлага на критика обстоятелството, че нищо не е направено през последните 6 месеца, нито за натовареността на най-големите съдилища, нито за битката с проведената престъпност”, добави той.
Той напомни, че точно битката с корупцията е приоритет на държавното управление, само че и в тази сфера държавното управление търпи рецензии от Европейска комисия. “Не единствено, че нищо не е реализирано, само че в отчета се споделя, че посредством измененията в Наказателно-процесуален кодекс и преместването на корупционните каузи в профилирания съд е застрашено тръгването на делата за корупция по високите етажи ”, разяснява още Делчев.
Той не пропусна опцията да разкритикува плана на Министерски съвет за антикорупционен закон, в който е записано основаването на нов антикорупционен орган.
“Борбата с корупцията не е единствено да се сътвори антикорупционен орган, а и да му се планува бюджет, с цел да може той да действа. Самият факт, че в бюджет 2018 не е очакван и един лев за този орган - демонстрира, че ръководещите считат тактиката за отлагането на битката с корупцията за тяхната тактика”, сподели още водачът на ДБГ.
По неговите думи единствените похвали, които Европейска комисия насочва в отчета, са за дейности, осъществени по времето на 43-ото Народно заседание и то под натиска на реформаторите. “
Той подсети, че точно под натиска на Република България се одобриха промени в Конституцията, които предвидиха и явното гласоподаване, и директния избор от съдийската, и прокурорската квота, и разделянето на Висш съдебен съвет, които са маркирани като положителни в отчета.
От друга страна някогашният здравен министър Петър Москов съобщи, че опитът на ръководещите да отпадне отминалостта на закононарушенията при приватизацията е популистки капан за реабилитация на комунистическото минало на страната .
" Това, на което сме очевидци като дневен ред, не е борба за правдивост, а битка сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия кой ще владее капитала на носталгията . С капитала на носталгията може да се печелят избори, само че не оказва помощ с нищо за развиването на страната ни ", сподели още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР