В дните около националния празник Трети март сякаш заваляха хубави

...
В дните около националния празник Трети март сякаш заваляха хубави
Коментари Харесай

На бис - пианистката Дора Делийска

В дните към националния празник Трети март като че ли заваляха хубави събития, с които ни зарадваха българските актьори у нас и по света.

Пианистката Дора Делийска , която от години живее във Виена, показа България и нейната музикална традиция в поредицата на фамозния цигулар Даниел Хоуп " Европа у дома " () , предавана от вкъщи му в Берлин, продуцирана от реномирания ефирен канал за просвета ARTE.

Инициативата е продължение на миналата Hope@Home , стартирана от Хоуп по време на пандемията.

В предаването „ На бис – българските музиканти “ Дора Делийска описа за българската вечер, която е част от представянето на музикалната просвета на страните членки на Европейския съюз. В този домакински концерт Даниел Хоуп за първи път свири българска музика, освен това закичен с мартеница. Благодарение на отзивчивостта на Deutsche Grammophon, чийто актьор е фамозният цигулар, слушателите на БНР могат да чуят две от пиесите за цигулка и пиано, прозвучали на 26 февруари - първата от тях е обработка на Пол Бейтман на песента " Хубава си, моя горо ", а втората - премиерно осъществяване на композицията на Костадин Генчев по претекстове от " Седнало е Джоре дос ", написана особено за събитието.

Концертът към момента може да бъде гледан.

Чуйте в звуковия файл какво описа Дора Делийска за подготовката и реализацията на тази българска вечер.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР