В днешно време едва ли има човек, който поне да

...
В днешно време едва ли има човек, който поне да
Коментари Харесай

Е102 - опасен за деца и астматици

В днешно време надали има човек, който най-малко да не е чул, че е добре да прочете деликатно етикета на хранителната стока, която има намерение да купи. Доколко обаче го вършим - това е обособен въпрос. А това може да се окаже извънредно значимо, в случай че имате избран здравословен проблем - да вземем за пример алергия или астма

Едни от най-употребяваните в хранителната промишленост добавки са оцветителите. Върху етикетите те биват обозначавани е основна писмен знак Е и първа цифра 1 - да вземем за пример Е102.

Зад това кодово обозначение в действителност се крие тартразинът - синтетичен, водоразтворим азокристал с наситено жълт цвят, който обуславя и ролята му на един от най-често срещаните оцветители. Тартразинът намира приложение в снаксове, сокове, безалкохолни питиета, сладкиши, желета, разтворими супи и още куп артикули. И в Съединени американски щати, и в Европейския съюз Е102 е позволен за приложимост, само че с самостоятелни решения управляващите в Австрия и Норвегия не разрешават използването на добавката на своя територия. Причината:

Е102 е мощен алерген!

 Астма при деца

Разбира се, алергиите са нещо самостоятелно, а дозата тартразин в питателните артикули е преценена, само че при деца и възрастни с по-висока сензитивност Е102 може да провокира обриви, а при по-тежки положения - да отключи астматичен припадък.

Статистически данни демонстрират, че хората с изявена сензитивност към тартразин съвсем постоянно страдат и от нетърпимост към аспирин (ацетилсалицилова киселина). По тая причина с изключение на за астматици и хора с хранителни алергии продуктите, съдържащи Е102, са противопоказни и за хората, алергични към аспирин. Други изследвания свързват приема на тартразин с хиперактивност, комплицираност, некадърност за централизация и други поведенчески проблеми при децата, а съгласно най-песимистичните изследвания

тартразинът усилва риска от тумори на щитовидната жлеза

 Тетразин, E102

и от увреждания в структурата на хромозомите! Според някои данни според от количествата веществото може да докара и до мигрена, тревога, меланхолия, нарушавания в зрението, изнемощялост, горещи талази, чувство за задушаване, лилави петна по кожата и проблеми със съня.

В България Е102 е позволен за приложимост по реда на Наредба 8 за условията към потребление на добавки в храните.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР