В Деня на юриста и Конституцията адвокати излязоха на национален

...
В Деня на юриста и Конституцията адвокати излязоха на национален
Коментари Харесай

Адвокати поискаха с протест правова държава

В Деня на юриста и Конституцията юристи излязоха на народен митинг за правова страна. В София юристи и адвокати демонстрираха пред Съдебната палата. Протестът се провежда от Facebook общността на българските юристи.
„ По случай 140 години от Търновската конституция или Деня на юриста вършим този алегоричен митинг пред Съдебната палата, пред всички правосъдни покои, във всички окръжни градове има сходно събитие”, съобщи юрист Петромир Кънчев.

Той изясни, че единият получател е Висшият адвокатски съвет. „ По отношение на неговата бездейност по отношение на Закона за ограниченията за изпиране на пари, по които не бяха подхванати нито една от обещаните ограничения за анулация на текстовете, които касаят юристите и гарантиране на адвокатската загадка сред клиента и адвоката”, сподели Кънчев. Според него са били поети задължения, които към този момент два месеца явно не се съблюдават.

Две години Законът за адвокатурата не влиза за разискване, което съгласно протестиращите юристи също е недопустимо отношение за гилдията, оповестява БГНЕС.

" Редно е да има промени, в реда на нещата е те да бъдат съответни съгласно пазарната действителност, в реда на нещата е те да дават повече благоприятни условия за отбрана на нашите клиенти и това нещо не се случва за следващ път”, уточни Кънчев.

Общността на българските юристи също по този начин не приема избора на министъра на правораздаването, тъй като от него зависи директно работата на адвокатурата.

„ Ние установяваме, че адвокатските права са от ден на ден ограничавани, от ден на ден нарушавани, от там правото на отбрана на всички български жители и в страната се настанява постепенно, само че трайно една конюнктура на полуавторитарно ръководство, в което юристите се възприемат като една гарнитура в правосъдните зали, допълваща прокуратурата по наказателните каузи, или състезаваща се сама със себе си в ролята някой път на служебни бранители и особени представители”, сподели юрист Велислав Величков. Той уточни, че са отправили претенции, едно от които е Висшият адвокатски съвет до 10 май да рапортува за признатия план за промени в закона за ограниченията против изпиране на пари и правилника за неговото приложение, тъй че да бъдат обезпечени адвокатските права и адвокатската загадка.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР