В деня на Свети Трифон в Асеновград отново ще се

...
В деня на Свети Трифон в Асеновград отново ще се
Коментари Харесай

„ВИНО ОТ ЧЕШМА“ ще потече в Асеновград на Трифоновден

В деня на Свети Трифон в Асеновград още веднъж ще се случи знамение - ще потече вино от чешма. Неслучайно градът е прочут със станимашката малага, създавана от майстори винари, отглеждали мавруд още от древността.

Празничният ден ще бъде придружен с голям брой събития. Празникът на виното ще бъде маркиран със алегорично зарязване на лозите пред паметника на Аристи Чорбаджаков (на ул. " 6-ти януари " ). Ще се прелее вино, с цел да е плодородна и плодородна годината. От там ще стартира празнично шествие на винопроизводителите и финалистите в състезанието за най-хубаво домашно вино, което ще спре до църквата „ Св. Богородица - Благовещение “ („ Рибната черква “). Там ще е и ритуалът „ Вино от чешма “.

Празничното шествие продължава от църквата до местността „ Св. Трифон “. Там ще бъде сложено началото на пехливанските (народни) битки. Малки и огромни бойци ще мерят сили през целия ден на тепиха. Победителят в пехливанските битки ще получи 100-килограмов жив овен, както повелява традицията.

Междувременно нощес бяха наградени призьорите в кулинарния конкурс за „ Най-вкусни станимашки сармички “. 14 участници се включиха в тазгодишното издание, като за първи път измежду тях имаше и четирима мъже. Представителите на мъжкия пол демонстрираха, че са почтени майстори.

Двете поощрителни награди отидоха при Иляз Наимов и Сали Кадиров. Наимов получи поощрителна премия за своите зелеви сарми, само че при лозовите той сграбчи първото място. В категория зелеви сарми бронзовото отличие взе Тодорка Куциянова, сребърната втора позиция сграбчи Васил Буцев, който единствено преди дни получи премия и в състезанието за най-хубаво домашно вино. Първото място и званието занаятчия на станимашките сармички отиде при Атанаска Костадинова.

Ана Видева от Пловдив впечатли журито със сармички за диабетици, приготвени с булгур, кафяв ориз, сушени домати, праз, целина и къри. В състезанието се показаха и други забавни оферти, като сармички в листа от репички.

Преди дни бяха наградени и призьорите в 31-вото издание на състезанието за Най-добро домашно вино, проведен от Община Асеновград. В състезанието се включиха майстори-винари от Асеновград, Пловдив, Първомай, Мадан, Куклен, Перущица и селата Крумово, Червен, Тополово, Долнослав и Житница, измежду тях има и 11 представителки на нежния пол.

Ето най-хубавите:

I място – Никола Райчев

II място – Никола Ангелов

III място – Стамен Стоянов

I място – Костадин Павлов

II място – Йорданка Венинска

III място – Петко Чиликов

I място – Тахир Рамадан

I място Розе – Георги Димитров

I място Пелин – Жана Стоянова

Най-млад финалист стана Любослав Ангелов, а най-възрастният още веднъж бе Петко Чиликов. Наградата „ Никола Македонски “ сграбчи Валентин Буцев с вино от обичайния за Асеновград вид Мавруд.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР