В деня на годишнината от началото на войната Варшава осъмна

...
В деня на годишнината от началото на войната Варшава осъмна
Коментари Харесай

Защо Полша продължи да внася петрол от Русия

В деня на годишнината от началото на войната Варшава осъмна с голям афиш в центъра. " Полша продължава да купува недопечен нефт от Русия " - гласеше посланието.

Полското държавно управление сигурно не е било очаровано от акцията на Грийнпийс-Полша. Още повече, че, когато стане въпрос за потребността от прекратяване на зависимостта от Русия и за глобите против нея, Варшава се счита за една от движещите сили по въпроса, показва кореспондентът на АРД в полската столица Мартин Адам.

Вносът продължава макар уверенията

Във вторник полският министър председател Матеуш Моравецки съобщи във връзка с вноса на петрол следното: " Фактите и числата са еднопосочни. Те демонстрират, че ние интензивно агитирахме за глобите, които се потвърждава от благодарствените думи на Украйна. Още от 2016 година намаляваме вноса на петрол от Русия ".

В началото на годината обаче Полша към момента продължаваше да покрива десет % от потребностите си с импорт на петрол таман от Русия, което Моравецки не крие. Това влиза в остро несъгласие с уверенията, които даваше Варшава предишното лято, отбелязва АРД.

Вносът на природен газ и въглища е спрян

Когато ЕС се споразумя единствено за нефтено ембарго по море, но вносът по тръбопроводи от Русия остана разрешен, Полша и Германия оповестиха, че от началото на идната година ще спрат вноса на съветски петрол.

Страната фактически измина дълъг път, показва по-нататък АРД: вносът на природен газ и на въглища от Русия бе спрян, а вносът на петрол - понижен. Но с тези оставащи 10 % в последна сметка Полша се явява най-големият останал покупател на съветски недопечен нефт в Европа, както осведомят полските медии.

Вносът не може да спре изцяло?

Рафинерия на Орлен край ГданскСнимка: Michal Fludra/NurPhoto/picture alliance

Ако преустановим вноса изцяло сме застрашени от неустойки по контракта, съобщи във вторник Даниел Обайтек, ръководител на полудържавния тръст Орлен, който внася съветския петрол. Той твърди, че вносът трбява да продължи - " за положителното на Орлен и за положителното на Полша ".

Обичайната обосновка на компанията, както и на полското държавно управление, е, че отговорност за тази обстановка носи Европейски Съюз. " Ако имахме нефтено ембарго, което да включва съкщо и тръбопроводите, щеше да съществува правно основание да прекратим прибързано контракта без да се заплащат неустойки ", аргументират се от компанията.

Но енергийният специалист Якуб Вих споделя за АРД, че самото полско държавно управление би могло да сътвори правното съображение посредством закон и по този начин да даде опция на Орлен да приключи този договор без неустойки.

Има и косвен импорт

Доставките за Полша по тръбопровода " Дружба " са спрени

Междувременно доставките по петролопровода " Дружба " са спрени - само че не от полската, а от съветската страна. Вероятно това е реакция на последния санкционен пакет на Европейски Съюз и визитата в Полша на американския президент Джо Байдън, показва АРД.

" Не сме неподготвени, недостиг няма да има ", споделя шефът на Орлен. Въпреки това обаче изгледите пред полското държавно управление не са положителни, разяснява Вих: " Трудно е, защото Русия, а не Полша взе решението за прекъсване на доставките за полския пазар. Най-вече тъй като полското държавно управление от дълго време заплашваше да приключи вноса, само че по този начин и не взе съответното решение ".

Въпреки това Полша не е толкоз самостоятелна от съветския петрол, колкото му се желае на държавното управление. Експерти, представени от АРД, показват, че по полските бензиностанции не престават да се продават горива от словашките рафинерии, а Словакия продължава да внася съветски петрол по тръбопроводи.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР