В държавите от Югоизточна Европа подкрепата за присъединяване към ЕС

...
В държавите от Югоизточна Европа подкрепата за присъединяване към ЕС
Коментари Харесай

Лайчак: ЕС и Западните Балкани трябва да се отнасят сериозно към разширяването

" В страните от Югоизточна Европа поддръжката за присъединение към Европейски Съюз понижава, тъй като жителите считат, че той не желае да ги одобри, само че има стратегии за партньорство, посредством които тези страни могат да вземат участие в общи тематики като " зеления проект " и цифровизацията ", съобщи специфичният представител на Европейски Съюз за Западните Балкани Мирослав Лайчак в изявление за хърватската осведомителна организация „ Хина “.


Сърбия, която не признава едностранно оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово, е отворила 22 преговорни глави, а е затворила единствено две. Северна Македония първо беше блокирана от Гърция поради името си. Когато добави " Северна " към името си, беше блокирана от Франция преди локалните избори, а по-късно и от България поради спор, обвързван с общата история и езика. През 2022 година Европейски Съюз стартира взаимни договаряния със Северна Македония и Албания.

" Не желая да кажа, че някой е бил отговорен, само че имаше фактори както от страна на Европейски Съюз, по този начин и от страна на Балканите, които ни доведоха до обстановка, в която приказваме за бъдещето на Европейски Съюз, само че без прогрес ", сподели Лайчак.

Сега, след експанзията на Русия против Украйна, Европейски Съюз и Западните Балкани би трябвало да подходят съществено към разширението. " Това не може да бъде реализирано, в случай че едната страна го приема съществено, а другата не ", сподели Лайчак.

Що се отнася до обстановката в Босна и Херцеговина, дипломатът дефинира политическата обстановка като " доста комплицирана ", като добави, че главното е от кое място идва легитимността, която би трябвало да бъде разликата в отговорността и компетентността сред държавното равнище и това на ентитетите.

" Виждаме разнообразни тълкувания в Сараево и Баня Лука и многочислени различия, учредени на разликите в тези тълкувания. Необходимо е да обърнем внимание на функционалността на тази страна. Виждаме и позитивни детайли, Министерският съвет беше образуван доста бързо, доста по-бързо, в сравнение с по време на предходните избори. Важно е, че решенията се вземат от трите съставни страни. Босна и Херцеговина би трябвало да откри роля и за тези народи, които не са съставни, с цел да се подсигурява, че никой не е дискриминиран въз основа на етническата си принадлежност ", добави той.

Коментирайки обстановката в Черна гора, Лайчак съобщи, че чака от Подгорица да се концентрира по-малко върху себе си и повече върху европейския дневен ред.

" Черна гора към момента е водач, макар че скоростта на европейските промени доста се забави. Но е добре, че функционалността на Конституционния съд беше възобновена. Очаквам новият президент и държавното управление да се ангажират напълно с европейската интеграция, с това, което желаят болшинството от жителите. Черна гора от доста години е фактор на непоклатимост на Балканите, тъй че чакам да продължи да играе тази роля ", съобщи Лайчак. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР