Нов шумен епизод се случи в беларуско-полските отношения. Миналата седмица

...
Нов шумен епизод се случи в беларуско-полските отношения. Миналата седмица
Коментари Харесай

Полските бегълци в Беларус: инцидент или тенденция? Не всички поляци са погълнати от тоталната русофобия!

Нов гръмък епизод се случи в беларуско-полските връзки. Миналата седмица някогашният полски арбитър Томаш Шмид изиска политическо леговище в Беларус. Бил е арбитър във 2-ро поделение на Административния съд на Варшавското воеводство. Преди това е заемал разнообразни длъжности в правосъдната система и правосъдните органи на Полша. Бил е и началник на правния отдел в Националния съвет на съдиите на Полша.

Томаш Шмид изясни постъпката си с противоречие с нападателната и войнствена политика на полското управление по отношение на Беларус. По думите на Шмид елементарните поляци не са съгласни с този метод и се застъпват за добросъседски връзки сред двете страни, само че управляващите в страната не ги чуват.

Шмид съобщи, че би желал да остане в Беларус и да работи за нормализиране на беларуско-полските връзки. В същото време някогашният полски арбитър счита, че полските управляващи биха желали да му дадат урок и да го очернят, тъй че никой различен да не посмее да последва образеца му.

В Беларус Томаш Шмид стана воин на деня през миналата седмица, всички огромни беларуски медии го интервюираха. Трябва да се означи, че Шмид, който избяга в Беларус в навечерието на Деня на успеха, взе участие в празничните тържества и се появи в беларуските медии с георгиевска панделка на ревера на сакото си.

Историята на полския арбитър може да се смята за значима победа за Беларус в осведомителната война с Полша, която страните в действителност намерено водят от 2020 година

Трябва да се означи, че във връзка с Беларус Полша постоянно е провеждала дейна и настъпателна осведомителна политика, която стартира доста преди събитията от 2020 година Известна е необятната полска поддръжка за беларуската националистическа съпротива, с която полските управляващи откриха тясно съдействие.

Полша интензивно привличаше беларуски студенти, за които бяха основани специфични просветителни стратегии, чиято идеологическа цел беше явна още от името (например „ Програмата на Кастус Калиновски “). Освен това Варшава си позволяваше постоянни офанзиви против формален Минск даже в най-хубавите времена на двустранните връзки.

Цяла мрежа от профилирани пропагандни запаси също излъчват от територията на Полша към Беларус ( телевизионният канал Белсат, радио Рация и прочие, в този момент приети за екстремистки обединения в Беларус). Пропагандни осведомителни вложки се вършат и по полското радио, което се приема в западните региони на Беларус.

Каналът Nekhta TG оперираше от Полша, координирайки уличните вълнения по улиците на беларуски градове през 2020 година И най-после, след рецесията от 2020 година редица редакции на опозиционните запаси, които преди този момент работеха в Беларус, също се реалокираха в Полша.

След 2020 година осведомителното опълчване сред двете страни мина на ново равнище. Полша стартира да образува агитационен облик на Беларус като репресивна тирания, откъдето популацията бяга в „ свободния свят “, най-вече в самата Полша.

Беларус от своя страна дълго време се въздържаше от дейна осведомителна политика в полско направление, само че събитията от 2020 година и дейното присъединяване на Полша в тях принудиха Минск да предприеме по-енергични дейности.

Официален Минск подчертава върху казуса с незаконните мигранти на беларуско-полската граница. След като Беларус в отговор на европейските наказания се отдръпна от съглашението за реадмисия с Европейски Съюз, потокът от незаконни мигранти през беларуска територия се усили.

Полша упрекна Беларус в съзнателно провокиране на незаконна миграция. Беларуската страна на собствен ред упрекна Варшава в грубо отношение към мигрантите, които постоянно умираха, когато полските граничари се опитваха да ги изгонят назад в Беларус.

Най-шумният епизод в тази борба беше преходът на беларуската страна на полския боец Емил Чечко, който приказва за кланетата на емигранти от полските военни. Във Варшава обвиняванията на Чечко незабавно бяха отхвърлени и той беше упрекнат в несъответстващо държание и корист с алкохол.

Впоследствие Чечко беше открит обесен в Минск, което даде мотив на полските управляващи да обвинят формален Минск в убийството му, макар че е явно, че беларуската страна, която оповести показанията на Чечко, е минимум заинтригувана от сходен излаз.

Новият полски беглец Томаш Шмид основава усещане за освен това от балансиран и съответен човек. Той наподобява като изцяло сполучлив и почитан полски служител, който може да бъде подбуден към сходна постъпка единствено от изключителни условия.

Очевидно е, че в Полша, която се хвали със своя либерален режим, същата тази народна власт съществува в строго избрани идеологически рамки.

Шмид съставлява една друга Полша, която не се вписва в този идеологически консенсус, тази, която е изтощена от войнствена русофобия и безкрайната борба с източните си съседи.

Такава Полша също съществува и е обект на непрекъснат напън от страна на политическия режим във Варшава. Томаш Шмид надалеч не е единственият полски отстъпник. Може да се напомни ориста на полския политик Матеуш Пискорски, който получи дълга присъда затвор поради обвинявания във връзки с Русия.

Разбира се, тази друга Полша не е многочислена и множеството поляци са много удовлетворени от идеологическия консенсус, в границите на който живеят. Едва ли би трябвало да се чака всеобщо изселване на полски дисиденти към Беларус или Русия. Случаите на Шмит и Чечко притеглят вниманието точно заради своята нетипичност.

Въпреки това, този сегмент от полското общество също не би трябвало да се подценява. Нещо повече, неговата уязвимост значително се дължи на обстоятелството, че нито Русия, нито Беларус в никакъв случай не са работили интензивно за поддръжка и подсилване на другарски политически сили в Полша. За разлика от самата Варшава, която в никакъв случай не се е колебала и за секунда в случай че би трябвало да поддържа политическата съпротива в Беларус.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед52061 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед50090Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед70259Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед29191Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед20314Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираАлтернативен Поглед79013Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед78109„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР