В дълга и емоционална реч в понеделник вечер руският президент

...
В дълга и емоционална реч в понеделник вечер руският президент
Коментари Харесай

Путин призна сепаратистките "републики", рисковете от война се увеличават

В дълга и прочувствена тирада в понеделник вечер съветският президент Владимир Путин ескалира още повече напрежението към Украйна. След близо едночасовото му изказване се разбра, че всички досегашни опити за дипломатическо решение на спора с Русия са били изцяло несполучливи. След изявлението му рискът от навлизане на съветската войска в Украйна наподобява доста по-голям, както и надлежно вероятността за налагане на тежки стопански наказания и контрасанкции. Те от своя страна могат да доведат до вреди и от двете страни на опълчването. При тежки наказания съветската стопанска система сигурно ще пострада съществено, само че загуби ще понесе и стопанската система на Европа, в това число и българската. В същото време в средносрочен и дълготраен проект вредите от това дейностите на Русия по отношение на Украйна да се оставят безнаказани могат да са извънредно огромни. Москва счита, че има правото да дефинира какво да се случва и да не се случва в околните ѝ страни, в това число и България.
Още по тематиката: Какво сподели Путин?
В дългото си и на моменти необичайно изказване съветският президент съобщи че:
Реклама
Украйна няма традиция да бъде същинска страна и е " основана " от Русия. Ще признае независимостта на така наречен Донецка и Луганска национални републики. Обвини Ленин (лидер на комунистическото въстание през 1917 година, по-късно застанал отпред на Съюз на съветските социалистически републики - принудително обединяване на няколко азиатски и европейски страни и народности) за " основаването " на Украйна. Русия е била ограбена от разпадането на Съюз на съветските социалистически републики (Съветския съюз) през 1991 година, което съгласно Путин е било " геополитическа злополука "
Какво значи казаното от него?
Въпреки, че изказването му не разгласи непосредствено съветско навлизане в Украйна, вероятността това да се случи към този момент е извънредно огромна. Двата района, които претендират за самостоятелност могат във всеки миг да изискат от Москва да подсигурява тяхната сигурност и в тях да бъдат изпратени публично съветски войски. В момента Кремъл поддържа военните елементи там без да се ангажира непосредствено. Официално влизане на съветска войска ще значи задействане на най-сериозния отговор, квалифициран на този стадий от Европа и Съединени американски щати - тежки стопански наказания.

Този сюжет има подварианти. Сепаратистите сега следен единствено част от Донецката и Луганската област в Украйна. Ако бъдат подкрепени от съветската войска и се опитат да завземат още територии - да вземем за пример, с цел да се свърже окупирания по-рано Крим по суша с Русия, това ще значи задействане на най-мрачния сюжет - пълномащабна война.

Изявлението на Владимир Путин в понеделник вечерта сподели, че Русия е изцяло подготвена на подобен вид. При всички положения то е знак, че дипломатическите договаряния досега са изцяло провалени. Целият така наречен " Мински развой " - напъните на Европа за спокойно разрешаване на спора през последните години сега към този момент е на политическото гробище.
Реклама
Силната носталгия по Съветския съюз и неговото въздействие в Европа (включително и върху България) не е ново в реториката на Путин. Разликата в този момент е, че това не е просто говорене, а действителна опасност, че ще се търси възобновяване на това въздействие и то още веднъж с военна мощ.

Основните въпроси в този момент са какви ще са идващите ходове:

Дали Русия ще ескалира спора незабавно, или ще избра на успокои топката, до идващ миг, в който Путин реши, че може да напредне още към Европа. Ще наложи ли Европа най-тежките премисляни наказания, или ще избра лекия вид - да накаже обособени доближени на Путин политици и олигарси. Дали Украйна, под опасността на струпаните към нея ударни съветски войски, ще преглътне идната стъпка към това да загуби още територии, или ще реши да се пази

Бързите и еднотипни реакции на Европа и Съединени американски щати досега демонстрират, че този ход на Русия е бил очакван. Въпросът е какво ще последва след декларациите.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Отбрана 2 Свят 3 Градове 1 Свят 2 Отбрана 3 Коментари и разбори 1 Право 2 Градове 3 Свят Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР