В далечната 786 г. Харун ал Рашид, най-известният герой от

...
В далечната 786 г. Харун ал Рашид, най-известният герой от
Коментари Харесай

Денят 4 февруари в световната история

В далечната 786 година Харун ал Рашид, най-известният воин от “Хиляда и една нощ ”, става халиф на Багдад. През 1789 година Джордж Вашингтон е определен от гласоподавателите във Филаделфия за първи президент на Съединените щати. През 1585 година френският крал Хенри III прогласява независимостта на Нидерландия (дн. Холандия). През 1708 година Кантата № 71 става първото напечатано произведение на Йохан Себастиан Бах. През 1797 година земетресение унищожава един от най-старите градове в Южна Америка столицата на Еквадор – Кито. Започват Третите зимни олимпийски игри в Лейк Плесид, Съединени американски щати (1932 г.). През 1945 година стартира конференцията в Ялта. Сталин, Рузвелт и Чърчил прецизират проектите за окончателния погром на нацистка Германия. На 4 февруари е роден хърватският свещеник Йосип Щросмайер, подкрепил финансово братята Димитър и Константин Миладинови за издаване на алманах “Български национални песни ” (1861). На тази дата умира изобретателят на саксофона - белгиецът Адолф Сакс.

2018 година
Стотици хиляди се събират в центъра на Атина, където се организира всеобщ митинг против възможни взаимни отстъпки от страна на Гърция в разногласието за формалното име на Македония.

2018 година
Петролен танкер с 22-членен индийски екипаж, пренасящ 13 500 тона нефт, изчезва в Гвинейския залив.

2018 година
В Коста Рика гласоподават за президент и парламент. В изборите вземат участие 3,3 милиона гласоподаватели, като гласуването е наложително. Освен президент, те избират и 57 депутати.

2018 година
Президентът на Кипър Никос Анастасиадис печели втори мандат.

2018 година
В Еквадор се организира референдум, призован от президента Ленин Морено, който желае да промени конституцията, с цел да ограничи броя на президентските мандати.

2017 година
Командир на бунтовниците е погубен от бомба в източната част на Украйна, до момента в който трима украински армейски бойци са починали в борби. Най-малко 33 души са били убити в борби през миналата седмица

2017 година
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп и украинският президент Петро Порошенко разискват в телефонен диалог укрепването на стратегическото партньорство на двете страни, като обръщат изключително внимание на спора в Донбас.

2016 година
Мароко вкарва в употреба най-големия концентратор на слънчева сила в света. Официалната гала по откриването на най-голямата в света електроцентрала с централизация на слънчевата сила (concentrating solar power, CSP) се състои на 20 километра от град Варзазад в пустинята Сахара. Това е първата част на станцията Noor с мощ 160 мегавата.

2015 година
Самолет на тайванската самолетна компания „ ТрансЕйша еъруез “ с 58 души на борда, от които две деца, и 5-членен екипаж пада в река Цзилун. Загиват 31 души.

2013 година
Генетици от университета Лестер в Англия удостоверяват, че кости открити в града, принадлежат на последния британския крал, умрял в борба – Ричард III.

2007 година
Около 200 последователи на десните политически сили в Унгария желаят оставката на премиера и държавното управление по време на митинг пред Народното събрание. Органите на реда в унгарската столица са приведени в положение на нараснала подготвеност поради опити на протестиращите да демонтират полицейските заграждения. През последните три дни полицията е задържала към 20 протестиращи, които са упрекнати в нарушение на публичния ред и нападателни дейности.

2003 година
Съюзна република Югославия публично е преименувана на Сърбия и Черна гора, и е призната нова конституция, наречена Конституционна харта.

2000 година
Отбелязва се за първи път Световен ден за битка с рака, разгласен от Световната здравна организация.

1998 година
С политически консенсус е признато Национално знаме на Босна и Херцеговина.

1997 година
Седемдесет израелски боеца умират при конфликт на два транспортни вертолета, южно от Ливан.

1992 година
Уго Чавес оглавява несполучливо войнишко въстание във Венецуела против тогавашния президент Карлос Андре Перес, умират стотици хора.

1976 година
XII-те Зимни олимпийски игри се откриват в Инсбрук, Австрия.

1974 година
Китайският комунистически водач Мао Цзедун афишира програмата за “културна гражданска война ” в страната.

1972 година
В Австралия е открит най-големият в света опал (1520 карата).
Опалът е минерал, безформен силициев двуокис, който може да бъде жълт (восъчен опал), зелен (празопал) или с пъстри отражения. Опалът е употребен за украса и като полускъпоценен камък.

1945 година
В интервала 4 – 11 февруари се организира Ялтенската конференция. В нея вземат участие държавните ръководители на Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Англия, с присъединяване на министрите на външните работи и висши военни. Й. В. Сталин, Ф. Д. Рузвелт и У. Чърчил прецизират проектите за окончателния погром на нацистка Германия; набелязват съществени правила на следвоенния интернационален ред и директното присъединяване на Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Англия в решаването на унаследените от войната проблеми. Взема се решение за делене на Германия на 3 окупационни зони (съветска, американска и английска, като от американската и английската зона се отделя територия за френска окупационна зона). Държавниците утвърждават подготовката на конференция за приемане на Устава на Организация на обединените нации и за нейното основаване. На 13 февруари се приема съглашение за Далечния изток, което признава Монголската национална република, дава Южен Сахалин и Курилските острови на Съюз на съветските социалистически републики, постановява съдействието сред Съветския съюз и Китай. Съюз на съветските социалистически републики се съгласява да взе участие в разгрома на Япония 3 месеца след края на войната в Европа.

1922 година
Компанията “Форд ” купува за 8 милиона $ компанията “Линкълн ”.

1915 година
Германия афишира английските териториални води за зона на военни дейности: всички намиращи се там кораби ще бъдат потопявани без предизвестие.

1911 година
Фирмата “Ролс-Ройс ” утвърждава емблемата за своите коли – статуетката “Духът на екстаза ” (Spirit of Ecstasy), основана от статуя Чарлс Сайкс.
“Ролс-Ройс ” са марка леки коли, създавани във Англия от 1904 година от едноименната компания.

1906 година
Департаментът на полицията в Ню Йорк взима решение за потребление на пръстовите отпечатъци за идентифициране на нарушители.

1797 година
Земетресение унищожава столицата на Еквадор - Кито. Кито е един от най-старите градове в Южна Америка. Основан е от испанците през 1534 година Пострадал от огромните трусове през 1797 година и 1859 г

1794 година
Франция не разрешава робството в своите колонии и афишира робите за свободни жители.

1789 година
Избирателите във Филаделфия единомислещо избират Джордж Вашингтон за първи президент на Съединени американски щати. Встъпва в служба на 30 април. Той е президент до 1797 година Организира американската войска и освобождава отечеството си от британско господство. Воюва против индианци и французи (1753 - 1759 г.). Представител е на американския Конгрес във Филаделфия през 1774 година Главнокомандващ е американската войска във Войната за самостоятелност на Северна Америка. През 1787 година под председателството на Вашингтон, е направена Конституцията на Съединени американски щати, която с дребни ремонти е годна и през днешния ден.

1708 година
Кантата № 71 става първото напечатано произведение на Й. С. Бах.
Йохан Себастиан Бах е немски композитор и органист. От 1703 година до 1723 година работи като велможа и църковен музикант в Арнщат, Ваймар, Мюлхаузен, Кьотен. От 1723 година до края на живота си е органист в църквата " Св. Тома " в Лайпциг. Автор е на към 300 религиозни и 20 всемирски кантати, пасиони, прелюдии, токати и фуги за орган и за пиано, сюити, концерти за цигулка и други ( " Коледна оратория ", " Меса в си-минор ", " 6 Бранденбургски концерта " и др.; към 30 произведения, написани по поръчка на всемирски лица) на теоретичния труд " Изкуството на фугата " (1748 - 1750 г.). От 1950 година в Лайпциг на всеки 4 години се организира интернационален конкурс на името на Бах.

1585 година
Френският крал Хенри III прогласява независимостта на Нидерландия.
През 57 година прочие Хр. земите на Нидерландия, заселени с немски племена и келти, са завладени от Цезар. Нидерландия. е римска провинция през 15 година прочие Хр. През VII-VIII в. влиза в състава на Франкската страна. В интервала X-XII година се обособяват феодални графства и херцогства - Холандия, Брабант, Фландрия и други XII-XIII се характеризират с икономическо развиване на градовете (търговия и текстилно производство), разширение на привилегиите им. През XIV – XV в. след династични бракове обособените държавици са включени в Бургундското херцогство (XV в.) и към австрийските Хабсбурги (1477 г.). В резултат на Нидерландската гражданска война през XVI в. и на освобождението й от испанското господство, е формирана самостоятелната република на Съединени провинции (призната с Вестфалския мир 1648 г.) - една от най-големите страни в света. През XVIII в. след Войната за австрийското завещание е превзета от Австрия. След Виенския конгрес 1815 година е оповестена за Нидерландско кралство, към което са присъединени Белгия и Люксембург. През 1830 година (след Белгийската революция) Белгия излиза от Нидерландското кралство. По време на Втората международна война е окупирана от нацистка Германия. До Втората международна война Нидерландия е третата по величина колониална империя в света. След войната взе участие в сформирането на Бенилюкс. През 1958 година се причислява към Европейската икономическа общественост. През 1949 година Нидерландия става една от основателките на НАТО.
Нидерландия е страна в Западна Европа, край Северно море. Площта й е 41 500 кв. км. Населението по броене от 1996 година е 15 500 000 души. То се състои от холандци, фламандци, фризи. Официалният език е нидерландски. Столица й е Амстердам. Парична единица - евро (до 2002 година - гулден). Административно се дели на 12 провинции. Законодателният орган е Двукамарен парламент. Нидерландия е Конституционна монархия.

786 година
Харун Ал Рашид става халиф на Багдад.
Той е от династията Абасиди. Идва на власт и ръководи благодарение на везири от династията Бармакиди, представители на иранската аристокрация. През 803 година след отстраняването им ръководи самичък. По време на неговото ръководство в халифата се развиват селското стопанство, занаятите, търговията и културата (предимно литературата). Продължава битката с Византия, стартирана от неговите прародители. Умира по време на боен поход в Средна Азия. Известен от приказките “Хиляда и една нощ ”.

На тази дата са родени:

1913 година
Роден е Етиен Мартен - френски ваятел. Получава солидно обучение в Художественото учебно заведение в Лион. Автор е на нетрадиционни, истински статуи от естествени материали, на поредицата “Домовете ”. Носител е на Голямата премия на биеналето във Венеция, Голямата национална премия за изкуство. Член е на Френския институт.

1902 година
Роден е Адолф Хайнц Бекерле - немски посланик. Роден e във Франкфурт на Майн. Завършва икономически науки в университета " Гьоте " и следва няколко семестъра право, философия и медицина. Член е на Националсоциалистическата партия от 1922 година В края на 20-те и началото на 30-те години прави бърза кариера в отрядите на СА. Депутат е в Райхстага от юли 1932 година Дълги години е полицейски чиновник, като заема разнообразни длъжности. От 6 юли 1941 година е назначен за пълномощен министър в София, на който пост остава до 5 септември 1944 година Заловен е при опита му да напусне България и изпратен в Съюз на съветските социалистически републики, където е наказан на 25 години затвор. Освободен е на 13 октомври 1955 година и върнат в родния му град. Работи в консултантска компания за изкуствени материали. В края на 50-те и началото на 60-те години против него е предявено обвиняване, че като пълномощен министър в България е съдействал за избиването на евреи, само че делото е прекъснато заради влошеното му здравословно положение.

1871 година
Роден е Фридрих Еберт - немски политик и общественик. От 1893 година е редактор на локалния социално-демократичен вестник " Бремер Бюргерцайтунг " и заема висши постове в бременската социално-демократична организация. След 1906 година е секретар на Централен комитет на ГСДП, а от 1913 година (след гибелта на А. Бебел) е съпредседател на партията (заедно с Х. Хаазе). Ръководи социал-демократична секта в Райхстага в годините на Първата международна война и изиграва основна роля в трагични дни на Ноемврийска гражданска война в Германия. На 9 ноември 1918 година е разгласен за канцлер, а ден по-късно е определен за ръководител на Съвета на народните представители. Той е първият в историята на Германия райхспрезидент, определен на 11 февруари 1919 година от заседаващото във Ваймар Националното заседание и заема поста до гибелта си. Като канцлер и президент способства за омиротворяването на страната, за одобряването на Ваймарската република и възобновяване мястото на Германия измежду водещите европейските страни. Подкрепя водената от Г. Щреземан политика на съгласие с Франция и си навлича омразата на немските националистични групи.

1863 година
Роден е Алфред Франсоа Лакроа - френски минералог, член на Френската АН (1904 г.). През 1887 година приключва Фармацевтичния институт в Париж. От 1893 година е професор в Националния музей за естествена история, където работи до края на живота си. От 1914 година е закрепостен секретар на Френската АН. Автор е на писания по теоретична и районна минералогия, по вулканология. Описва изригването на вулкана Мон Пеле на о-в Мартиника (1902 г.). През 1930 година му е присъден медалът " Пенроуз " на Американското геологическо сдружение. В негова чест е наименуван минералът лакруит (Na4Ca2Al3 [PO4] (OH,F)8. Алфред Франсоа Лакроа умира на 16 март 1948 година в Париж.

1846 година
Роден е Николай Алексеевич Умов – съветски физик. След довеждане докрай на Московския университет (1867 г.) е доцент (1871 г.), професор (от 1875 г.) в Новорусийския университет в гр. Одеса. Професор е в Московския университет (от 1893 г.), в който основава физически институт. Води пробната работа в лабораториите на Московското техническо учебно заведение. Изследванията му са отдадени на теорията на трептящите процеси в еластични среди, която Николай Умов популяризира и върху термомеханичните феномени в тези среди. Въвежда понятието компактност на потока сила. Предлага общо решение на задачата за разпределението на електрическите токове по случайни проводящи повърхности (1875 г.). Има проучвания върху теорията на земния магнетизъм (1902-1904 г.). Николай Умов умира на 28 януари 1915 година в Москва.

1820 година
Родена e Божена Немцова (Барбора Панклова) - чешка писателка. Литературната си активност стартира със стихотворение " Чешки дами " (1843) и книгата " Народни приказки и предания " (ч. 1-7, 1845-1847). Известност ѝ носят реалистичните разкази и повести от 50-те години на XIX в.: " Барушка ", " Дивата Бара ", " В замъка и към него ", повестта " Баба " (1855) и други Събира и издава в чешкия превод " Словашки приказки " (1857-1858).

1815 година
Роден е Йосип Юрай Щросмайер - хърватски политически деятел и свещеник. Получава богословско обучение. През 1834 година получава научната степен лекар по философия, а от 1842 година и теология. От 1850 година е свещеник в Джяково. В интервала 1860-1873 година е един от ръководителите на Народно-либералната партия, която се бори за автономност и самостоятелност на хърватски земи в рамките на Хабсбургската монархия. Бори се за политическо сплотяване сред славянските нации и за единение на южните славяни ( “югославизъм ”). На Ватиканския събор (1870 г.) се афишира против догмата за папската безпогрешност. Той е един от създателите на Югославския АН и изкуствата в Загреб (1867 г.), на университета (1874 г.) и други Съдейства за развиването на книжовната активност в южнославянските земи. Подпомага братя Д. и К. Миладинови за издаване на алманах “Български национални песни ” (1861 г.), както и други българи в книжовната им активност.

1808 година
Роден е Йозеф Кайетан Тил - чешки публицист, възрожденски деятел, един от основателите на чешкия спектакъл. Автор е на повести и романи с исторически и модерни сюжети: “Розина Рутхардова ” (1839 г.), “Последният чех ” (1844 г.) и други Създава гражданската драма ( “Дъщерята на подпалвача ”, 1877), написа историко-патриотични драми ( “Ян Хус ”, 1848 година, “Жижка ”, 1849 г.). Автор е на драмите “Страконицкият гайдар, или Празникът на горските духове (1847 г.), “Кървавият съд, или Кутнохорските миньори ” (1848 г.), ”Видението на Иржи ” (1849 г.) и други Песента “Къде е моят роден край? ” от музикалната комедия “Фидловачка ” (1843 г.) е включена като първа част на чешкия народен химн (от 1918 г.).

На тази дата умират:

1928 година
Умира Хендрик Антоан Лоренц - холандки физик. Работи в региона на теоретичната физика. Създател е на класическата електронна доктрина, благодарение на която изяснява доста електрически и оптични феномени. Разработва динамичността на движещите се среди, извежда преобразуването на теорията на относителността. Лауреат е на Нобелова премия за физика през 1902 година, дружно с П. Зееман.

1894 година
Умира Адолф Сакс (Антоан Жозеф) - белгийски занаятчия на духови принадлежности. Работи в Брюксел, а от 1836 година - в Париж. Усъвършенства редица духови принадлежности. Изобретател е на саксофона, както и на семинарни духови принадлежности - саксхорни (патентовани през 1845 година в Париж).

1774 година
Умира Шарл Мари дьо ла Кондамин - френски математик, астроном, географ, странник. Почетен член на Петербургската, Берлинската и други задгранични академии на науките, член е на Парижката АН (1760 г.). Участва в Перуанската експедиция (1736-1743 г.). Съставя първата относително точна карта на басейна на Амазонка. Той е един от учените, които мерят градусите на меридиана под екватора. Описва методите за подготвяне на каучукови произведения.

1498 година
Умира Антонио дел Полайоло (Антонио дел Бенчи) - италиански живописец, ваятел, гравьор. Представител на Флорентинската школа от късното куатроченто. Стилът му е повлиян от творбите на Донатело и А. дел Кастаньо. Полайоло е основателят на гробницата на папа Сикст IV във Ватикана, бронз, 1489 - 1493 година Живопис – “Херакъл и Антей ", ок. 1465 година, Уфици, Флоренция; " Похищението на Деянира ", музей на Йейлския университет, Ню Хейвън.

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse ”;

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;

Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;

Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;

Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;

Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;

Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР