В четвъртък във Великобритания бяха произведени частични избори за попълване

...
В четвъртък във Великобритания бяха произведени частични избори за попълване
Коментари Харесай

Изненадващ изборен резултат разтърси политическия живот във Великобритания

В четвъртък във Англия бяха създадени частични избори за попълване на три овакантени места в Камарата на общините. Съгласно мажоритарната изборна система в Обединеното кралство при опразване на депутатско място се създават нови избори в съответния изборен регион.

Такъв беше казусът и в Ъксбридж и Южен Райслип, някогашния изборен регион на Борис Джонсън, който неотдавна разгласи, че се отдръпва от Народното събрание поради " Партигейт ", абсурда към нерегламентираните купони в премиерската резиденция на " Даунинг стрийт 10 " по време на най-строгите затваряния на Англия поради пандемията от COVID-19.

Политици и анализатори обясниха изненадващата загуба на лейбъристите - считани за любимци за спечелването на този изборен регион, а и за спечелването и на идващите парламентарни избори - със противоречив проект на кмета на Лондон от опозиционната Лейбъристка партия Садик Хан да разшири обсега на противоречива мярка за по-голямо данъчно облагане на най-замърсяващите коли.

По-конкретно става дума за желание на Хан от 29 август по този начин наречената Зона на свръхниски нездравословни излъчвания (УЛЕЗ, от англ. Ultra-Low Emission Zone, ULEZ) да обхване цялата английска столица, а освен централните ѝ елементи, както беше до момента, показва Франс прес.

Мярката беше въведена през 2019 година и планува, когато влизат в центъра, притежателите на коли, които отделят повече нездравословни излъчвания от допустимото, да заплащат тол такса от 12,50 лири.

Но в изискванията на най-тежката рецесия на виталния стандарт във Англия за последните 30 години сходно разширение на УЛЕЗ отвън рамките на Централен Лондон провокира неодобрение в по-периферните елементи на града, които ще бъдат наранени, а точно там се намира и изборният регион Ъксбридж и Южен Райслип.

Преди вота се очакваше лейбъристите да го завоюват с лекост заради всеобщото неодобрение във Англия от дейностите на ръководещите на национално ниво консерватори за справяне с рецесията в стопанската система, както и поради белязаното от непрекъснати кавги ръководство на някогашния министър председател Борис Джонсън.

Но претендентът на торите в този регион Стив Тъкуел се възползва от недоволството против разширението на УЛЕЗ, трансформирайки го в главното си предизборно обръщение, и по този начин реализира изненадваща победа.

" Лейбъристите изгубиха тези избори само и единствено поради Садик Хан. Всички сме наясно, че в основата на провалянето им е неефективният му и скъпоструващ проект УЛЕЗ ", сподели Тъкуел в победната си тирада пред последователите си, откакто завоюва вота с преднина от по-малко от 500 гласа.

Коментирайки резултатите от изборите на фона на мощното неодобрение, което те провокираха в лейбъристкия лагер поради неговия " принос " за тях, Хан през вчерашния ден отбрани политиката си по въпроса за разширението на обсега на УЛЕЗ. " Това беше тежко, само че належащо решение ", съобщи той.

ЗАПЛАХА ЗА ЗЕЛЕНАТА ПОЛИТИКА

Загубата на лейбъристите може да има доста отражение върху политическия живот във Англия.

На първо място това се отнася за водената от Обединеното кралство зелена политика, защото резултатите от Ъксбридж и Южен Райслип демонстрираха, че задачите за реализиране на нулеви въглеродни излъчвания и обезпечаване на чист въздух влизат в прорез с по-непосредствените цели на гласоподавателите, които са все по-затормозени финансово, показва Франс прес.

Вчера излязоха данни от изследване на Югав, съгласно които половината британци са срещу въвеждането на ограничения, сходни на УЛЕЗ, в региона, в който живеят, а това е повишаване на този дял с 9 % за интервал от две години; поддръжка за сходни проекти показват единствено към една трета от запитаните.

" Резултатите в Ъксбридж са прегледен образец за съпротивата, която може да възникне против държавната политика за запазване на околната среда, и за това по какъв начин консерваторите могат да бъдат изкушени да се възползват от нея ", написа в Туитър политическият анализатор Иън Дънт, разяснявайки резултатите в Ъксбридж.

Той добавя, че насоки за това какво би могло да се случи във Англия в бъдеще, дават да вземем за пример митинги като тези на " жълтите жилетки " във Франция, една от аргументите за които беше повишаването на горивата, както и тези в Нидерландия от последните години, причина за които стана финансовата цена на ограничения за ограничение на нездравословните излъчвания в атмосферата.

Според Дънт, който е последовател на зелената политика, лейбъристите е допустимо да се разколебаят в поддръжката си за предприемането на по-амбициозни ограничения за запазване на околната среда, с цел да не нервират гласоподавателите.

Председателят на Консервативната партия Грег Хендс не успокои изключително страховете на хора като Дънт, разяснявайки успеха в Ъксбридж с думите, че тя демонстрира, че " на гласоподавателите не им харесва лейбъристите да са на власт ".

" Случаят с УЛЕЗ е индикативен какво ще стане, в случай че Лейбъристката партия управляваше страната ", сподели той.

Природозащитниците към този момент са уплашени от курса на лейбъристите, откакто те се отхвърлиха от заричане, в случай че дойдат на власт, да отделят по 28 милиарда лири на година за преход към " зелена сила ". Партията изясни решението си с влошената икономическа среда.

Неособено насърчителен за последователите на зелената политика беше и коментарът за изборните резултати в Ъксбридж на един от водещите депутати на лейбъристите Стив Рийд.

" Смятам, че когато гласоподавателите приказват, всяка партия, която желае да ръководи, би трябвало да се вслуша в гласа им. Именно това ще направи и Лейбъристката партия ", съобщи той.

Заместник-лидерът на лейбъристите Анджела Рейнър също изрази мнение, че УЛЕЗ " е проблем " и че той " ще засегне съвсем всеки, без значение дали живее в огромните или по-малките градове ".

Все отново Рейнър ненапълно успокои природозащитниците с думите си пред радио " Таймс ", че в случай че пристигна на власт, партията ѝ може да усили финансовата помощ за облекчение на резултата от зелената политика. Самият Хан беше подложен на критика, че не е предложил на хората паралелно с УЛЕЗ по-достъпна и великодушна мярка за поддръжка, ако те склонят да се разделят със остарелия си замърсяващ автомобил.

ОТРАЖЕНИЕТО ВЪРХУ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ

Безспорно не по-маловажен от въпроса за бъдещето на зелената политика е и този за отражението на резултати като този в Ъксбридж върху представянето на главните политически сили във Англия на идните парламентарни избори следващата година.

В социологическите изследвания за настройките на електората на национално равнище Консервативната партия на премиера Риши Сунак изостава с към 20 процентни пункта от лейбъристите, което значи, че най-малко на този стадий торите мъчно биха спечелили пети следващ парламентарен избор, отбелязва Ройтерс.

Но Лейбъристката партия може да не успее да си обезпечи цялостно болшинство в Камарата на общините.

Според Джон Къртис, най-известния английски социолог, изводът от резултатите в Ъксбридж е, че най-вероятният излаз от изборите следващата година е фрагментиран парламент. Случилото се в лондонския изборен регион също така по мнение на анализатора може да разпали диспути в Лейбъристката партия за курса, следван от водача ѝ сър Киър Стармър, който ратува за по-голяма дисциплинираност в обществените финанси и отхвърля да ангажира Лейбъристката партия с обещания за бюджетни разходи, за която няма обезпечени финансови средства.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР