В четвъртък бюджетната комисия в парламента прие решение за удължаване

...
В четвъртък бюджетната комисия в парламента прие решение за удължаване
Коментари Харесай

Нов заем или пари назаем от резерва?

В четвъртък бюджетната комисия в Народното събрание одобри решение за удължение на настоящия Закон за държавния бюджет. Предстои то да бъде гласувано и в пленарна зала. Очаква се да има и второ четене на плана, с цел да може депутатите да внесат своите оферти. Удължаването замества неприетия досега бюджет за 2023 година Ако не бъде удължено действието на Закона за парите на страната, разноските ще би трябвало се свият до размера на приходите. В момента те доста ги надвишават.
Големият въпрос е по какъв начин да се финансират увеличаващите се разходи на хазната. " В момента сме на недостиг от 1,2 милиарда лв. или 0,6 от Брутният вътрешен продукт. А дефицитът постоянно се финансира със заеми, с цел да не се подвигат налозите ", изясни служебният финансов министър Росица Велкова. Тя сподели още, че от юли разноските ще станат  доста по-високи от сегашните. Една от аргументите е идната актуализация на пенсиите с 12% от 1 юли, както е заложено в закона. Другата причина е нуждата да се разплащат европейски планове. Тази година е последната за последния програмен интервал и в случай че не бъдат изплатени 4.1 милиарда лева, те би трябвало да бъдат върнати от България в европейския бюджет. От тях 1.6 милиарда лева са по общински планове. Освен това страната ни би трябвало да разплати планове за 1.3 милиарда лева по Плана за възобновяване и резистентност, с цел да може да съобщи последващи заплащания. Закъсалото държавно дружество " Български пощи " пък има утвърден от Брюксел възстановителен проект, който няма с какво да се финансира. В същото време от понижените ставки на Данък добавена стойност и акцизи, приходите в хазната са с 1 милиарда лева по-малко.

И в случай че политиците не желаят да подвигат налози, те би трябвало да изберат един от двата разновидността за бързо решение на въпроса - да се тегли нов дълг или да се бръкне във Фискалния запас, както предложи служебният министър Росица Велкова. В момента в него има 10,1 милиарда лв.,  които по думите на министъра са " условно блокирани ". 3,7 милиарда от тази сума са парите в Сребърния фонд, който по план трябваше да носи приходи за финансиране на добавки към съществуващите пенсии.
-->
Финансовият министър увери, че пари от Държавния фонд за гарантиране на пенсионната система няма да бъдат пипани, а само ще има достъп до единната платежна сметка, в която има към 2 милиарда лв.. Според ограничаването в запаса би трябвало да остане неснижаем излишък от 4.5 милиарда лева Това е повече от парите за пенсии, които са 3.7 милиарда лева Но във Фискалния запас се държат парите освен на Сребърния фонд, а и на още няколко целеви фонда (сред тях и Учителския пенсионен фонд), като общият им размер надвишава неснижаемия излишък от 4.5 милиарда лева

Забраната парите във Фискалния запас и европейските средства да не се употребяват за настоящи потребности беше наложена от предходното Народно заседание.

Според Росица Велкова обаче разблокирането на тези средства ще даде опция " гъвкаво да се финансират разноските на страната ", без да се постанова да се теглят заеми.

" В момента във Фискалния запас имаме 10 милиарда лева, само че те са условно блокирани, без да е належащо, и не може да ги употребяваме. И би следвало в такава обстановка да се тегли дълг. Все едно да имаме на влог 100 лева, само че да теглим заем, тъй като с тези 100 лв. считаме да си купим обувки наесен ", изясни по-рано Велкова. Тя акцентира, че става дума за краткотрайно прилагане на парите от запаса.

" В единната сметка на МФ има неснижаем излишък от 4,5 млрд, а всичко над тази сума може да се харчи съгласно нуждите и целите в страната, това е ликвидността на страната. Единната сметка е обща, оттова страната се разплаща с бизнеса. Накрая на годината обаче би трябвало да се възстановят средствата ", изясни пред Нова тв финансистът Любомир Каримански, който е консултант на Велкова.

На съвещанието на бюджетната комисия стана ясно още, че нов дълг по този начин или другояче ще би трябвало да се вземе, тъй като с него ще се финансира очертаващият се недостиг. Росица Велкова даде обещание да показа планове за размер и цена, поискани от депутата от Българска социалистическа партия Румен Гечев. Той към този момент разгласи, че Българска социалистическа партия няма да поддържа харченето на пари от фискалния запас.

Според Велкова, в случай че в този момент се прибегне към набирането на дълг, то лихвата по него ще е към 8%, а за тези средства, които стоят по сметка в Българска народна банка, лихвата е едвам 2.5%.
Какво още предлага планът
Според импортираните текстове, се отстранява срокът

а 3-месечно деяние на удължителния закон - предлага се той да работи до приемането на нов бюджет за тази година. " Всички системи ще се финансират както до момента. Приходите и разноските ще се вършат по настоящото законодателство ", съобщи Велкова.

В плана е записано, че всички разноски и прехвърляния към министерства и бюджетни ведомства, към Национален осигурителен институт и Здравната каса ще се правят до размер, не по-голям от размера им към същия интервал на миналата година, само че и като се регистрират влезнали в действие актове на Народното събрание, на Министерския съвет и други, които плануват спомагателни или понижени бюджетни средства.

Това значи, че от 1 юли, даже и без гласуван нов бюджет, пенсионерите би трябвало да получат индексация на пенсиите с 12%.
Любомир Дацов подсети за събаряне на недостига
" Бюджетът има структурни проблеми и би трябвало да се взимат политически решения в средносрочен проект. Дали повдигане на налози, дали ограничение на някои разноски - това си стои като тактика на дневен ред. Трябва обаче да го взема решение постоянно държавно управление и подкрепящите го политически сили ". Това сподели Любомир Дацов, член на Фискалния съвет, който взе присъединяване в дебатите в Комисията по бюджет и финанси на решението за удължение на Удължителния закон за държавния бюджет. Дацов подсети, че с цел да не изпадне България в процедура по свръхдефицит, е доста значимо тази година бюджетът да приключи под 3 % на начислена база. Той обаче добави, че сега се дискутира бюджет, който е на касова основа, а Маастрихтските критерии са на начислена база, с което изчисленията ще бъдат по-различни.

Според калкулации на Фискалния съвет, на база на данните от Министерството на финансите, и с условностите за развиването на икономическите процеси до края на годината, на касова основа консолидираният бюджет, в случай че се работи с към близо 6.5 милиарда лева вложения, дефицитът ще бъде към 7 милиарда лева " Ще имаме почти към 20% по-високи разноски тази година, в случай че продължат трендовете и с оглед намаляващата инфлация към 7-8 % данъчни доходи и към 6 до 7 % общи доходи ", сподели Дацов. " Във времето тези неща, вместо да се сближават, с цел да бъде реализирано понижаване на недостига, остават релативно непрекъснати, което слага под въпрос въобще каквато и да е тактика за понижаване на недостига ", сподели още той.
Общините желаят позволение да подвигат заплати
Представители на Националното съдружие на общините оповестиха, че всеки лев им е значим в светлината на идни локални изори и дребна възможност да одобряват свои бюджети. Поискаха да бъдат добавени към бюджетните ведомства, които ще употребяват регулярни прехвърляния, с цел да могат да се разплащат с изпълняваните европейски планове. За задачата би трябвало да им бъде позволено да могат да трансферират финансовите разноски в други целеви. Поискаха и да бъде отстранена възбраната да покачват заплатите. Дадоха образец със чиновниците в комуналните услуги, които получават близо до минималното за станата възнаграждение, а то идва от личните доходи на общините, а не от държавните прехвърляния.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР