В червеното месо се съдържа много високи нива на желязо,

...
В червеното месо се съдържа много високи нива на желязо,
Коментари Харесай

Любителите на пържоли са по-застрашени от рак

В аленото месо се съдържа доста високи равнища на желязо, заради което се предлага при анемия и дефицит на минерала. Учените обаче показаха подозрения, че точно високите равнища на желязо могат да усилят риска от от рак на дебелото черво.

Досега всеобщото мнение бе, че преимуществата на алените меса се крият в огромното количество креатин, което се съдържа в тях. Недостатъците пък се определяха от качеството на мазнините, които съдържат.

В алените меса доминират наситените мазнини, които покачват " неприятния " холестерол в кръвта. Те могат да провокират и проблеми със сърдечно-съдовата система.

Става ясно обаче, че желязото способства за развиване на болестния развой посредством повреден ген в червата, който нормално се опълчва на болестта. Изясняването на тази причинност може да открие нови способи за лекуване на хора, наранени от този повреден ген, посредством просто пречистване на желязото в червата.

Проведени са проучвания, при които се открива, че с изключение на от равнището на желязо, податливите към рак на дебелото черво са под въздействието на гена APC.

Когато той е повреден, приемът на желязо усилва от 2 до 3 пъти риска от развиване на рак на дебелото черво. И назад - когато APC действа обикновено, високата централизация на микроелемента в организма не вреди.

 Пържоли

Учените още не могат да обяснят каква е връзката сред разваления ген и ракът на червата. Факт е обаче, че той е регистриран при 8 от 10 случая на болестта. Важно е да се подчертае, че без развален ген даже най-високите равнища на желязо не могат единствено да провокират рак.

Когато генът APC не работи обаче, желязото се натрупва в клетките в червата. По този метод се засилва “ключов “ генетичен рак, който подтиква неконтролираното размножаване на злокачествените кафези.

В аленото месо се съдържа още една съставна част, която играе роля за поощряване на този тип рак. Това е съставката хем, която придава цвета на аленото месо. Предполага се, че тя може да повреди лигавицата на дебелото черво.

Освен това е потвърдено, че при печене създава канцерогенни съединения. При процесите на опушване и пържене на месата от дима върху тях също се натрупват и засилват канцерогени, отговорни за раковите формирания.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР