В Брюксел министрите на вътрешните работи на ЕС обсъдиха планираната

...
В Брюксел министрите на вътрешните работи на ЕС обсъдиха планираната
Коментари Харесай

Голям приток на бежанци: Недоволството в Германия расте

В Брюксел министрите на вътрешните работи на Европейски Съюз разискаха плануваната промяна във връзка с миграцията. Във фокуса на диалозите беше така наречен спешен правилник. Той планува опция за удължение на интервала, през който бежанците могат да бъдат държани при условия, сходни на задържане - да вземем за пример в случай че внезапно нарасне броят на мигрантите. Освен това регламентът позволява разширение на кръга от хора, за което да важат плануваните по-строги гранични процедури.

В Германия партията на Зелените е срещу стягането на режима, само че канцлерът Олаф Шолц сподели решаващата дума в този спор и разпореди на министъра на вътрешните работи да се договаря в Брюксел. Според настоящо изследване за АРД две трети от немските жители считат, че е вярно федералното държавно управление да търси решение на равнище Европейски Съюз за решение на проблемите, свързани с миграцията. Мнозинството германци (70%) обаче не има вяра, че това е допустимо в близко бъдеще, а към една трета от интервюираните биха предпочели национални решения. Проучването е извършено в края на септември измежду 1302-ма германци с право на глас.

Силно нарастване на претендентите за леговище

До август тази година повече от 220 000 души са подали молби за леговище в Германия. Това съставлява нарастване от 77% по отношение на същия интервал на предходната година. Все повече немски градове и общини в тази връзка бият паника, защото нямат потенциал да се грижат за толкоз доста хора. 

Гражданите също са недоволни от тази обстановка: 73% от интервюираните считат, че настаняването и разпределението на бежанците в Германия действа по-скоро зле или доста зле, а единствено 19% са на противоположното мнение. Почти 8 от всеки 10 германци считат също така, че интеграцията на бежанците в обществото или на трудовия пазар действа по-скоро зле или доста зле.

Като неработещо се дефинира също и настаняването и разпределението на бежанците в Германия: 73% от интервюираните считат, че то действа по-скоро зле или доста зле. На противоположното мнение са едвам 19% от германците, излиза наяве от допитването.

Германия да приема по-малко бежанци

Нарастващият брой молби за леговище разпали с нова мощ дебата за миграционната политика на Германия. Към това се прибавя и фактът, че на 8 октомври в провинциите Бавария и Хесен ще се избират нови локални парламенти, което в допълнение политизира дебата.

В изследването за АРД две трети от интервюираните се афишират за ограничение на миграцията, за 27% е задоволително да се запазят сегашните темпове, а единствено 5% от интервюираните считат, че Германия би трябвало да приема повече бежанци.

С оглед на забележимите дефицити в политиката във връзка с бежанците нараства скептицизмът във връзка с имиграцията като цяло: 64% свързват миграцията най-вече с неподходящи последствия за Федералната република и единствено всеки четвърти счита, че имиграцията е по-скоро нещо положително за Германия.

Но по какъв начин да бъде лимитирана миграцията?

В своето изследване социолозите оферират разновидности, които могат да се употребяват за понижаване на броя на бежанците. Осем от всеки 10 германци считат, че засиленият граничен надзор и споразуменията за бежанците с африканските страни са вярна стъпка.

Относно концепцията за въвеждане на горна граница за банкет на бежанци, критиците на това предложение акцентират, че то влиза в спор с интернационалното право и ще бъде мъчно да се прокара. Но цели 71 % от германците утвърждават въвеждането на горна граница за броя на бежанците, които страната може да одобри. 69 % от интервюираните са съгласни Алжир, Мароко и Тунис да бъдат класифицирани като сигурни трети страни.

Лоши оценки за държавното управление

Германското държавно управление продължава да бъде обект на мощни рецензии. Цели 79 % не утвърждават неговата работа, а в случай че в този момент се проведат избори, партиите в ръководещата коалиция – социалдемократите, Зелените и свободните либерали – нямаше да имат болшинство за сформиране на ръководство.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР