В Благоевградския храм Въведение Богородично в Деня на пчеларя Свети

...
В Благоевградския храм Въведение Богородично в Деня на пчеларя Свети
Коментари Харесай

Над 2000 буркана с мед осветиха на Свети Харалампи

В Благоевградския храм " Въведение Богородично " в Деня на пчеларя " Свети Харалампи " бяха осветени над 2000 буркана с мед, които бяха подредени под формата на кръст, предава кореспондентът на БГНЕС от района.

На днешния ден огнен кръст пламна алегорично в благоевградския храм. По традиция в деня на пчеларя медът се освещава като бурканчетата на стопаните се подреждат във формата на кръст и на капачките се привързват свещи. След което привързаните за тях свещи се възпламеняват.

Още от неделя чиновници и доброволци одобряваха меда на пчеларите, надписваха бурканчетата и привързваха на тях свещичка. Така през днешния ден в църквата имаше над 2000 буркана с мед. След службата в памет на светеца, свещите бяха запалени, а отците от храма благословиха меда.

„ След като производителите на мед започнаха да донасят бурканите, с цел да бъдат осветени, ние взехме решение преди 15-на години да ги подредим във формата на кръст ”, по този начин се роди този обред, който е неповторим ”, споделя Аделина Стефанова, организатор на музея към черквата „ Въведение Богородично ”.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР