В бедните райони има много високо замърсяване на въздуха. Това

...
В бедните райони има много високо замърсяване на въздуха. Това
Коментари Харесай

Димов: В бедните райони има много високо замърсяване на въздуха

В бедните региони има доста високо замърсяване на въздуха. Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов пред Нова телевизия.

Относно чистотата на въздуха у нас, министър Димов изясни: „ Индустрията, с дребни изключения, е минимум замърсяващата, тъй като там има най-вече защитни ограничения, които са взети. Основният провинен за замърсяването на въздуха е битовото отопление на твърдо гориво. Не е изненадващо, че във Видин въздухът е най-замърсен. В бедните региони има доста високо замърсяване на въздуха “. „ По-големите градове, в които имат по-сериозни финансови благоприятни условия, вървят по-бързо напред “, добави Нено Димов.

„ Основният ни приоритет е качеството на въздуха. София надалеч не е втората столица в Европа по замърсяване на въздуха. Не може да се каже, че въздухът в България е доста по-мръсен от този във Франция ", съобщи екологичният министър.

По думите му, в случай че през 2011 година всички станции в София са превишавали годишната норма, то през 2016 година единствено две надвишават. „ Говорим за годишната норма, не ежедневната”, съобщи Димов.

На въпрос ще се стопират ли от придвижване колите без катализатори, министърът разяснява: „ Една кола има техническа характерност, която включва доста неща. Предприемаме ограничения, които да не разрешават първата регистрация на кола, която не дава отговор на техническите условия “. По думите му би трябвало да се ускори контролът и глобите при прекосяване на годишен механически обзор.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР