България е на 46 място в класацията авторитетното списание Forbes

...
България е на 46 място в класацията авторитетното списание Forbes
Коментари Харесай

България изпревари Русия в класация на най-добрите страни за правене на бизнес

България е на 46 място в класацията авторитетното списание Forbes за на най-хубавите страни за правене на бизнес през 2018 година. В нея влизат 161 страни и тя е правена по данни на Организация на обединените нации, на Световната банка, " Фрийдъм хаус ", " Трансперънси Интернешънъл ". При съставянето на класацията изданието е отчело 15 разнообразни индикатора: защитеност на правото на благосъстоятелност, нововъведения, налози, технологии, корупция, размер на пазара, политически опасности, витален стандарт, качество на работната мощ, персонална, комерсиална и финансова независимост, администрация и защитеност на вложенията.

Според оценката на списанието, от 2007 година, откогато сме в Европейски Съюз, стопанската система ни е отчела мощен напредък, само че все по този начин си оставаме на последно място по витален стандарт в Европейски Съюз. Посочено е, че сме мощно подвластни от изискванията на външните пазари, защото подвластен доста и от вноса на енергийни носители – особено от Русия.

Конкретно във връзка с икономическия напредък е посочено, че той е съвсем 4%, откакто сред 2009 и 2015 година той е под 2%, като 2015 година е посочена като разделна линия, когато към този момент стопанската система ни стига до 3% напредък. Отбелязва се и бюджетният остатък през последните две години, само че също и по какъв начин платихме на Русия 620 млн. евро за оборудването на АЕЦ „ Белене”. Освен това, по този начин необятно рекламираните интерконектори с Гърция и Сърбия за момента напредват или постепенно или даже са „ замръзнали”, е оценката на списанието. Припомняме, че в действителност от през днешния ден почва публичната поръчка за интерконектора за Сърбия, а за Гърция търговете завършиха и е ясно, че 11 компании са подготвени да строят интерконектора.

В класацията на Forbes ние сме на 21-во място по комерсиална независимост, само че чак на 64-то по независимост от корупция и на 86-то по компликации от администрация. По данъчна тежест пък сме на 81-во място. А във връзка с имуществените права също не сме цъфнали и вързали – на 63-то място, само че след приемането на " гражданската конфискация " нищо чудно да паднем по този индикатор.

България е изпреварена в класацията от Румъния и Гърция, които са надлежно на 41 и 42 място, като за гърците е очебийно, че са огромен " адресат " на евросредства и това доста оказва помощ. В същото време страната ни е пред Хърватия (52(, Сърбия (56) и Турция (57). Македония пък е на 68-мо място.

Светът

Изненадващо преди всичко в класацията е Англия - макар Brexit. Втора е Швеция, а трети е Хонконг. А Съединени американски щати даже не е в топ 10 - чак на 17-то място е. В топ 10 са Канада, Дания, Сингапур, Австралия и Швейцария. Най-голямата стопанска система в еврозоната Германия е 14. На последното, 161-во място, е Централноафриканската република.

Причината Съединени американски щати да е толкоз обратно е спад в индикаторите " независимост на търговията " и " човешки права ". И американската стопанска система към този момент е зад китайската в някои аспекти на съотношението Брутният вътрешен продукт на човек/жизнен стандарт на човек, само че към момента налозите са относително ниски. Американският бизнес е изправен пред по-големи бариери в чужбина, в сравнение с непознатите компании в Съединени американски щати - това е една от " алените линии " в политиката на Доналд Тръмп, особено към Китай.

От огромните международни сили Русия е чак на 55-то място, т.е. зад България. И повода е, че прекомерно огромна част от благосъстоянието съгласно Forbes е съсредоточена в прекомерно малко ръце. Русия е доста подвластна от придвижването на цените на съществени първични материали като петрола на международните пазари, акцентира списанието. Все още на съветската стопанска система тежат и интернационалните наказания, само че с държавна поддръжка тя към този момент бележи растеж, въпреки и напълно дребен.

Колкото до Англия, преимуществото ѝ е положителният достъп до общия европейски пазар, само че разумно е и предизвестието какво ще стане след Brexit.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР